6 Saker att tänka på när du Väljer Villaförsäkring

Om du köper en fastighet, vare sig det är en villa eller lägenhet är en hemförsäkring någonting som du bör skaffa. Länsförsäkringar säger följande:

“Det finns ingen lag på att ha hemförsäkring, men det är starkt rekommenderat att du har en hemförsäkring oavsett hur du bor. En hyresvärd kan dessutom kräva att du har en hemförsäkring för din hyresrätt och banken kan kräva att din bostadsrätt eller villa är försäkrad.”

Bankerna kan kräva att du har en villaförsäkring eftersom att de vill säkerställa att deras säkerhet – din villa, är skyddad.

Majoriteten av villaägare använder aldrig sin hemförsäkring, men om olyckan skulle vara framme kommer du att vara tacksam.

Att leta efter villaförsäkring – oavsett om du är ny husägare eller för ditt nuvarande hem – kan spara tusentals kronor varje år i premier.

Det är därför väldigt viktigt och klokt att du jämför villaförsäkring för att hitta det bästa valet. Ungefär 9 procent av de tillfrågade i en undersökning hade bytt försäkringsbolag under de senaste tre åren, mest för att deras nya försäkringsbolag gav dem ett bättre pris. Om du omfinansierar ditt bostadslån, kan det vara ett bra tillfälle att jämföra och överväga att byta din villaförsäkring. Du kan spara mycket pengar varje år att göra just detta.

1. Jämför liknande försäkringar när du jämför

Du kan jämföra villaförsäkringar själv, be din mäklare att göra det åt dig eller ta en offert till ett konkurrerande försäkringsbolag för att göra en jämförelse sida vid sida. Hur du än gör det, se till att du jämför samma typer av täckning och självrisker. Det blir inte rättvist om du jämför villaförsäkringar som inte erbjuder samma sak.

Grundtäckningen bör omfatta återanskaffningskostnaden för bostaden och kostnaderna för att byta ut lös egendom inne i bostaden. En policy för faktisk värde tillhandahåller endast ersättningskostnaderna för föremål till deras avskrivna värde. En fullständig ersättningspolicy kommer att betala för att köpa nya varor till aktuella priser.

Se till att du erbjuds en självrisk som du är bekväm med. Självrisken är det belopp du skulle betala om en förlust inträffade och du lämnade in en skadeanmälan. Självrisker är vanligtvis 10.000 till $15.000, men kan vara så höga som 50.000 till 100.000. En hög självrisk bör sänka din premie.

2. Håll utkik på villaförsäkringens täckning

Se till att de täckta riskerna är desamma i policyerna du jämför. Om en fara inte är listad är den förmodligen inte täckt. Täckningen “Alla faror” utesluter vissa saker, som jordbävningar och översvämningar. “Namngivna faror” listar endast vad som omfattas, såsom brand, rök, blixtnedslag och stöld.

3. Håll koll på hål i försäkringen

De flesta standardförsäkringar täcker inte jordbävningar, såvida de inte läggs till som en extra täckning för en extra premie. Översvämningsförsäkring måste också köpas separat, och kan krävas av långivaren om bostaden är i en högre risk översvämningszon.

De flesta försäkringar har gränser för föremål som smycken och vapen, ibland så låga som 15.000, så att försäkra en vigselring på 100.000 kräver en tilläggsförsäkring eller en utökad villaförsäkring som täcker dyrare lösöre.

Rör utanför ett hus kanske inte täcks om de går sönder, så detta är viktigt att tänka på. Det värsta scenariot är att en husägare förväntar sig att deras problem täcks, och så gör det inte det. Det är därför viktigt att du förstår vad din villaförsäkring täcker och vad den innebär.

4. Välj din ersättningstyp

Ditt nästa steg är avgörande: att välja hur du föredrar din ersättning om något skulle hända med ditt hem och dina tillhörigheter. Beroende på vilket ersättningsarrangemang du väljer kan försäkringsbolaget ersätta dig var som helst från ett avskrivet värde på de skadade områdena i ditt hem till hela räkningen för en ersättning.

