Sälj eller Renovera: Är Hemrenovering Värt Besväret?

Detta är en fråga som många husägare någon gång ställer. Om du ska flytta kanske du undrar om du bör sälja bostaden som det är eller om det är klokare att renovera den innan och om det i sådant fall är värt besväret.

Visst, du vill sälja din bostad för mer än du betalat och få ut så mycket som möjligt när du säljer men sanningen är att det ”rätta” svaret är komplicerat eftersom vissa renoveringar aldrig kommer att höja värdet på ditt hem tillräckligt för att det ska vara lönt besväret.

Det är detta vi ska diskutera i denna artikel och huruvida det är värt att renovera ditt hus innan du säljer.

Ska du renovera ditt hus innan du säljer?


Vad vill husköpare ha?

Detta är en viktig fråga att ställa dig själv när du överväger att renovera din fastighet innan du ska sälja.

Du kommer vanligtvis att stöta på två huvudtyper av köpare: personer som vill ha ett inflyttningsklart hem och personer som vill fixa eller renovera upp fastigheten och tjäna pengar på projektet.

Köpare som letar efter ett inflyttningsklart hus (som är köpare som gillar att se renoveringar) kontra sådana som letar efter renoveringsobjekt för att tjäna pengar eller bara för att få ett lägre pris letar efter olika saker.

För renoverade är det att spara pengar som är huvudfaktorn. Många som vill fixa eller flippa fastigheten gillar bara huset och grannskapet – och vissa tror till och med att de kommer att tycka om arbetet.

När du säljer ditt hem bör du göra renoveringsplaner baserat på vilken typ av köpare du vill locka. Du måste göra planer utifrån dina:

 • Tidslinje
 • Budget
 • prisavsikt

Med andra ord kanske du inte vill starta en komplett köksrenovering om du planerar att flytta om en månad. På samma sätt bör du inte förvänta dig att lista ditt hem för samma belopp som det renoverade, inflyttningsklara hemmet bredvid.

Saker att tänka på innan renovering

Du vill överväga två saker innan du bestämmer dig för om du vill renovera ditt hem:

1. Vilka förbättringar är värda kostnaden? De mest värdefulla tillägg som du kan göra i ditt hem inkluderar uppgradering av färgen invändigt, beröring av landskapsarkitektur, uppgradering av badrum, ombyggnad av ditt kök och förbättrad energieffektivitet.
2. Vilka förbättringar ger den största avkastningen på din investering? Du vill också överväga dessa förbättringar, som ger störst avkastning: förbättra energieffektiviteten, fixa exteriören, budgetvänliga köksrenoveringar, badrumsrenoveringar, färg, golvfixeringar och lägga till utrymme. Läs alla våra artiklar för bästa renoveringar som ökar värdet på ditt hus här.

Tidslinje för försäljningen

Tidslinjen för att lista din fastighet till salu bestämmer antalet och omfattningen av dina ombyggnadsprojekt. Hur mycket tid har du på dig innan du flyttar? Om du inte har mycket tid, kolla in vår lista över kortsiktiga förbättringsprojekt-var och en kan ta en helg att slutföra:

 • Måla rum
 • Koppla om ett ingångsljus
 • Förnya gamla golv med färg
 • Lägg till interiörluckor
 • Måla köksskåp
 • Ljusa upp ditt däck
 • Långsiktiga renoveringsprojekt som kan innebära att ta in en snickare entreprenör under flera veckor:
 • Ombyggnad av källare
 • Ombyggnad av kök
 • Anpassad skåpinstallation
 • Byte av badrum
 • Bygge av trädäck
 • Takinstallation

Med andra ord, om du vill lista hemmet om 6 veckor kan du göra en hel del renoveringar men du kanske inte har tid med en fullständig ombyggnation av källaren. Väg fördelarna och nackdelarna med varje ombyggnadsalternativ och gör val därefter.

Plats och marknad

Vad har jämförbara bostäder sålt för i ditt område och hur många dagar har de varit på marknaden? Det kan hjälpa dig att bestämma din renoveringsmetod. Du kanske ser att ett identiskt hus som ditt, bara att det är renoverat just sålt för mer än vad din mäklare har uppskattat att ditt kan sälja för.

En jämförande marknadsanalys är ett verktyg som fastighetsmäklare använder för att uppskatta värdet på en specifik fastighetsfastighet genom att utvärdera liknande som nyligen har sålt i samma område. Hitta hem som liknar ditt hem för att hjälpa dig att avgöra hur het din lokala marknad verkligen är.

