5 Saker du Bör Veta Innan du Installerar Stormfönster

Helt nya fönster är alltid trevligt, men de kan vara en stor kostnad. Du kanske kan få mycket av energibesparingen med nya fönster till en bråkdel av kostnaden genom att installera stormfönster.

Om dina fönster släpper in något annat än utsikt kanske du tycker att det är dags att byta fönster. Men inte så snabbt! Överväg att fästa stormfönster till din befintliga installation för att stoppa dessa drag.

Dessa installationer erbjuder de isolerande egenskaperna hos utbytesfönster för en bråkdel av kostnaden. Vissa experter hävdar till och med att när de läggs över befintliga fönster i anständigt skick, isolerar stormfönster bättre än vad andra gör. Särskilt en grupp har gynnat användningen av stormfönster genom åren – ägare av gamla hus. Varför? Eftersom stormfönster tillåter förbättrad isolering utan att skada originalfönstren eller i förlängningen bostadens arkitektoniska karaktär.

1. Stormfönster är utformade för att installeras utanför eller inuti befintliga fönster

Att välja mellan yttre och inre stormfönster för ditt hem beror till stor del på dina prioriteringar för estetik och fönsteröppning.

Typiska yttre stormfönster förändrar hur ditt hem ser ut utifrån. Dessa gör det möjligt för husägaren att öppna och stänga fönster efter behag under hela året.

Invändiga stormfönster, däremot, är praktiskt taget osynliga från utsidan och endast uppenbara inomhus. Avsedd som en säsongsbetonad åtgärd, förseglar de fönstren de täcker så länge de stannar på plats (vanligtvis en period på månader). De är också mycket lättare att komma in i fönstren.

2. Medan invändiga stormfönster består av en enda glas- eller polymerruta, är deras yttre motsvarigheter mer komplexa

De flesta yttre stormfönster har antingen två eller tre spår. I ett tvåspårigt fönster rymmer det yttre spåret en halvglasruta upptill, en halvskärm i botten. Det inre spåret rymmer samtidigt ett halvglasfönster, som kan höjas (för att släppa in frisk luft) eller sänkas (för att hålla kall luft ute och varm luft in). Trippelspårsfönster liknar varandra men erbjuder fler konfigurationsmöjligheter.

3. Stormfönsterkarmar är vanligtvis gjorda av trä, aluminium eller vinyl

Många anser att trä är det mest attraktiva, men sådana ramar kräver regelbundet underhåll för att hålla sig i gott skick. Dessutom kan effektiviteten hos träramar äventyras när de expanderar och drar ihop sig med det växlande vädret. Aluminiumramar är lätta, hållbara och underhållsfria, men de isolerar mindre bra än de andra varianterna. Vinyl, som också är lite underhållsfritt, finns i en mängd olika färger, och det gör det till ett designvänligt val, åtminstone jämfört med aluminium. Nackdelen med vinyl är dock att den med tiden blir skör och behöver bytas ut.

4. Snåla inte med kvaliteten när du köper stormfönster

Oavsett vilken typ av stormfönster du bestämmer är bäst för ditt hem, få ut det mesta för din dollar genom att insistera på några eller alla av följande funktioner:

  • Flera positioneringsstopp som gör att du kan modulera mängden luft som släpps in
  • Kvalitetsskydd för att motverka värmeförlust
  • Förborrade hål för att underlätta installationen
  • Lätt att rengöra avtagbara halvglas och halvskärmar

Dessutom kan du överväga stormfönster utrustade med lågemissionsglas (låg-E). Denna energieffektiva teknik hjälper till att hålla hemmen svala på sommaren och varma på vintern.

Dessutom kan låg-E förlänga livslängden på tyger och golvbeläggningar som kommer i kontakt med direkt solljus. Låg-E-glas kan vara dyrare i början, men på lång sikt kan du förvänta dig att få tillbaka den initiala kostnaden genom energibesparingar från månad till månad under loppet av fem till sju år.

5. Följ dessa tips (och tillverkarens instruktioner) för att installera dina nya stormfönster

När du mäter för stormfönster, mät höjden och bredden på fönstret som ska täckas, från invändig gjutning till invändig gjutning, i flera positioner. Använd de minsta måtten för att avgöra vilken storlek stormfönster du behöver. Tätning och tätningslister kan användas senare för att fylla eventuella små luckor.

Utvändiga stormfönster

Fäst utvändiga stormfönster med en fläns – det vill säga en metallklaff – som skruvas fast i den befintliga fönsterkarmen. Det är smart att täta punkten där flänsen möter ramen, men se till att inte täta hålen. Dessa har den viktiga rollen att tillåta kondens att rinna ut.

Invändiga stormfönster

Invändiga stormfönster fästs på en mängd olika sätt – med magneter eller klämmor, eller på spår. En av de mest gör-det-själv-vänliga modellerna kommer med ett komprimerbart material (till exempel gummi eller skum) runt dess kanter: När du arbetar in rutan i öppningen expanderar materialet för att skapa en tät, dragfri tätning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!