Ska du Investera i Borttagning av Blyfärg? Budget- och Säkerhetstips!

Bly är en metall som användes till nästan allt förr i tiden. Det fanns i bensin, i VVS-rör och till och med på våra diskar. Det viktigaste är att det har använts i färgpigment i hundratals år, nästan alla renässansmästarnas berömda målningar innehåller till exempel blybaserade pigment. Bly fortsatte att användas fram till 1970-talet och nästan varje hem som byggdes före 1950 målades med blybaserad färg.

Men så småningom upptäcktes det att bly är giftigt för människor, särskilt små barn, och dess användning fasades ut. 1971 förbjöds det i bensin i USA (i Storbritannien var det inte förrän 2000) och 1978 förbjöds det i färg. Detta har lett till att många har renoverat sina hem på ett eller annat sätt, men inte alla hem har behandlats, särskilt antika eller historiska hem.

Vad ska du göra om du misstänker att det finns bly i din bostad eller potentiella husköp?

Testa för bly

Om ditt hem eller din lägenhet är byggd före 1978 vill du definitivt testa för bly. Detta är särskilt viktigt om det finns områden där färgen flisar eller flagnar, eller om du har barn under 6 år, äldre personer eller personer med andningssvårigheter som astma som bor hos dig.

Brådskan att ta bort eller sanera bly är inte lika hög för friska vuxna, men det är ändå en bra idé ändå. Du kan göra detta genom att anlita en professionell eller köpa ett testkit från en järnaffär. Om det konstateras att det finns blyfärg i huset har du flera alternativ att ta bort den, alla med sina egna för- och nackdelar.

Blyfärgborttagning & -byte

Det mest effektiva sättet att bli av med effekterna av blyfärg för gott är att ta bort och byta ut den. Detta kan vara kostsamt, men det täcker alla grunder. Du kan anlita proffs, eller så kan du göra det själv. Om du väljer att göra det själv är det viktigaste att följa säkerhetsföreskrifterna som du skulle göra för damm eller asbest. Bär skyddskläder och huvudbonader för att undvika att andas in färgflis och försegla rummet så att inga partiklar kommer ut från fönster och dörröppningar eller genom ventiler. Även att ta bort färgen helt kan skapa faror under processen och bortskaffandet på grund av risken för förorening av luft, vatten eller jord.

Inkapsling

Ett billigare sätt att sanera blyfärg är inkapsling. Det finns färger tillgängliga som fångar blyfärgen under, täcker den helt och förhindrar de giftiga partiklarna och ångorna från att fly. Även om detta är mindre kostsamt och mycket lättare att göra själv, är det inte heller idiotsäkert. Liksom all färg försvinner inkapslingsfärg vid användning, så hårt trafikerade områden, såsom dörr- och fönsterkarmar, kommer att behöva övervakas och göras om oftare. Men för breda utrymmen, såsom väggar och tak, är inkapsling ett mycket kostnadseffektivt sätt att sanera blyfärg.

Kåpa

Ett tredje sätt att hantera blyfärg är att omsluta det annat material och fånga blyytorna bakom andra ytor. Detta förhindrar att flagor eller partiklar släpps ut i luften och är idealiskt för antika och historiska hem eftersom det bevarar den ursprungliga strukturen. Men precis som med inkapsling måste områden med hög trafik i hemmet behandlas antingen oftare eller på annat sätt. Detta är lite dyrare än inkapsling men är värt den extra kostnaden i vissa situationer.

Tips & Tricks

Oavsett om du väljer att göra det själv eller anlita ett proffs så finns det många saker att tänka på när det kommer till blyfärg i ditt hem.

Det är mer sannolikt att blyfärg finns i äldre hem, men sannolikheten för att ett hem byggt mellan 1950 och 1978 har blyfärg är högre i stadsområden.

Om du har en begränsad budget bör du prioritera eventuella barnrum. Barn, särskilt de under 6 år, är särskilt mottagliga för blyförgiftning, och effekterna är oåterkalleliga.

Använd en kombination av alla tre metoderna som diskuterats ovan. Detta är det billigaste och säkraste sättet att sanera blyfärg. Ta bort färg från högtrafikerade områden och kapsla in eller omslut den i större utrymmen. Du kan alltid ändra dig och kapsla in ett område du inneslutit eller vice versa.

Oavsett vilken metod du väljer, du bör hålla rummet fuktigt för att samla upp eventuella dammpartiklar som kan bli luftburna under saneringen. Dessa kan bära en del av själva blyet du försöker innehålla, som kan andas in eller leta sig ner i vattnet eller jorden. Damm fastnar på fukt, klumpar sig och är lättare att rengöra. Detta är en viktig försiktighetsåtgärd om du ska ta bort färgen, men är ett bra tips att följa när du har att göra med eventuell blyfärg.

Blyförgiftning är en stor hälsorisk som inte går att vända. Att undvika det innebär att undvika en livstid av hälsoproblem som kan vara dödliga, särskilt för utsatta befolkningsgrupper. Att vara smart och följa ovanstående tekniker hjälper till att hålla dina saneringsinsatser både säkra och budgetvänliga!

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!