Såga utan att Flisa – Så Gör Du!

Trä är ett fantastisk material som är mångsidigt och prisvärt. Speciellt plywood är ett material som uppskattas inom många områden.

Problemet med trä, men kanske framföralt plywood är att det tenderar att flisa när man sågar det. Speciellt plywood lämnar grova, ojämna kanter när man sågar igenom det. Det är frustrerande och det ser dåligt ut.

Vad är flisning när man sågar?

Flisning när man sågar är att flisor bildas på kanterna. Här stöds inte fibrerna av dem bredvid, så när de påverkars böjer de sig naturligt. Detta får dem att förflytta sig och påverka den fina, rena kanten.

För att bli av med flisning när vi sågar måste vi justera två saker – hur bra fibrerna stöds, eller hur intensiv påverkan på fibrerna är. Vi gör båda i stegen nedan. I denna artikel tittar vi närmare på hur du kan såga utan att flisa.

En av de största utmaningarna som en nybörjare står inför när man sågar virke för första gången är hur man ska hindra trä från att splittras och flias när man skär det. Inte helt ovanligt är att du hamnar med en bit som du inte kan använda och slösa trä och min tid.

Det finns några sätt att stödja träet och det beror på materialet och sågen du använder.

Att klyva ved längsmed trät orsakar vanligtvis ingen flisning. Det kräver naturligtvis fortfarande ett skarpt blad och helst ett rivblad för bästa snitt.

Stoppa trä från att flisas när du skär med en bordsåg

En bordssåg sågblad roterar i en nedåtgående rörelse. Så eventuell flisning eller rivning kommer att hända på undersidan av ditt arbetsstycke.

Det bästa alternativet för att minimera splittring är att använda ett stöd. Varje bordssåg har en halsplatta som sitter runt sågklingan och huvudsyftet är att stödja trä, så små träbitar går inte in i hålet runt bladet.

Standard plattor som du får med din såg har ett brett spår som är utformat för att rymma ett stort antal bladtjocklekar. Plattorna är vanligtvis gjorda av metall så sågtillverkaren vill se till att bladet inte kommer i kontakt med spårets kante vilket är varför skårorna är så breda.kär beroende på bladvinkel eller bladtjocklek om du använder dado -stackar ofta.

Ett annat alternativ du kan överväga är att justera sågklingan så att den bara betar ytan på ditt arbetsstycke lätt. Detta skapar sedan ett grunt spår som har mindre risk att flisa din träbit. Du höjer sedan sågbladet för att skära igenom arbetsstycket helt och kör stycket igenom igen. Tar bara mer tid om du har många nedskärningar att göra.

Nyckeln till att såga utan flisning är att skivan eller träbiten du sågar har stöd. Du bör också såga i ett lugnt tempo.

Cirkelsåg eller sticksåg

Till skillnad från en bordsåg skär en handhållen cirkelsåg eller sticksåg uppåt. Så flisning kommer vanligtvis att ske ovanpå arbetsstycket.

Vissa träarbetare lägger till en platta i botten av sina sågar. Det kan fungera, men tänk på att sågplattan måste hållas tätt mot arbetsstycket för att detta ska fungera.

Ett bättre alternativ är att göra mål längs skärlinjen med en verktygskniv. Detta bryter fibrerna och när sågklingan skär, splittras inte ytfibrerna.

Du kanske också har sett några råd för att lägga maskeringstejp över snittlinjen. Det fungerar vanligtvis inte så bra eftersom du fortfarande inte hindrar träet från att lyfta och flisas. Istället kommer det att lyfta en stor sektion istället för bara några få flisor.

Vad du ska göra när en geringssåg flisar trä

Geringssågar är perfekta för snabba tvärsnitt i dimensionellt virke. Men de har en tendens att skapa lite flisning på baksidan av snittet såväl som botten.

En nollavståndsinsats fungerar för botten av ett snitt. Det finns specialinsatser som du kan köpa som ersätter den som följer med från fabrik. Om du gör många sågningar där du lutar sågen kan du behöva ha några olika skär för varje vinkel.

Alternativt kan du placera en tunn plywoodbit under arbetsstycket och använda den som en slit och slängskiva.

För baksidan av snittet fungerar också ett trästycke. Du kan också lägga till en mer permanent skirva som skruvas fast i det befintliga metallstaketet.

Men kom ihåg att en permanent träbit bara fungerar för en viss skärvinkel. Om du gör många 45 ° snitt kan du behöva två träbitar som du kan byta ut.

Hur man skär tunn plywood och annat trä utan såg

Vem säger att du behöver en såg för att skära tunt trä?

För plywood och annat trä som är tunnare än 6 mm kan du använda en enkel verktygskniv för att skära träet för att motverka att det flisas.

Se till att använda ett nytt och skarpt blad. Att såga plywood kommer att slöa ut bladet snabbt, så se till att byta ut ett blad efter flera snitt, särskilt när du märker att kniven inte längre skär bra.

Stegen för att skära trä:

  • Använd en räta som en regel för att jämna till.
  • Markera linjen och ställ upp linjen längs den.
  • Se till att plywood eller trä ligger på en lämplig yta som inte skadar knivbladet.
  • Kör knivbladet längs linjen, gör några lättare pass i början.
  • Fortsätt göra passningar tills träet separerar.
  • Slipa ner kanterna efter behov.
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!