Ska du bygga ditt hem upp, ner eller ute?

Kommer ditt hem att ha två våningar, en källare eller ett större fotavtryck? Ta reda på vilken plan som är bäst för dig och din budget.

När du bygger ett nytt hem är ett av de första besluten du behöver ta hur fotavtrycket kommer att se ut. Hur kommer du att få ut mesta möjliga av ditt bostadsområde? Kommer du att bygga ett hem med en våning eller två våningar? Kommer det att ha en källare?

Med vilket som helst hem kan du i huvudsak bygga upp, ner eller ut.
Du kan ha de kvadratmeter du vill ha i alla tre alternativen, men beslutet att bygga upp, ner eller ut beror på din form och budget.

Till exempel kan det hända att det inte går att bygga en ensamvåning på 2 000 kvm ranchbostad, men 2000 kvm är något vi fortfarande kan hjälpa dig att uppnå genom att bygga ett tvåvåningshus.

För att förklara hur kommer vi att undersöka fördelarna och nackdelarna med att bygga ditt nya hem upp, ner eller ut.

bygga upp

BYGGA UPP

Genom att bygga upp kan du ta ditt nya hem till nästa nivå (bokstavligen). Och om det inte är riktigt vad du tänker på att lägga till en annan historia är det fortfarande en utmärkt lösning för att lägga till ytterligare bostadsyta ovanför en vånings våningar, som ett garage.

FÖRDELAR MED UPPBYGGNING:

Att bygga upp är alltid det billigaste alternativet för att öka ditt hems kvadratmeter eftersom det kräver mindre material och arbete. Till exempel, om du har 1000 kvadratmeter på huvudnivån och vill lägga till 1000 kvadratmeter som andra våningen är allt du behöver göra att lägga till mer trä och inramningsarbete. Å andra sidan, om du bygger ut måste du lägga till sidfot, betong, fyllnadssten, taksystem och mer grävningskostnader.

En annan positiv aspekt av att bygga upp är att du inte behöver ge upp någon av din trädgård. Eftersom du inte utökar husets fotavtryck eliminerar det behovet av att oroa dig för zonbegränsningar, som vi kommer att diskutera mer detaljerat senare.

Nackdelar med uppbyggning:

De flesta städer begränsar faktiskt den tillåtna höjden för hus.

Du måste också överväga trappor, vilket kan ändra planlösningen avsevärt. Denna typ av tillägg kan ta bort rymden inuti ditt hus, eftersom trapphus lätt kan behöva 80-120 kvm (eller mer) bostadsyta.

bygga ner

BYGGA NER

Att bygga under marknivå är den näst billigaste lösningen av de tre.

FÖRDELAR MED NEDBYGGNING:

Att lägga till en källare eller avsluta en är bra för ett billigt extra sovrum, familjerum eller träningsrum.

Att lägga till en källare skapar också sinnesfrid för husägare eftersom det ger ett säkert utrymme för dig och din familj vid dåligt väder.

Nackdelare med nedbyggning:

Att bygga ner öppnar dig för potentiella problem med att hålla hemmet byggt enligt schema, särskilt på grund av vädret – om det regnar mycket eller marken är frusen är det svårare för besättningarna att komma igång. För att hjälpa dig lära dig mer om vilken typ av stiftelse du kanske har att göra med kan du läsa mer om de tre olika typerna av stiftelser.

Dessutom kan vissa partier inte ha källare på grund av potentiell översvämning, fast berg i marken eller alltför stora utgrävningskostnader.

bygga ut

BYGGA UT

Detta är det troligen det mest populära (och dyra) alternativet.

FÖRDELAR MED ATT BYGGA UT:

Med ett hem med en våning i ranchstil har du fler alternativ för olika takhöjder och takfönster. Och det kommer inget buller från trappor och andra våningstrafik.

När det gäller underhåll och underhåll i framtiden blir det lättare att komma åt och rengöra takrännor, tak och ytterväggar. Det är också säkrare för familjer med små barn och är mer praktiskt för personer med rörelsehinder.

Nackdelar med att bygga ut:

Att bygga utåt ökar hemmets fotavtryck och kräver mer utgrävning för att gräva upp gården. Att manövrera runt kraftledningar och avloppsledningar kan också öka dina kostnader.

SÅ VILKEN ALTERNATIV ÄR DET BÄSTA ALTERNATIVET: ATT BYGGA UPP, NER ELLER UT?

SAMMANFATTNINGSVIS:

Det bästa alternativet för dem som vill spara pengar är att bygga upp.
Det bästa alternativet för dem som bor i områden som utsätts för dåligt väder är att bygga ner.
Det bästa alternativet för personer med rörlighet är att bygga ut.

ÖVRIGA FRÅGOR DU KAN BEHÖVA ATT STÄLLA SIG

Om detta är mitt eviga hem, blir trappor någonsin ett problem för mig eller min familj?
Har jag plats i min trädgård / tomt att bygga ut?
Finns det nödvändiga bakslag i mitt grannskap?
Kom bara ihåg: varje nytt hem kan utvidgas på alla sätt.

Det kan finnas skäl till att du inte kan göra ett hus större, men de har alla att göra med plats. Vissa underavdelningar har till exempel begränsningar för hemstorlekar och krav på kvadratfot för varje nivå i hemmet. Det kan också ställas tillbaka krav som hindrar dig från att bygga inom ett visst avstånd från tomten. I vissa fall behöver du inte bestämma hur du ska bygga eftersom dina riktlinjer för fastigheter kan avgöra för dig!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!