En kontantvärdepolicy kommer att ersätta dig baserat på det faktiska kontantvärdet på föremålen, med avskrivningar beaktade. Till exempel, om din 10-åriga TV förstörs, får du pengar för värdet av en 10-årig TV, inte en ny TV. En ersättningskostnadspolicy, däremot, kommer att ersätta dig i en takt som baseras på vad det skulle kosta dig att reparera eller ersätta det som förstördes.

Detta är högre än kontantvärdet, så du kan faktiskt ersätta den där 10 år gamla TV:n i exemplet ovan med en ny TV. Observera att reparation eller utbyte av vissa föremål, såsom tak och staket, vanligtvis endast ersätts till ett kontantvärde.

Om du bor i ett område med snabbt stigande bostadspriser eller höga byggkostnader, eller om du bor i ett nytt hem med exklusiva ytor och inredningar, kanske du vill undersöka utökad eller garanterad ersättningskostnadstäckning, vilket kommer att säkerställa att du kan bygga om ditt hem även om det kostar mer än försäkringsgränsen.

5. Andra faktorer att överväga för ytterligare täckning

Beroende på dina omständigheter – inklusive var ditt hem är beläget, föremålen i det och om det är ett äldre hem – kan du behöva utöka din vanliga hemförsäkring genom extra kostnadstillägg till försäkringen. Vilka tillägg som erbjuds varierar beroende på hemförsäkringsbolag och policy.

Men dessa är bland de som erbjuds oftast och är värda att överväga beroende på din situation: Täckning för specialiserade föremål.

Dyra föremål, som elverktyg eller antika samlarföremål, kan behöva utökad ersättningskostnad. Detta låter dig samla in mer för dessa än gränsen per artikel under standardtäckning, som ofta är 10.000 eller 15.000.

Täckning för skador orsakade av husdjur. Många försäkringar utesluter uttryckligen egendomsskador orsakade av husdjur. Om du har en hund eller katt med destruktiva tendenser, överväg att lägga till täckning för eventuell förödelse de kan orsaka. Detta givetvis utöver din separata hundförsäkring eller kattförsäkring som du alltid bör ha för ditt husdjur.

Täckning för småföretag. Om du driver ett litet företag hemifrån, kan rekommendationer till din hemförsäkring ge dig möjlighet att öka din täckning för företagsrelaterad utrustning över standardbeloppet på 25.000 kr eller så.

6. Få ett bättre pris genom att jämföra offerter

Eftersom försäkringskostnaderna kan variera så mycket beroende på specifika omständigheter, rekommenderar vi att du får försäkringsofferter från minst tre företag, och se till att var och en inkluderar alla försäkringsalternativ du behöver, oavsett om det är standard till försäkringen eller ett tilläggsalternativ.

Tänk också på möjligheter att kombinera ditt hemförsäkringsskydd med andra försäkringar, särskilt din bilförsäkring så att du kan få rabatt på varje försäkring.

Vissa företag erbjuder också rabatterade priser för säkerhetssystem eller inbrottslarm, rök- och kolmonoxiddetektorer, lås och andra säkerhetsåtgärder runt hemmet.

När du är väl medveten om all täckning, paketering och rabatter, skapa en bas för jämförelse. Försök till exempel att välja samma täckningsbelopp, 3.000 000 kr på ett hem på 5.000 000 kr (med samma självrisk på varje) och jämför sedan premierna. En högre självrisk ger lägre premie och vice versa.

Kom ihåg att, precis som med bilförsäkring, kommer försäkringsleverantörer också att ta hänsyn till din skadehistorik när de bestämmer hur mycket du ska betala. De tar bland annat hänsyn till riskerna i det område du bor i för olika typer av skador, inbrott, och liknande.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!