8 Överraskande Saker som Minskar Fastighetsvärdet

Normalt pratar man om saker som ökar värdet på hus då detta är mest intressant när du ska sälja. Men för att veta vad du ska göra för att öka värdet på din fastighet är det viktigt att även känna till de saker som minskar värdet på ditt hus.

Ditt hem är ett av dina största köp, så det är rimligt att du vill skydda din investering. Och när du ska sälja ditt hem vill du givetvis dessutom få ut maximalt för din bostad när du ska sälja det. Detta kräver dels att du åtgärder de saker som minskar fastighetsvärdet, samt tittar på de saker som ökar värdet på ditt hus.

10 saker som minskar värdet på din fastighet


Dåliga grannar

Faktum är att det inte bara är din egen fastighet som påverkar värdet på din fastighet. Även området omkring din fastighet, inte minst dina grannar kan påverka värdet på din fastighet.

Har du en granne med en skräpfylld gård, högljudda hundar eller som ofta anordnar vilda fester? Dessa saker kan faktiskt ha en negativ påverkan på din fastighets värde.

Dålig yttre färgkvalitet

Ditt hems exteriör är det första intrycket folk får av ditt hus. Med det sagt är fasadfärgen på ditt hus väldigt viktigt för att ge ett positivt första intryck. Och på samma sätt som din fasad kan ge ett positivt intryck kan det också ge ett negativt intryck. Fasadfärg som är bleknad, sprucken eller flagnande är en stor avstängning. Ett annat negativ faktor är att måla ditt hem i en alltför aggressiv eller skarp färg. Köpare föredrar neutrala färger som grå, vit, gräddfärg och beige. Så välj dina färger med omsorg och måla om utsidan när det börjar se dåligt ut. Du vill att din fasadfärg tilltalar många potentiella köpare.

Uppskjutet underhåll

Har du ignorerat allvarliga reparationer, till exempel ett läckande tak eller söndrigt VVS -system? I så fall är det bäst att ta itu med dem så fort som möjligt. Om du ignorerar dessa kommer de sakta men säkert att byggas upp, och helt plöstligt har du en hel lista av icke-åtgärdat underhåll. Även om saker som bara är nedslitna kommer att påverka intrycket av din fastighet, är det ännu värre med problem och trasiga saker. Om ditt hem har massa problem kommer potentiella köpare att tänka på dessa problem och kanske känna sig överväldigade av ett hus som har en rad problem som måte åtgärdas innan de kan njuta av det till fullo.

Dessutom är det ofta dyrare att åtgärda dessa problem ju längre du väntar.

Utmätningar i ditt område

En utmätning nära ditt hem skadar ditt hems fastighetsvärde. Det beror på att värderare tittar på jämförbara försäljningspriser i ditt grannskap när de uppskattar ditt hems värde. Dessutom kan utmätta bostäder stå tomma utan underhåll under lång tid. Det är inte heller positivt för ditt fastighetsvärde.

Närhet till vissa anläggningar och företag

Studier visar att boende nära vissa företag och anläggningar kan dra ner fastighetsvärden. Att vara i närheten av följande är associerat med minskningar i fastighetsvärdet:

  • Dålig skola
  • Stripklubb
  • Hem för hemlösa
  • Gravplats
  • Begravningsbyrå
  • Kraftverk
  • Skjutområde
  • Sjukhus
  • Ett otäckt gård

Om din gård är i dåligt skick eller fullt med saker, förvänta dig att ditt fastighetsvärde kommer att lida. På din baksida kan genomarbetad landskapsarkitektur eller en fiskdamm också ha en inverkan på ditt fastighetsvärde eftersom många husägare inte vill hantera det extra underhållet.

För mycket anpassning

När en köpare besöker ett hus noterar de snabbt alla projekt de behöver göra. Högst upp på deras listor är saker som att ta bort tapeter, måla över ovanliga färger och byta ut okonventionella armaturer. Att välja något som är alltför personligt kan ha en negativ påverkan på din fastighets värde. Målet är att anpassa ditt hem så att det passar många. Undvik att göra det för personligt.

En garageomvandling

Att omvandla ditt garage till ett gym, lekrum, hemmakontor eller något annat förutom en plats att parkera bilar är ett säkert sätt att sänka ditt fastighetsvärde. Det beror på att de allra flesta köpare vill ha plats för sina bilar och gårdsutrustning. Om du vill använda ditt garage för något annat ändamål, gör det på ett sätt som gör det enkelt att konvertera tillbaka till ett konventionellt garage. Däremot, om ditt garage sitter ihop med ditt hus och du bygger ett ytterligare rum kan det öka ditt hems värde eftersom att du lägger till kvadratmeter till din bostad.

Heltäckningsmattor

Mattan tenderar att visa skador lätt, kan vara svår att rengöra och behåller lukt. Dessutom ogillar många köpare vissa färger. Ett bättre golvalternativ är lövträ eller laminat. Faktum är att en studie avslöjade att 54 procent av husköparna är villiga att betala mer för trägolv.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!