Tips att tänka på vid arbete i hög värme – Guide

Om du arbetar på ett kontor under sommartid är det största problemet att ta dig från din bil till arbetsplatsen utan att få svettfläckar. Men vad händer om du jobbar utomhus? Den här säsongen kan beroende på temperaturen visa sig vara farlig för vissa byggrelaterade jobb.

När det är för varmt för att arbeta ute måste du vidta extra försiktighetsåtgärder. Du måste också förstå hur du ska tolka värmeindexet och när du ska hävda dina rättigheter. Här är vad du bör veta och de bästa metoderna att följa.

Vem är mest i riskzonen?

När du tänker på värmerelaterade skador kan dina tankar dras mot takläggare som arbetar i solen. De inom byggbranschen står inför en förhöjd risk. Arbetsplatser på väg, tak och utomhus utgör uppenbara faror. Detsamma gäller leveransförare och olje- och gasarbetare.

Bästa tipsen vid arbete i extrem värme

Samhället behöver dessa professionella arbetare, men det betyder inte att de borde måste riskera sina liv. Lyckligtvis kan följande säkerhetsregler minska eller eliminera värmerelaterade skador och dödsfall. Alla som arbetar utomhus tjänar på att vidta följande åtgärder för att förhindra överhettning.

Täck kroppen: Det verkar ologiskt, men kläder är något av det bästa skyddet mot skadlig UV-strålning. Du vill inte ha på dig något som inte andas, men du bör täcka större delen av din kropp i tätt vävda tyger.

Använd solskydd: Du bör slänga dig med solskyddsfaktor-30 eller högre.

 

Hatt, keps eller solglasögon: UV-strålning från solen kan skada dina ögon och måste skyddas till varje pris.

Försök vara i skuggan: Om du kan flytta ditt arbete till en skuggig plats kan du sänka temperaturen med flera grader. Försök att göra detta under de varmaste timmarna mellan kl. 11.00 och 15.00. Om du arbetar i en torr region med lite trädtäcke, kan du sätta upp ett solskydd för att blockera solen

Börja tidigt:Du vill inte jobba utomhus i eftermiddagsvärmen. För att skydda din säkerhet bör du börja så tidigt som möjligt – så snart solen går upp.

Drick mycket vatten

Vätskebrist kan bidra till hälsorelaterade sjukdomar. Hur vet du om du är uttorkad? Se upp för de dubbla tecknen – törst och mörkfärgad urin.

Du vill inte sluka, särskilt om du känner dig överhettad. Om du gör det kan du känna dig illamående och potentiellt kräkas, vilket kan förvärra uttorkningen. Ta istället små klunkar var 10-15:e minut.

Förebygga värmerelaterad sjukdom när det är för varmt för att arbeta ute

När det är för varmt för att arbeta ute, du måste vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda din hälsa. Följ riktlinjerna ovan och överlev sommaren säkert.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!