Ska du Bygga Små Hus eller Köpa dem?

Tiny house-rörelsen tar världen med storm. I en värld fylld av små lägenheter, gigantiska bolån och en miljon andra mindre än idealiska livssituationer blir det allt mer attraktivt för folk att välja att bo i ett prisvärt och kompakt hem. Men hur svårt är det att bygga ett litet hus?

Om du råkar vara bland det fascinerade sällskapet av alla hoppfulla som letar efter ett litet boende, kanske du undrar var du ska börja. Även om det finns massor av små hem tillgängliga för köp, antingen begagnade eller helt nya, är det lilla samhället ett stort gör-det-själv-utrymme med massor av praktisk deltagande i design och konstruktion.

Men att bygga är inte för alla. Många små hemälskare har inte tid att smutsa ner händerna eller förmågan att utföra sina vilda visioner. På samma sätt har vissa människor som skulle älska att vrida på nyckeln och börja rulla inte budgeten för en specialbyggd eller ett helt nytt hem. Så det lämnar dig med en fråga: ska du bygga ett litet hus, köpa eller gå någonstans däremellan?

Rullande eller Stående?

Det finns två huvudsorter av små hem, och det är viktigt att veta skillnaden. Medan ett litet hus på hjul lagligen anses vara ett fritidsfordon – en husbil – klassificeras ett litet hus på en grund lagligt som en tillbehörsbostadsenhet, eller attefallshus. Var och en erbjuder unika friheter och utmaningar. I teknisk mening, att äga en husbil gör dig inte till en laglig husägare. Du behöver inte ta itu med mark- och områdeslagar, och du kommer i allmänhet att ha många fler alternativ när det gäller var du ska parkera ditt hus.

Om du väljer att dekorera en husbil som redan är byggd och på hjul, antingen i traditionell mening eller i form av en renoverad skolbuss eller skåpbil, har du redan en grund på plats och att bygga från grunden kommer att vara mycket mindre involverat. Men att bygga från en solid grund eller en transportabel plattform blir en annan historia. Innan du dyker in, fundera på vilken typ av litet hus du vill bygga.

Budget

Detta brukar vara en lätt faktor att fastställa, men du måste tänka på din budget. Generellt sett kostar det mer att köpa ett litet hus eller låta bygga ett specialanpassat än att bygga sitt eget. Medan byggandet av ett litet hus kan kosta så lite som 150. 000 när du gör det själv, är medianvärdet för specialbyggda småhus någonstans i närheten av 600.000. Du måste ta en titt på vad du har råd med och sätta dig in i det tråkiga i det.

Tid och Skicklighet

Pengar är inte den enda investeringen som är involverad i att bygga ett litet hus. Om du är någon som har mer tid att investera än pengar kan du självklart göra mycket själv. Men om tiden du har är begränsad kan det vara din bästa satsning att göra en större penninginvestering så att du kan engagera dig i designen mer än den praktiska konstruktionen. Vissa människor tar månader eller till och med år för att fullända sina små hem, och det kan vara tid att du helt enkelt inte är villig att ge upp.

En annan fråga att överväga är din skicklighetsnivå. Har du någonsin byggt något tidigare? Om du inte har det kan det finnas mycket att lära, eller kanske ett behov av att involvera en professionell i någon egenskap – speciellt om du bor i ett hårt klimat eller planerar att ta ditt hem på vägen, eftersom element som hållbarhet och isolering är viktiga att göra rätt när man bygger för vissa förhållanden.

Din plats

Även om det låter som ett paradis att ha ett helt rörligt litet hem, innebär det mycket mer arbete än vad man kan se. Att gå utanför elnätet innebär inte bara att välja bort alla system som tillhandahåller kraft, vatten och resurser. Det innebär också att du väljer system du kan lita på för ditt eget hem. Om du vill inkludera element som vattenfiltrering, solpaneler eller solvärme för vatten kan du behöva ta ut utrymme i din budget och tidslinje för det.

Att gå längre bort från nätet kan också öka ditt behov av att involvera proffs i början av ditt projekt. Att inkludera alternativa energiformer kan ibland innebära att mer händer och pengar går in i ditt projekt på kort sikt, men mindre på lång sikt. Ta reda på hur långt från nätet du vill vara och gå därifrån.

Oavsett vad du väljer kommer du att hitta ett sätt att utforska det lilla livet hur det fungerar bäst för dig. Oavsett om du gör DIY ditt bygge från hoppet eller om du hittar en plats som helt och hållet kallar ditt namn, kommer du att kliva in i din alldeles egna lilla värld.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!