Ska jag Investera i golvvärme? Är Golvvärme Värt Det?

När det är kyligt ute vill du att din hem att känna sig trevlig och toasty. Även om du enkelt kan skruva upp värmen kan dina golv fortfarande ha kalla fläckar. Ett bra sätt att åtgärda denna situation är att installera golvvärme. Här är några saker att tänka på innan du gör en investering.

Typer av golvvärme

Det finns två huvudtyper av golvvärmesystem — våta och elektriska. Var och en ger unika förmåner baserat på kostnaden och installationsprocessen.

1. Våtsystem

I denna metod flyttar rör som är anslutna till en panna varmt vatten under ytan för att värma upp rummet. Dessa system kan vara långsammare att värma upp och ta längre tid att svalna. Du kan njuta av dina varma golv under en längre tid.

En fördel med detta system är att det är mer energieffektivt och kostnadseffektivt att köra. Tänk på våta metoder när du lägger till tillbyggnader till ditt hem eller bygger ett nytt. Den är perfekt för en öppen planlösning eller för att värma upp hela huset.

2. Elektriskt system

Ett elektriskt värmesystem installeras direkt under dina golv. Den består av matta ansluten till dina elkablar. En fördel med denna process är att ledningarna är tunna och inte kräver omfattande installation. Systemet är också lätt att komma åt om du någon gång behöver göra reparationer.

Den kan dock bli dyrare att driva. Tänk på att använda elektriska strukturer för att värma upp enskilda rum eller mindre ytor.

Fördelarna med golvvärme

Denna typ av golv kan ge dig många fördelar, oavsett vilken stil du väljer. Här är några av dess fördelar:

1. Det är energieffektivt

De flesta radiatorer kan skapa kalla fläckar mitt på ditt golv eftersom de värmer de områden som ligger närmast dem först. Men strålningsvärme fördelar värmen jämnt genom att höja temperaturen nerifrån och upp. Det betyder att de kräver mindre energi för att ditt hem ska kännas trevligt och mysigt. Du kommer också att spara pengar på din värmeräkning.

2. Det är Lätt att köra

Efter installationsprocessen kräver golvvärme lite underhåll. Du kan styra dina temperaturinställningar automatiskt med smarta eller programmerbara termostater. Se till att regelbundet utföra servicekontroller för att säkerställa att ditt system fungerar korrekt.

3. Det tillåter mer öppet utrymme

Radiatorer kan ta plats längs dina väggar. Med golvvärme har du friheten att designa ditt hem som du vill. Du kan hänga upp fler konstverk eller tavelramar längs dina väggar för att sätta en personlig touch. Om du går för en minimalistisk stil är underjordiska värmeenheter ett bra alternativ.

4. Det är säkrare

Strålande golv hjälper till att minimera exponeringen för överhettade system. Detta är särskilt användbart om du har yngre barn som gillar att röra vid allt. Jordvärme ger också bättre luftkvalitet genom att hålla saker fräscha och dammfria.

5. Det är lätt att installera

De flesta uppvärmda golv är enkla att lägga under ett renoveringsprojekt. Här är stegen för att lägga in dem:

  • Hitta ström.
  • Beställ din matta i anpassad storlek och testa den.
  • Lägg till ett cementgolv på ditt undergolv.
  • Testpassa mattan.
  • Skapa en väg för ledningarna.
  • Limma och tejpa mattan och lösa trådar i golvet.
  • Lägg till termostatledningar och murbruk.
  • Placera ner plattan.
  • Slutför kablaget.

Saker att tänka på innan du installerar golvvärme

Ett underjordiskt värmesystem kan hålla dina fötter varma och samtidigt ge lite underhåll och energieffektivitet. Det kan dock ha vissa nackdelar när det gäller installationsprocessen. Här är några saker att tänka på innan du gör ditt köp.

Installationskostnad

Även om strålningsvärme är lätt att underhålla, kan installationsprocessen kosta runt $8-$12 per kvadratfot att placera. Det kanske inte är det bästa alternativet för dem med en stram budget.

Placeringstid

Elektrisk golvvärme kräver en självutjämnande blandning ovanpå ytan, som kan ta en eller två dagar att torka. De vattenbaserade systemen kan ta längre tid att placera. Det är därför det är bäst att använda dem i mer omfattande renoveringar som redan tar längre tid.

Öka höjden på dina golv

Att installera värmeenheten under dina golv höjer dem, och isoleringsskivorna ökar också den totala höjden. Då kan du behöva ha detta i åtanke när du inreder ditt utrymme.

De bästa golven för värmesystem

Om du bestämmer dig för att golvvärme är rätt för dig måste du se till att ditt nuvarande golv är kompatibelt med det nya systemet. Överväg att undersöka dessa alternativ:

Keramiska plattor: Detta material leder värme bra. Det kan värmas upp snabbt och kommer att förbli så även efter att du har stängt av systemet.

Natursten: Sten utstrålar också värme effektivt och är tjockare än keramik. Det kommer inte att dra ihop sig eller expandera.

Laminat: Dess tunnhet gör det lätt för höga temperaturer att spridas i rummet och känns bekvämt under dina fötter. Se bara till att hålla temperaturen under maxpunkten.

Vinyl: Detta material tål varmare förhållanden. Liksom med laminat, se till att ditt värmesystem hålls under den maximala instruerade temperaturen.

Konstruerade trägolv:

Det är tillverkat av stabilt material som inte reagerar omedelbart på plötsliga temperaturförändringar. Lövträ är tjockare och kan ta längre tid att värma upp.

Är golvvärme det bästa alternativet?

Under vintermånaderna kan strålningsvärme få ditt hem att kännas mysigt och inbjudande. Den är också energieffektiv, kostnadseffektiv i drift och enkel att underhålla. Några saker att tänka på när det gäller installationsprocessen är kostnaden och tiden det kommer att ta att slutföra.
Golvvärme kan vara ett bra tillskott till ditt hem om det faller inom din budget.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!