Om det visar sig att ditt hem ligger på en lugn marknad kan det vara vettigt att renovera det. Å andra sidan, om du garanterat kommer att sälja ditt hem inom en månad, kanske du vill kringgå stora renoveringar och sälja snabbt – särskilt om du inte har så mycket tid.

Ditt grannskap kan kräva att du lägger ut lite pengar för att vara ett steg över alla andra, till exempel i områden med mycket nybyggnation.

Beräkna avkastningen på investeringen

Gör ditt bästa för att beräkna din avkastning på investeringen med ett enkelt tilläggsproblem:

Efter reparationsvärde = Fastighetens nuvarande värde + Renoveringsvärde

Låt oss till exempel säga att din fastighets nuvarande värde är 1.5 miljoner. Du utför renoveringar för 500tkr och värdet efter reparationen är 2 miljoner.

Det är dock viktigt att tänka på kostnaden mot värdet när det gäller renoveringar. Vad betyder det här? Det betyder att hur ett ombyggnadsprojekt uppfattas beror på mer än bara det direkta beloppet du spenderar på renoveringar – det beror också på en mängd olika faktorer – skicket i resten av huset, värdet av liknande bostäder i närheten och till och med hur mycket andra bostäder i området varierar i värde. Dessutom genererar hemrenoveringar sällan vinst på en marknad för säljare. Vilket i grund och botten innebär att det finns fler köpare än säljare och efterfrågan därmed är väldigt hög.

Renoveringsprojekt som ökar värdet

Köpare dras på ett tillförlitligt sätt till uppdaterade kök och uppdaterade badrum, men tänk på att renoveringar ska kunna klara marknadsförändringar och en mängd olika smaker. Här är de projekt som tillför mest värde och hur mycket du får tillbaka kostnaderna:

Kökrenovering: Medelkostnaden för en mindre köksrenovering nationellt är cirka 250tkr och husägare får 77,6% av kostnaden.
Badrumsrenovering: Genomsnittskostnaden för en ombyggnad av mellanklass är drygt 200tkr och husägare får tillbaka64 procent av kostnaden.
Lägg till nytt golv: Husägare får tillbaka mellan 70% – 80% för nya trägolv.
Måla om: Att måla interiören i ditt hem kostar i genomsnitt 10tkr och kan resultera i en ROI på 107%. Att måla utsidan av ditt hem kostar i genomsnitt 30tkr och kan ge en avkastning på 55%.
Uppgraderingar av garageportar: Uppgraderingar av garageportar kostar omkring 10tkr och du kan få tillbaka 106,3% av kostnaden.

Bygga om källaren: Att slutföra en källare ger dig i genomsnitt 200tkr, men kan kosta mer än 300tkr beroende på storleken. Du kan få tillbaka upp till 70% av kostnaden.

Gör det själv projekt för att öka vinsten

Gör-det-själv-projekt kan hjälpa till att spara arbetskostnader och förbättra din förmåga att bygga och renovera. Du kan välja mellan många små till medelstora projekt utan professionell hjälp:

Färg får ett hem att se större och väl underhållet ut. Välj neutrala färger som grå och greige, de nuvarande bästa färgerna för att sälja ett hus.

Belysning gör att ditt hem ser ljusare och ljusare och mer inbjudande ut. Försök att inkludera omgivande (överliggande) belysning, uppgiftsspecifik belysning (t.ex. underskåp och läslampor) och accentbelysning för bord eller väggar.

Uppdatera skåp om de är mjukt tonade eller ser gamla ut. Föråldrade skåp kan få ditt hus att se gammalt ut. Du kan måla skåpen för ett billigare alternativ.

Förbättra utsidan

Måla ytterdörren. Tänk på din ytterdörr som är det första som alla köpare ser – efter landskapsarkitekturen. Det är värt det att se till att det pryds av en glad, snygg färsk färg innan du säljer.

Byt ut yttre belysning. Se till att du lägger till nya exteriörarmaturer och lägger till armaturer där du vill uppmärksamma specifika områden, till exempel ett fint träd nära verandan. Använd belysning till din fördel.

Fixa gångbanan. Finns det en trasig tegelsten, ogräs, eller lös sten i några bitar längs din gångväg? Om det finns massor av ogräs på trottoaren, rengör detta.

Lägg till färger med blommor och växter. Blommor och växter  gör en stor skillnad när du visar ditt hem. Glöm inte att placera några krukväxter på veranda och däck för att göra ditt hem mer attraktivt.

