5 Saker att Veta Innan du installerar en Husdjursdörr

Om du vill ge familjens hund eller katt enklare åtkomst till hemmet kan du överväga installation av en husdjursdörr, även känd som kattlucka eller hundlucka.

Om du oroar dig för att ditt husdjur inte kan komma ut medan du är borta, eller om du bara är trött på att hoppa upp för att öppna dörren varje gång hunden skäller för att gå ut, kan du ha undrat om en husdjursdörr skulle vara praktiskt. Dagens husdjursdörrar finns i olika storlekar – tillräckligt små för en katt eller tillräckligt stora för en hund – men köp inte en förrän du känner till kriterierna du bör titta på.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta husdjursprojekt produkt och för att bestämma om installationen av en husdörr är rätt för ditt hem.

1. Alternativ för husdjursdörrar

Om du inte har köpt en husdjursdörr tidigare är det första du kommer att märka att enheten i traditionell stil med den tunna plastramen och den enkla luckan är långt ifrån det enda valet. Dagens sällskapsdörrar går i spektrum i design och stil. Kolla in några av dagens bästa alternativ:

 • Energieffektiva sällskapsdörrar som har två vinylluckor och skapar en 3-tums luftficka som är utformad för att minska värmeöverföring och erbjuder isolerande värde.
 • Husdjursdörrar som är avsedda att installeras i skjutdörrar i glas som passar in i spåret på glasdörren och kan tas bort senare. Detta är ett bra alternativ för hyresgäster.
 • Husdjursdörrar som installeras i en yttervägg snarare än en dörr. Dessa dörrar fungerar bra om du vill att din hund ska gå in och ut till en specifik del av din gård, till exempel en inhägnad hundgård, men var medveten om att det kan vara svårt att matcha den befintliga fasadpanelen om du bestämmer dig för att du inte längre vill ha dörren och vill att väggen ska återgå till sitt tidigare utseende.
 • Inredningsdörrar som leder från ett rum till ett annat som låter ditt djur gå från rum till rum.
 • Billiga, lätta husdjursdörrar som installeras i skärmdörrar som gör att djuret kan gå in och ut när antingen en vanlig husdörr eller en skjutdörr i glas är öppen men skärmdörren är stängd. Denna husdjursdörr fungerar bäst när den installeras i en skärmdörr som har en aluminiumskärm, snarare än en lätt nylonskärm som kan hänga under dörrens vikt.
 • Husdjursdörrar som passar in i ett öppet fönster som inte kräver någon installation.
 • Säkerhetsvänliga husdjursdörrar som inte öppnas om inte ett husdjur som bär en mikrochippad krage närmar sig dörren.

2. Storleken

Det är ett misstag att bläddra igenom bilder av sällskapsdörrar, hitta en med en katt som går igenom och automatiskt anta att husdjursdörren kommer att rymma din katt. Tillverkare använder ofta samma bild på husdjursdörrar i olika storlekar, och om du får en som är för liten kommer ditt husdjur inte att använda den. Att mäta ditt husdjur innan du gör ett köp hjälper dig att undvika att du köper fel lucka. Så här gör du:

 • Undersök ditt husdjurs ras om det fortfarande är en valp. En tre månader gammal schäfer är mindre än hälften så stor som den så småningom kommer att bli.
 • Tänk på vuxenstorlek för kattdjur också. Vissa katter kan bli väldigt stora.
 • Mät avståndet från golvet till toppen av ditt husdjurs axlar medan det står. Lägg till 2 tum och skriv ner numret.
 • Mät avståndet från golvet till toppen av armbågen på ditt husdjurs främre tass medan det står. Denna mätning är “stigningen”. Subtrahera ökningen från det första numret. Anledningen till att du subtraherar det är att ditt husdjur kommer att lyfta tassen för att gå in genom dörren. Det resulterande antalet är den minsta höjd du behöver när du köper en husdjursdörr.
 • Mät ditt husdjurs bredd på det bredaste stället. Detta är vanligtvis enklast genom att stå över ditt husdjur med ett måttband från sidan till sidan istället för att linda tejpen runt axlarna eller magen (vilket som är bredast). När du handlar efter husdjursdörrar använder du dessa två mått. Välj en dörr som är den näst största i dina mått.
 • Om du har mer än ett husdjur, använd axelmåttet och bredden på det största och använd det minsta. I många fall kan husdjur av olika storlek använda samma dörr så länge höjden rymmer det största husdjuret och det minsta husdjuret kan lyfta benet tillräckligt högt för att komma igenom dörren.

