10 Saker att Tänka på När du Köper Verktyg

Oavsett om du är en erfaren gör det själv:are eller en nybörjare inom hemförbättring får du ingenting gjort utan pålitliga verktyg som du kan använda med självförtroende. Men istället för att köpa en omfattande uppsättning av verktyg på en gång, välj istället att bygga upp din samling gradvis över tid, så att du kan tänka över varje köp. När du funderar över vilka som är de rätta verktygen att köpa för de aktuella uppgifterna, kom ihåg dessa råd från en expert.

I denna artikel går vi igenom de 10 viktigaste saerna att tänka på när du ska köpa verktyg.

Mer är inte alltid bättre

Att äga ett omfattande utbud av verktyg kan imponera på dina hemförbättringskompisar, men om du aldrig (eller mycket sällan) använder hela utbudet av verktyg till ditt förfogande har du förmodligen slösat dina pengar i onödan. Mycket bättre är att fokusera på dina omedelbara behov och vad du oftast behöver längre fram. Det gamla ordspråket – kvalitet framför kvantitet – gäller definitivt med verktyg.

Dyrt är inte alltid bättre

Dyrare verktyg kan vara mer hållbara men det betyder inte att de är rätt för de som bara snickrar lite då och då. Faktum är att ett avancerad och högkvalitativt verktyg kan vara så komplicerat att det överträffar skicklighetsnivån för en genomsnittlig gör-det-själv:are. Enkelt uttryckt, betala inte mer för verktyg som är utformade för experter om du själv inte är en expert.

Prova innan du köper

Köp online om du vill, men det är en bra idé att åtminstone kolla på ett verktyg personligen för att bedöma storleken och konstruktionens kvalitet. Bra verktyg är lite som kläder: Du bör kolla för att se hur de känns i din hand. Att bekanta sig med ett verktyg i första hand är det bästa sättet att undvika att köpa verktyg som du inte blir nöjd med.

Bestäm din skicklighetsnivå

Om du är en nybörjare som aldrig har gjort mycket arbete och snickerier, fokusera din sökning på enkelt designade verktyg. Bekantskap med ett verktyg minimerar risken att du skadar dig själv eller orsakar oavsiktlig skada. Var särskilt försiktig med kraftfulla elverktyg. Och innan du trycker på “på”-knappen, se till att du förstår hur verktyget fungerar.

Skyll dig själv

Alla verktyg är inte skapade lika. Till exempel kan en hammare väga mycket, medan en lätt balanserad hammare inte väger så mycket. Få en känsla av tyngden av de olika verktygen och försök hitta din sweet spot: Tyngre hammare slår spikar snabbare, men när du blir trött kommer den också att börja kännas tyngre och mindre exakt.

Tänk på projektbehov

Olika projekt kräver olika verktyg. Innan du åtar dig uppgiften att till exempel bygga en bokhylla, försök att förstå exakt vad som ingår i projektet. Att veta vilka verktyg som är nödvändiga för det du tänker göra kan hjälpa dig att undvika misstaget att under- eller överköpa verktyg.

Köp reservbatterier

Batteridrivna borrar har nästan helt ersatt de äldre modellerna med sladd. Så långlivade som litiumbatterier kan vara, kan de inte fungera för evigt, och när de väl har tappat laddningen blir de oanvändbara. Lyckligtvis säljer många tillverkare borrmaskiner, sågar och andra verktyg med två batterier, så om du handlar smart kan du fortsätta arbeta med knappt ett avbrott.

Arbeta dig uppåt

När du har fått grundläggande färdigheter och dina första verktygsinköp har börjat verka ganska primitiva, gå upp till mer sofistikerad och avancerade verktyg. Du kommer att få noggrannhet, tillförlitlighet, kraft och till och med självförtroende, men de gamla reglerna gäller fortfarande: köp verktyg som passar din storlek, behov och lagringskapacitet (liksom din budget).

Kom ihåg skydd

Köp skyddsglasögon, öronproppar och ansiktsmasker. Det finns legitima säkerhetsrisker i hur många hemförbättringsprojekt som helst, även sådana som kan verka helt ofarliga. Säkerhetsutrustning är inte ett tillval; det är ett måste.

Fråga frågor

När du handlar efter verktyg, se till att ställa frågor till säljarna om vilka produkter som är bäst lämpade för dina uppgifter och behov. Be om råd och anvisningar så att du är redo att sätta igång omgående.Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!