Reparationer och djuprengöring

Även om du funderar på att renovera ditt hem behöver du fortfarande göra uppenbara reparationer och uppdateringar, plus att rengöra fastigheten djupt – att göra dessa saker kan öka hemvärdet. Du kan:

 • Tvätta dina innerväggar och ytterväggar.
 • Rengör stuprännorna.
 • Klipp gräsmattan, ta bort ogräs och beskära buskar.
 • Reparera staketet om det är sönder och måla om det behövs.
 • Se till att du tar bort löv och pinnar från poolen.
 • Högtryckstvätta din uppfart, trottoar och andra gångvägar.

Är det värt att renovera ditt hus innan du säljer det?

Svaret på den frågan är att det beror på. Som diskuterat ovan finns det en mängd olika faktorer som spelar in, inte minst vilket område ditt hus är i och vilka projekt du genomför.

Det finns inget svar som gäller alla när det gäller om det är värt att renovera ditt hus innan du säljer det. Det är ofta så att för att ge ett svar baserat på din specifika egendom, måste det utvärderas av proffs.

Vissa fastigheter kan till exempel vara i gott eller hyfsat skick men har ett badrum som inte alls är fräscht. I det här fallet kan ett nytt badrum kosta cirka 50.000kr att göra om. En potentiell köpare kommer inte bara att se kostnaden för att behöva göra om badrummet, men de kommer också att sätta ett värde på besväret med att behöva göra jobbet, vilket betyder att de kanske tycker att det är lämpligt att begära så mycket som 100tkr eller till och med 150tkr rabatt på ditt begärda pris på grund av att badrummet behöver renoveras.

I ett äldre hem som du har bott i i många år kan det vara så att hela fastigheten behöver renoveras helt. Om du inte är en utvecklare med erfarenhet och en stor pott pengar att investera i en helrenovering kanske det inte är värt att renovera ditt hus innan du säljer det.

Vilka renoveringar är värda att göra innan du säljer?

Det är ofta så att det finns små renoveringar värda att göra innan de säljs. Vi har sammanställt en lista över de platser vi föreslår att du fokuserar lite på innan du säljer din fastighet:

 • Fixa eventuella läckande kranar
 • Renovera skavmärken eller flagnad färg
 • Fyll, slipa och dekorera eventuella små sprickor
 • Fixa lösa kakel eller golvbrädor
 • Smutsig murbruk och möglig fog bör fixas

Av erfarenhet är det också en bra idé att göra en djup rengöring innan du tar din fastighet ut på marknaden.

Allvarliga problem som behöver åtgärdas

Om din fastighet visar sig ha allvarliga problem, till exempel strukturella defekter, kan det innebära stora problem.

Strukturella frågor som bör lösas som en prioritet vid försäljning inkluderar:

 • Sättningar
 • Fuktskador
 • Ett läckande tak
 • Strukturella sprickor
 • Böjda väggar
 • Insektsangrepp
 • Ruttna reglar

Kan du sälja ett hus som behöver renoveras?

Ja, du kan absolut sälja ett hus som behöver renoveras. Beroende på omfattningen av det som krävs kanske du bara kan sälja till vissa köpare.

Strategin för att sälja ett hem som behöver renoveras är ofta annorlunda för att säkerställa att en säljare uppnår bästa möjliga pris för fastigheten.

Ökar renoveringar fastighetsvärdet?

Vissa renoveringar kan öka fastighetsvärdet. Därför är det viktigt att noggrant tänka igenom alla renoveringar du funderar över. Läs våra artiklar där vi diskuterar de bästa renoveringsprojeketen för att öka värdet på din fastighet.

Även om det inte passar dig, försök att vara pragmatisk. Kom ihåg att alla renoveringar du gör i detta skede har för avsikt att höja ditt försäljningspris.

Alla har inte samma smak och stil, men de flesta köpare kan tänka sig att bo i ett neutralt hem eftersom det är lättare att föreställa sig hur deras inredning kan se ut.

Slutsats: Är renoveringar före försäljning värda det?

Så är det värt att renovera ett hus att sälja?

Beslutet att renovera eller inte bör baseras på din tidslinje, marknad, budget och prisavsikt. Tyvärr finns det inget ”rätt” eller fel svar på om du ska renovera ditt hem.

Oavsett om du väljer att genomgå renoveringar innan du säljer, är det viktigt att göra förberedelser oavsett vad – innan du listar fastigheten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!