Så gör du Säkrare & Bättre Skärningar med Geringssåg

Geringssågen är ett praktiskt verktyg att använda när du vill såga i vinklar. Men precis som med alla verktyg är det viktigt att såga med säkerhet men även hög precision för bästa resultat. I denna artikel tittar vi närmare på hur du gör säkrare och bättre skärningar med en geringssåg.

Rena och säkra kapningar med geringssågen

Att släppa geringssågbladet i arbetsstycket för snabbt är farligt och kommer sannolikt att resultera i grovskärning eller splittrat trä med flisor. Detta gäller särskilt när du skär tunna, smala bitar. Ge motorn några extra millisekunder för att nå full hastighet och sänk sedan bladet långsamt när du skär.

Använd ett en säkerhetsbit

Använd en säkerhetsbit för att undvika att små bitar flyger över rummet. Bygg ett stycke i två delar för litet material eller använd bara ett skrotbräda. Håll ned sågen i slutet av sågningen och låt bladet stoppa helt.

Bär en geringssåg vid dess bas

Geringssågar är tunga och besvärliga att bära. Vissa sågar har handtag nära toppen så att du kan släpa dem som en resväska, men gör det till en vana att bära dem vid basen istället. Det är snällare mot ryggen och slår inte mot sidan av benet. Det är också lättare att komma igenom dörröppningarna uta att slå i kanterna.

Damm vid geringssågning

Att kontrollera damm som skapats av en geringsåg är svårt. Uppsamlingspåsarna gör lite, och även om du kopplar på en dammsugare kommer dammet fortfarande att flyga. Du kan byta ut din dammpåse med ett rör som leder tätt dammet genom dammrännan. Det kontrollerar inte allt damm, men det skickar en stor del av det till golvet istället för överallt. Dammrännor varierar i storlek, så mät din innan du går till järnaffären. Det enda säkra sättet att helt undvika damm är att såga utomhus.

Markera en riktlinje på en geringssågbas

Här är ett snabbt sätt att skära en massa delar i samma längd: Placera den första biten och markera sedan änden på sågbotten med en penna. Nu har du en riktlinje för resten av dina delar. Denna metod kanske inte är så exakt som ett stoppblock, men ibland är perfektion inte nödvändig.

Använd alltid hörselskydd

Geringssågar är högljudda maskiner och kommer att skada din hörsel såvida du inte skyddar den. Hörselnedsättning är inte att leka med, så se till att alltid använda hörselskydd när du sågar med en geringssåg.

Gör mikrojusteringar

Här är ett tips när du behöver såga bort en liten bit: Sänk bladet medan det inte snurrar och tryck materialet tätt upp mot bladets kropp. Ta ett hårt grepp om materialet och lyft bladet. Därefter skjuter du upp sågen och sänker bladet igen. Eftersom bladets tänder är något bredare än kroppen kommer du bara att såga bort mycket lite.

Skruvguider på geringssågbasen

Att klämma fast en tillfällig styrning gör det mycket lättare att skära av kronformning, men ibland är klämmorna svåra att installera på grund av den oregelbundna formen på de flesta geringssågbottnar. Klämmor kan också komma i vägen när du ändrar snittvinkeln. Var inte rädd för att skruva ner en guide direkt i basen på din såg. Ett litet hål kommer inte att påverka sågens prestanda. Självgängande skruvar fungerar bra i baser av aluminium: Se bara till att du placerar stoppet så att det inte stör när du byter vinkel. Att installera några skruvar på vardera sidan om guiden kommer att spara dina guider så att du kan använda samma skruvhål nästa gång.

Korsa aldrig dina armar

De flesta geringssågar är utformade för högerhänta användare vilket innebär att sågen drivs med höger hand och materialet hålls nere med vänster. Men ibland måste materialet hållas nere på bladets högra sida. Vid dessa tillfällen är det frestande att fortfarande använda din högra hand för att manövrera sågen, men om du gör det kommer din vänstra hand att korsa framför bladets väg vilket kan vara extremt farligt. Det kommer att kännas konstigt, men i den här situationen, använd din vänstra hand för att manövrera sågen för att säkra materialet. Om du inte gör det kan det resultera i farliga situationer där du i värsta fall sågar dig själv.

Skär breda brädor med den bästa sidan nedåt

Flisor och uprivningar uppstår när bladet bryter igenom träet. Det är undersidan när du skär kapar smala brädor, så det är bäst att skära smala brädor med framsidan uppåt. Men när du skär bredare material med en geringssåg drar du bladet mot dig, sänker bladet och trycker sedan framåt när du skär. I den processen kommer flisning att ske på toppen av brädet, så skär med brädet nedåt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!