Obs: Om dina husdjur är mycket olika i storlek är det inte troligt att en enda sällskapsdörr rymmer båda eftersom en liten hund (eller katt) kanske inte kan skjuta upp magnetfliken på en extra stor dörr.

3. Kostnaden beror på dörrtyp

Husdjursdörrar varierar mycket i pris beroende på typ, från cirka 500kr för en enkel modell som installeras i en ytterdörr, och så mycket som flera tusen eller mer för en husdjursdörr som är utformad för att installeras i en yttervägg. Att betala för professionell installation kan lägga till ett antal tusen till kostnaden om du inte vill eller kan installera den själv.

Husdjursdörrar som passar i skjutdörrar i glas är de enklaste av alla att installera eftersom panelen passar precis i dörrspåret – ingen kapning behövs. Du behöver en borrmaskin och en skruvmejsel, men att installera en av dessa dörrpaneler är vanligtvis ett ganska enkelt DIY -projekt.

4. Du kan behöva uppmuntra ditt husdjur

Hundar och katter som inte är vana vid att gå in och ut ur husdjursdörrar kan först vara skeptiska till att använda en. Om ditt husdjur undviker dörren, prova följande tips.

Ta hjälp av en vän eller familjemedlem som står på motsatt sida av dörren och ta ditt husdjur medan du öppnar luckan med din hand så att ditt husdjur ser att det är möjligt att kliva igenom. Det kan fungera ännu bättre om din hjälpare lockar ditt husdjur med en godbit.

Om ditt husdjur är tillräckligt litet, låt din medhjälpare hålla dörren öppen medan du fysiskt lyfter ditt husdjur genom öppningen. Detta fungerar bra med katter och små hundar.

Uppmuntra, kräv inte! Ha tålamod. Om ditt husdjur är rädd för dörren, stoppa träningen och försök igen en annan gång. Nya saker kan vara stressande för vissa husdjur, men om du backar kommer ditt husdjur förmodligen att undersöka dörren i sin egen takt och vara mer mottaglig för att försöka igen senare.

5. Husdjursdörrar är inte för alla

Medan husdjursdörrar erbjuder dina husdjur lite frihet och kan göra livet enklare för dig genom att låta dem gå in och ut utan din hjälp, har sällskapsdörrar några anmärkningsvärda nackdelar som du bör tänka på innan du köper:

 • Att installera en sällskapsdörr i en ytterdörr upphäver garantin för hemmadörren.
 • Stora sällskapsdörrar kan utgöra säkerhetsproblem och skapa en svag punkt i ditt hems exteriör där en inkräktare kan komma in.
 • Små barn kan krypa ut genom medelstora till stora husdörrar.
 • Katter tycker ofta om att ta tillbaka sin “fångst” inuti hemmet, och lämnar dig med resterna av en fågel eller en mus för att städa.
 • Oönskade djur, som grannhundar, grävlingar, med flera kan oavsiktligt ta sig in i ditt hem.
 • Husdjur kan dra in lera i hemmet innan du kan stoppa dem.
 • Om du fortfarande tror att en husdjurdsdörr passar bra för ditt hem, gör det. Många husdjursägare har installerat husdjurdsdörrar utan att ångra sig.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!