6 Roliga Sätt att Återanvända Gamla Glödlampor

När glödlampor brinner ut, vad gör man med dem? De flesta lampor kan slängas rakt i papperskorgen, medan lågenergilampor kan återvinnas, men dessa är långt ifrån det enda sättet att hantera gamla glödlampor! Använda glödlampor är lika sannolikt att göra ditt ekologiska fotavtryck djupare som alla andra engångsartiklar i ditt hem. Att lägga dem till resten av vårt avfall kan bidra till förorening av vår luft, mark och vatten, speciellt eftersom glödtråden i en glödlampa innehåller kvicksilver.

Upcycling är att hitta nya användningsområden för föremål som kan återvinnas och anpassa dem för dessa användningsområden. Glödlampor kan återanvändas på många sätt som kan vara både dekorativa och roliga aktiviteter för hela familjen. Här är 6 förslag för att återanvända dina gamla glödlampor på nya och kreativa sätt!

Oljelampa

Gamla glödlampor kan fortfarande lysa upp rummet genom att fylla dem med olja och lägga till vekar. Snygga oljelampor som dessa ser eleganta ut samtidigt som de låter dig både upcycle och flexa dina kreativa muskler med dina gamla glödlampor. Eftersom glödlampor finns i en mängd olika former som kan rymma antingen olja eller ljus, finns det många alternativ som kan ställa ut din inre konstnär!

Terrarium

Lite smuts eller sand och några små blommor eller kvistar kan göra en jordnära dekoration som hyllar planeten. Det finns olika tillvägagångssätt du kan ta också – den strandsinnade kan lägga till lite sand och snäckskal, medan sjöfans kan lägga till lite silt- och kärrgräs. Till och med att lägga till lite vatten och skapa en biodome i miniatyr kan åstadkommas. Fira platser du har besökt med lite eko-minne, om du kan göra det utan att skada naturen!

Ornament

Fira din semester med gamla glödlampor för att göra skräddarsydda prydnadsföremål för träd, kransar och till och med sig själva. Att måla utsidan i festliga dekorationer är en väg att gå, särskilt eftersom glödlampor är en bra form för Halloween-pumpor och vintersnögubbekroppar. Du kan även fylla dem inifrån med färgglad sand, glitter eller färg och garnera med band för ett annorlunda utseende. Buntar av färgade lökar kan arrangeras i en krans eller andra former för festligt skoj!

Varmluftsballonger

Glödlampor är den perfekta formen för varmluftsballongdekorationer, och det finns massor av idéer där ute för hantverk för att åstadkomma detta. Kom ihåg att säkra glödlamporna med material för att förhindra skador ifall glödlampan skulle gå sönder, men annars kan du använda glödlampor för att skapa konstnärliga ballongscener i olika färger och inställningar. Detta kan vara roligt för barnen att göra, samtidigt som de lär dem hur man upcycle från en ung ålder!

Kryddor

Eftersom många burkar med kryddor, kryddor och andra kökspulver och vätskor har samma form som en glödlampa, är det inte ett långt steg att vända på den och använda urrensade gamla glödlampor för ditt kryddställ. I själva verket ger köket många möjligheter att återanvända de gamla glödlamporna – de kan förvandlas till söta salt- och pepparskakar eller chica olja- och vinägerkaraffer också.

Gör-det-själv-inredning

Glödlampor finns i så många storlekar och former att deras potential för gör det själv hantverk och projekt är obegränsad. Oavsett om du målar utsidan eller använder glaset för att visa upp något inuti, kan vilket hantverk som helst förvandla dina gamla glödlampor till snöglober, art déco eller till och med vaser för blommor. Montera dem på en träbit för en unik rustik inredning, eller gå industriellt och fyll dem med betong för att skapa dörrhandtag eller väggkrokar. Oavsett din konstnärliga vision kan du använda dina gamla glödlampor för att göra det till verklighet!

Begagnade glödlampor är mångsidiga och kan komplettera alla hantverk, eller till och med vara centrum för din design. Idéerna ovan och mer kan ge dig och din familj roliga aktiviteter för de regniga dagarna och ett sätt att minimera ditt ekologiska fotavtryck. Så släng inte de använda glödlamporna. Förvandla dem istället till något roligt!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!