11 sätt att Förbereda Dig för ett Strömavbrott [Tips & Guide]

Nästan allt vi gör hemma kräver elektricitet, från matlagning till att kommunicera till att underhålla oss själva. Det är lätt att glömma hur mycket vi är beroende av el – tills det blir ett strömavbrott. Med det sagt finns det en rad åtgärder du kan ta för att förbereda dig för strömavbrott för att göra avbrottet så lite problematiskt som möjligt.

Börja din stormförberedelse tidigt

Om det är en vinterstorm eller höststorm på väg in är det klokt att förbereda dig innan.

Strömavbrott kan vara svårt att klara av när som helst på året, men kyliga temperaturer utan en fungerande värmare kan vara svårt för både dig och ditt hem. Så när en storm närmare sig finns det ingen tid att förlora. Börja förbereda dig för det dåliga vädret idag, så kommer du att vara i bästa form när vinterns snöfall plötsligt tar en vändning till det värsta.

Fyll på med batterier

Se till att du har ett bra utbud av batterier (och om de är ett pålitligt uppladdningsbart set, att de är fulladdade!) i en mängd olika storlekar för alla dina nödbehov. Ha reservbatterier redo för dina ficklampor och radioapparater samt för dina rökdetektorer, klockor och andra apparater som körs på batterier.

Kontrollera dina ficklampor och radioapparater

Se till att dina ficklampor och bärbara radioapparater är i funktionsdugligt skick, och köp ersättnings- eller tilläggsapparater om det behövs. Pålitliga ficklampor och radioapparater är avgörande vid strömavbrott. Tänk inte på att använda ljus; ficklampor är säkrare. Och en batteridriven radio kommer att hålla dig ansluten till nöd- och evakueringslarm när tv:n inte är ett alternativ.

Få en full tank med bensin

Fyll alltid tanken innan en stor storm slår till. Bensinpumpar går på el, så om strömmen går kommer bensin inte att finnas tillgänglig. Stå inte där med en tom tank!

Köp en billaddare till din mobiltelefon

Du har förmodligen redan en mobiltelefonladdare i bilen, men att ha en är särskilt viktigt när du får strömavbrott. Du behöver en laddad telefon så att du kan ringa samtal och hålla kontakten med nyheter och information. Med en billaddare kommer du att kunna hålla telefonen igång även om strömmen är avstängd under en längre tid.

Skaffa en klassisk telefon

Om du har en fast telefon är det värt att förvara en gammal sladdtelefon i en garderob någonstans. Moderna telefoner som ansluts till vägguttag fungerar inte vid strömavbrott, och att ha tillgång till en användbar fast telefon hjälper dig att spara på ditt mobiltelefonbatteri.

Ha tillräckligt med värmebränsle till hands

Tänk på hur du kommer att hålla dig varm om strömmen går. Även en gasdriven ugn kräver elektricitet för att driva fläkten som skickar varm luft genom ventilerna. Om du har en gasspis, överväg att installera en batteribackup för startmotorn om den inte redan har en. Om du har en vedspis, fyll på med ved. Använd inte en propanvärmare i hemmet om det inte är en speciellt utformad för inomhusbruk; kolmonoxid kan byggas upp och skapa en dödlig fara.

Fyll på vatten

Om du har en kommunal vattenförsörjning kommer vattnet att fortsätta rinna. Men om du har en brunn fungerar inte pumpen utan el. När en kraftig storm förutspås, fyll på med dricksvatten och fyll på badkaret och tvättmaskinen så att du har tillräckligt med vatten för att tvätta och för att spola toaletterna.

Tänk på din mat

Tänk på hur du skulle laga mat utan el. Har du gasapparater ska du kunna tända dem med en tändsticka även när elen är borta. Men om du har en elektrisk spishäll och ugn har du problem. Du kan dock använda en propangrill eller öppen eld för att laga mat utomhus. Om det är din plan, fyll på med propan eller ved. Och se till att du har en manuell konservöppnare!

Sänk temperaturen i ditt kylskåp

Sänk temperaturen på ditt kylskåp och frys innan stormen slår till. Om strömmen går kommer de båda att förbli svalare längre, vilket ökar chansen att maten håller. Överväg att flytta färskvaror som mjölk och kött in i frysen så att de förblir kallare, och för att bevara den kalla luften inuti, undvik att öppna kylskåpsdörrarna.

Fyll på mat som inte är färskvara

I händelse av ett långvarigt strömavbrott kan du få slut på färsk mat. Eller så kanske du upptäcker att du inte kan laga något. Förvara på mat som håller sig länge: konserverad frukt och juice, granolabarer och kex för att se till att du har mat i säkerhets skull ifall du inte kan laga mat eller din färska mat har tagit slut eller blivit dålig.

Skydda dina rör

Dina rör riskerar att frysa och spricka vid ett strömavbrott, särskilt om de inte är tillräckligt isolerade. Om du är orolig att dina rör kan frysa, stäng av huvudvattenventilen i ditt hem och öppna alla kranar tills rören är tomma. Om du inte vet var huvudavstängningsventilen är, ta reda på det innan nästa storm slår till.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!