6 Saker att Tänka på innan du köper en Rullstolsramp till ditt Hem

En ramp är en sluttande yta som är lätt att sätta upp mellan lägre och högre nivåer. Det ger en bekväm åtkomstlösning för dem som har rörelsehinder. Med hjälp av en ramp kan användare av skoter och rullstolsburna lätt hoppa över steg eller lutningar för att gå in i eller ut ur en kommersiell eller bostadsbyggnad. Dessutom erbjuder den bekvämligheten att gå in och ut ur bilar.

Vem kan dra nytta av en ramp?

Både bärbara och permanenta ramper är användbara för individer som använder vilket hjul som helst, inklusive rullstolar, barnvagnar, matvagnar, elrullstolar, rullatorer och skotrar.

Bärbara ramper erbjuder användarvänlighet för dem som använder vagnar, barnvagnar eller andra föremål med hjul. Det bästa med rullstosramper för hem är att de finns i flera storlekar och vikta för mer bekväm transport.

Hur väljer man rätt rullstolsramp?

Om du vill köpa en ramp för trappor eller en förhöjd dörr i ditt hem måste du tänka på följande innan du fattar det slutgiltiga beslutet.

Storlek på rampen

För det första är det viktigt att ta ordentliga trappor för att förstå hur lång en ramp måste vara. Se också till att rampen är tillräckligt bred för att rymma rullstol och skoter. Och rampen måste ha en jämn plattform i båda ändarna – toppen och botten.

Typ av ramplayout

Följande är olika typer av ramplayouter som du kan överväga enligt dina krav:

Dessa ramper erbjuder en eller flera 180-graderssvängar. Dessa är flexibla att justera enligt gångvägs- eller trappdesign.Rampar för vänster eller höger sväng

Dessa kommer med en 90-graders sväng. De är perfekta för hem med landningsplatser på en annan sida än gångvägen.

Raka ramper

Dessa är bra för hela längden på en ramp. Dessa är bäst om du inte har tillräckligt med utrymme.

Materialet i rampen

Rampar finns i följande materialtyper:

Träramper

Dessa är vackra att se på men kräver regelbundet underhåll.

Aluminiumramper

Dessa är mycket prisvärda, lätta att installera och hållbara.

Betongramper

Dessa är hållbara men dyra eftersom de är svåra att installera och kräver ett särskilt tillstånd som kan ta tid.

Stålramper

Stålramper har högre vikt tröskel jämfört med aluminium. Men de är känsliga för rost och svåra att installera på grund av sin tunga vikt.

Efter att ha övervägt fördelarna och nackdelar med olika material kan du välja rätt ramp som passar ditt hem.

Budget

Kostnaden har stor betydelse när du köper och installerar en ramp i ditt hus. Den typ av material du väljer och rampens längd påverkar den totala installationskostnaden avsevärt.

T.ex. stål- och betongramper är ganska dyra än trä- och aluminiumramper. Tvärtom, bärbara ramper är lätta att ta bort och kräver inte heller några tillstånd. Därför är de relativt kostnadseffektiva.

Väderförhållanden

När du väljer en ramp för ditt hus är din regions väderförhållanden en annan viktig faktor som du måste tänka på. Om du till exempel bor på en plats där det snöar eller regnar mycket, måste du absolut undvika en träramp – eftersom det blir halt i regn/snö. Men om du bor i en region där vädret ofta är torrt, är det vettigt att installera en träramp.

Naturligtvis kan betong-, aluminium- och stålramper också bli hala när det snöar. Men de glider inte i regnet, så de är jämförelsevis säkrare än träramper.

Underhållskostnad

En annan viktig aspekt som du bör tänka på när du köper en ramp är underhållskostnad. Träramper kräver mycket underhåll, så de kräver regelbunden rengöring och skydd mot förhållanden. Annars kan de snabbt förfalla med tiden.

Även stålramper behöver underhåll för att hålla rosten borta. Relativt sett är aluminium- och betongramper ganska lågt underhåll än trä och stål. Aluminiumramper behöver dra åt skruvar och bultar efter några månader. Betongramper är praktiskt taget inget underhåll.

Nu när du vet viktiga faktorer att tänka på när du köper rätt ramp för ditt hem kan du enkelt fatta ett välgrundat beslut. Om du fortfarande är på stängslet är det bästa valet att ta professionell hjälp.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!