Varför det är Viktigt att göra en Besiktning när du Köper ett hem

Många nya bostadsköpare glömmer inte sällan att göra en bostadsbesiktning innan de köper en bostad. Det är avgörande för bostadsköpare att göra en hembedömning.

En professionell heminspektör kommer att debitera dig från 3000kr till 10.000kr. Avgifterna varierar beroende på storlek och ålder på huset som ska besiktigas.

Generellt kommer en besiktningsman kommer att rapportera om luftkonditioneringssystem, elsystem, dränering, tak, väggar, VVS, golv och husets källare, med mera.

Här är sex skäl till varför det är viktigt att göra en hembesiktning innan du köper ett hus:

1. Defekter

Utvärderingen och besiktningen hjälper dig att identifiera eventuella defekter på fastigheten såsom sprickor, läckande kranar, trasiga eluttag, trasiga fönster, skadedjur, insektsproblem, VVS- och elproblem och många fler problem.

Om du identifierar defekter, be ägaren att reparera defekta områdena innan du köper huset – eller förhandla om priset.

Men om husägaren inte kan göra reparationerna, be dem att se över priset på bostaden genom att subtrahera kostnaderna för reparationerna från priset på bostaden. Om ägaren går med på ett sådant arrangemang, använd sedan den summa pengar som dras av från priset för att utföra reparationerna.

2. Hjälper dig att veta vad du köper

Ägaren av huset kan ha beskrivit bostaden för dig, men du behöver ändå besöka huset för att se vad du köper.

Under bostadsbesiktningen kommer du att besiktiga vardagsrummet, köket, skafferiet, sovrummen, gästrummet, badrummet, tvättstugan, garaget och anläggningen för att försäkra dig om vad du köper.

3. Expertutlåtande

Ägaren till huset kommer med största sannolikhet att göra om hemmet så att inga defekter är synliga. För att undvika sådana fallgropar rekommenderar vi att du anlitar en heminspektör som hjälper dig att identifiera eventuella el-, VVS- och skadedjursproblem i hemmet.

Fortfarande, lita inte enbart på experten, gå runt i hemmet och analysera det noggrant för eventuella brister eftersom du också kan hitta några fel som experten kan ha missat eller förbisett.

4. Sparar pengar

Om du köper en bostad utan att utföra en professionell bostadsbesiktning och  får senare veta att huset har olika defekter, kan du inte vända sig till den som sålde huset till dig och be dem reparera de skadade områdena.

I ett sådant fall står du själv för kostnaden för reparationerna och det kan bli mycket kostsamt beroende på vilka reparationer som behövs. Utan tvekan sparar en besiktning pengar.

5. För att förhandla ett lägre pris

Vidare kommer det att hjälpa dig att samla användbar information som du kan lita på för att begära till ett lägre pris. Till exempel, om det finns defekter på huset kan du be ägaren av bostaden att sälja huset till dig till ett lägre pris eftersom huset har vissa brister.

På samma sätt, om du upptäcker att storleken på bostaden är mindre i jämförelse med den storlek som hyresvärden angett, kan du använda den informationen för att begära ett lägre pris.

6. Förutspår framtida utgifter

Att köpa en bostad är en dyr satsning. Därför är det viktigt för dig att identifiera eventuella framtida utgifter som du kan behöva stå för i framtiden.

En besiktningsman kan upptäcka att även om taktäckningen inte är defekt nu, kan det krävas göras om några år efter att du köpt huset. Andra områden som kan närma sig sin förväntade livslängd inkluderar luftkonditioneringsapparater, elektriska ledningar, dräneringssystemet och golvbeläggningen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!