Säkerhet för elverktyg – vad du behöver veta!

Oavsett om du bygger en lekstuga, arbetar på en bil eller reparerar saker runt huset, kan rätt elverktyg för jobbet kan göra allt enklare. Utan övning och förberedelser, kan de utsätta dig för snabba och potentiellt farliga misstag. Varför är säkerheten för elverktyg så viktig och vad kan du göra för att vara säker när du använder elverktyg?

Vikten av elverktygssäkerhet

Du hittar elverktyg överallt från industriella applikationer till hemma projekt. Varför är säkerheten för elverktyg så viktig?

Det är kraften bakom elverktygen som du behöver vara orolig över. En slint med en sticksåg eller en felplacerad spik från din spikpistol kan skicka dig till sjukhuset eller ännu värre. Detta är inte för att skrämma dig från att använda elverktyg. Du behöver inte byta till handverktyg för dina hemma projekt om du inte verkligen vill. Du behöver bara vara medveten om riskerna och de steg du behöver ta för att hålla dig säker när du använder dessa verktyg.

Håll ditt utrymme rent

Det sista du vill göra när du använder elverktyg är att halka på en bit skräp eller snubbla över ett bortsprunget verktyg. Håll ditt utrymme rent och fritt från skräp och sladdar. Golvet behöver inte nödvändigtvis vara tillräckligt rent för att äta av, men du bör hålla det rent nog att du inte halkar och ramlar medan du försöker forma trä eller reparera något i ditt hem. Halkningar och fall orsakar uppemot 700 dödsfall varje år bara på arbetsplatsen.

Inspektera dina verktyg

Ta dig tid att inspektera dina verktyg innan du börjar. Se till att alla skyddsanordningar är på plats, att alla nätkablar och pneumatiska kablar är intakta och fungerar som det ska. När det är i optimalt skick är ett elverktyg utformat för att göra sin uppgift och samtidigt hålla dig säker. Ta dig tid för en snabb inspektion innan du börjar arbeta med ditt projekt.

Bär rätt utrustning

Säkerhetsfunktionerna för din utrustning räcker bara en viss bit. Se till att du bär rätt säkerhetsutrustning för den aktuella uppgiften. Det kan inkludera ögonskydd, handskar eller något annat du behöver för att skydda dig mot damm eller skräp som dina valda verktyg kastar i luften. Det kan vara varmt eller obekvämt, men när det kommer till säkerhet för elverktyg är utrustning viktig att bära.

Använd dem inte våta

Regniga dagar och elverktyg blandas i allmänhet inte. Använd inte din utrustning om den är våt eller i en våt miljö om den inte är klassad för den typen av användning. El och vatten är inte en bra kombination och i de flesta fall kommer elverktyg att kortsluta och misslyckas när de introduceras i vatten.

Läs instruktionerna

Även om du är bekant med grunderna i ett nytt elverktyg är det alltid en bra idé att läsa instruktionerna innan du börjar arbeta med ditt projekt. Att lära sig detaljerna i varje utrustning kan se till att du vet exakt hur man säger säkert när du använder dina verktyg.

Håll dem vassa

När du arbetar i köket är det alltid viktigt att hålla dina knivar vassa — Du är mer benägen att skära dig med en tråkig kniv än en vass eftersom du måste arbeta hårdare för att utföra samma uppgifter. Samma regler gäller när du har att göra med elverktyg, särskilt saker som sågar och borrar. Se till att dina blad och bits är vassa, delvis så att dina verktyg inte behöver arbeta så hårt, och delvis för att hålla dig säker.

Var alltid försiktig

Elverktyg är ett värdefullt verktyg för allt från industri till hemma projekt. Det finns gott om säkerhetsfunktioner men det är upp till dig att vidta alla nödvändiga åtgärder för att vara säker när du använder dem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!