12 Saker att Tänka på när du köper ett Nytt Badkar

Drömmer du om det perfekta badkaret? Ett badkar är en avkopplande plats där du kan njuta och koppla av.

En badrumsrenovering kan ge de resultat du vill ha, men för att hitta det perfekta badkaret för just dina behov finns det ett antal saker som du bör tänka på.

Här är vad du ska tänka på när du väljer rätt badkar för din badrumsuppgradering.

1. Badkarets storlek

Badkar passar inte alla. Välj rätt storlek utifrån det utrymme du har och dina mål för ett nytt badkar. Och om ditt gamla badkar var lite trångt är det dags att öka storleken, om du har plats i ditt badrum. Standardbadkar tenderar att vara cirka 150cm långa och 81 cm breda.

2. Form på badkaret

Hur bekvämt är ditt nuvarande badkar? Välj en form och lutning som matchar dina behov (var inte rädd för att hoppa in i ett badkar för att se hur det känns). Detta är också en chans att välja en annan stil för ditt nya badkar, om du kan tillgodose nödvändiga VVS -förändringar. Ovala och runda badkar är mer moderna, medan rektangulära badkar är mer traditionella.

3. Vikt på badkaret

Om du vill uppgradera ditt badkar, kom ihåg att beräkna vikten på det nya badkaret, och om golvet klarar det utan nya strukturstöd. Det är klokt att ha en professionell inspektion om du inte är säker.

4. Väggar och hörn

Hur många väggar kommer att omge ditt badkar? Detta bestämmer utbudet av former och stilar du kan välja mellan. Om ditt badkar är omgivet av tre väggar (vanligt med kombinationer av dusch/badkar), har du färre valmöjligheter. Och om badkaret bara ligger mot en vägg kan du expandera lättare. Ett annat alternativ är ett fristående nytt badkar.

5. Badkarets höjd och djup

Tänk först på badkarets höjd i förhållande till golvet. Ett inbyggt badkar kan installeras i golvet, vilket gör det lite lättare att kliva in och kan spara plats. Å andra sidan kan mer genomarbetade badkar omger kräva ett förhöjt badkar. Se alltid till att du har tillräckligt med strukturellt stöd för dina planer. För det andra, tänk på hur djupt badkaret ska vara.

6. Material

Vad kommer kärnan och innerytan på ditt nya badkar att vara gjorda av? Vanliga badkar har vanligtvis en akryl- eller glasfiberkonstruktion som håller insidan så ihålig som möjligt för att minska vikten. Och kraftigare, tyngre badkar kan använda metall och emalj. Lyxiga moderna badkar kan till och med tillverkas med natursten eller betong, även om detta är ett tungt och dyrt alternativ. Ju hårdare material, desto lättare kommer badkaret att motstå skador.

7. Efterbehandlingsmaterial

Hur kommer utsidan av ditt nya badkar att se ut? Du behöver inte behålla samma utseende som den inre ytan. Och du kan kakla runt framsidan av ditt badkar eller bygga ut ett utrymme med sten och kakel. Men kom bara ihåg att använda högkvalitativt tätningsmedel i detta fuktbenägna område.

8. Kranar och armaturer

Detta är också din chans att uppgradera nya badkarskranar, knoppar, avlopp och andra komponenter. Och passa på att välja armaturer som kompletterar dina nya stilar. Borstad metall har blivit mer populärt eftersom det lättare döljer vattenfläckar.

9. Hyllor och förvaring

Hur mycket hyllutrymme behöver du runt ditt nya badkar för tvål, oljor, ljus, högtalare och andra viktiga badkarstillbehör? Innehåller din badkardesign tillräckligt med hyllutrymme, eller behöver du lägga till hyllor?

10. Dränering och rörplacering

Ur VVS -perspektiv är avlopp och rörplacering särskilt viktigt när du väljer eller anpassar ett nytt badkar. Att flytta ett avlopp är en dyrare process och kan vara svårt, så det är smart att hitta ett badkar med en matchande avloppsplacering. Om du har en badkar/duschkombination är duschhuvudplacering också viktigt.

11. Tillgänglighet och säkerhet

Se till att det nya badkaret innehåller alla viktiga skenor och grepp. Det är också en bra idé att välja en halkfri botten för badkaret för att förhindra glidning och andra olyckor.

12. Varaktighet

Med rätt vård kan till och med ett akrylbadkar hålla i många år. Material som akryl och glasfiber är dock mest sårbara för skador, och du kan behöva renovera badkaret regelbundet. Emaljbeläggningar kan hjälpa till att förbättra livslängden, men du kanske vill välja mer hållbara kärnmaterial om det nya badkaret kommer att användas mycket.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!