Ska du köpa en Energieffektiv Diskmaskin?

Kylskåpet kan vara den största apparaten i ditt kök, men diskmaskinen kan vara den viktigaste. Att ha en diskmaskin gör det enkelt och bekvämt att städa efter måltiden. Men alla diskmaskiner är inte skapade lika. Om du funderar på att byta ut din, överväg att uppgradera till en energieffektiv diskmaskin.

En energieffektiv diskmaskin använder mindre energi för att utföra samma uppgifter som andra diskmaskiner. Är en energieffektiv diskmaskin rätt för dig? Här är vad du bör veta:

Hur mycket energi sparar en energieffektiv diskmaskin?

Energieffektiva diskmaskiner är designade med ny teknik som jordsensorer, bättre vattenfiltrering och högeffektiva jetstrålar. Tack vare dessa teknologier kan energieffektiva diskmaskiner rengöra din disk utan att förbruka lika mycket el eller vatten som standardmodeller.

Den exakta mängden energi som en energieffektiv diskmaskin sparar kan variera från modell till modell. Men generellt sett är energieffektiva diskmaskiner 10 % mer energieffektiva och 20 % mer vatteneffektiva än andra modeller. På grund av dessa effektivitetsvinster kostar det bara cirka 350kr per år att driva en energieffektiv diskmaskin.

Energieffektiva diskmaskiner använder bara mellan fyra till sex liter vatten per laddning för att rengöra din disk. Detta innebär att en investering i en energieffektiv diskmaskin kan spara nästan 4 000 liter vatten under dess livslängd.

Hur mycket är en energieffektiv Diskmaskin?

Kostnaden för en energieffektiv diskmaskin kan variera från cirka 6.000kr till nästan 30.000kr. Kostnaden kan variera beroende på ett antal faktorer, inklusive:

    • Storlek
    • Märke
    • Specialfunktioner som rostfritt stål, LED-belysning, WiFi-anslutning, innovativ rackdesign och mer.

Hur kan jag hitta den mest energieffektiva diskmaskinen?

Det finns många olika energieffektiva diskmaskiner, vilket gör det svårt att ta reda på vilken som är rätt för dig. Följ dessa tips för att hitta den mest energieffektiva diskmaskinen för ditt hem:

Kontrollera EnergyGuide-etiketten. Denna etikett talar om hur mycket energi som krävs för att hålla varje diskmaskinsmodell igång. Du kan använda denna information för att snabbt jämföra olika modeller, vilket gör det lättare att välja den mest energieffektiva för ditt hem.

Välj lämplig storlek. Diskmaskiner kategoriseras vanligtvis som standard eller kompakt. En standardmodell rymmer mer än åtta kuvert och sex serveringsbitar, medan en kompakt modell rymmer färre än åtta kuvert och sex serveringsbitar. Om du inte behöver mycket utrymme, köp en kompakt modell istället för en standard. Kompakta modeller är mindre, så de använder mindre energi.

Leta efter flera cykelalternativ. Om din diskmaskin har flera cykelalternativ, kan du justera dess inställningar för att passa behoven för varje disk. På så sätt kommer du aldrig att använda mer el eller vatten än nödvändigt för att rengöra din disk.

Hur du ökar energieffektiviteten i din diskmaskin

Du behöver inte spendera hundratals dollar på en ny apparat för att öka energieffektiviteten i din diskmaskin. Om du vill hålla fast vid din befintliga modell finns det flera enkla steg du kan ta för att göra den mer energieffektiv. Så här gör du: Förskölj inte disken.
Att diska innan du sätter dem i diskmaskinen kan slösa bort upp till 20 liter vatten. För att spara energi, skrapa bort mat från disken istället för att förskölja dem.
Vänta på full last. Tryck inte på startknappen förrän din diskmaskin är full med smutsig disk. Att köra en halvtom last kan slösa en betydande mängd el och vatten.Låt disken lufttorka. Stäng av alternativet “uppvärmd torr” på din diskmaskin och låt dem lufttorka istället. Det kan ta lite längre tid för dina diskar att torka, men det sparar mycket energi.

Sätt i din diskmaskin på rätt sätt. Om disken inte fylls på korrekt kan det hända att din diskmaskin inte kan rengöra dem ordentligt på bara en cykel. För att undvika att köra flera cykler, tänk på detta när du laddar din diskmaskin:

Placera överdimensionerade föremål på baksidan av bottenhyllan. Stora föremål kan blockera vattenstrålen om de inte är korrekt placerade.

Placera föremål med bakad mat med framsidan nedåt på det nedre stället nära den nedre spolarmen.

Blanda dina skedar, knivar och gafflar tillsammans när du laddar dem i diskmaskinen. Detta hindrar dem från att bygga ihop sig och låter din diskmaskin rengöra varje enskilt redskap.

Genom att vidta dessa steg kan du förbättra energieffektiviteten i din diskmaskin utan att spendera en krona.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!