3 Skäl att Bygga med Plåttak [Tips & Guide]

Plåttak har blivit allt mer populära de senaste åren och detta av goda anledningar. Det finns många fördelar och skäl att mygga med plåttak, och det är just det vi ska titta närmare på i denna artikel.

En husägare tänker vanligtvis inte så mycket på taket på sitt hem förrän det värsta händer och det är dags för reparationer. Så, under normala omständigheter, står inte “uppgradera taket” högst upp på de flesta husägares att-göra-listor, som vanligtvis är fulla av andra projekt eller energibesparande lösningar – men det kanske det borde.

Moderna plåttak har många fördelar, från dess långa livslängd med lågt underhåll till de energibesparingar som den genererar året runt, som har gjort användningen mer attraktiv. Läs vidare för bara några av anledningarna till varför många väljer, installerar och älskar sina plåttak.

Stil och hållbarhet

Förbi är tiderna med “plåttak” på lador, bodar och fäbodar. Moderna plåttak är bättre konstruerade än någonsin tidigare och lovar ännu starkare skydd och ett bredare urval av färger, stilar och profiler. Idag finns det plåttak som kompletterar alla byggnadsstilar.

Nu när det inte finns något behov av att kompromissa med hållbarhet kan ett plåttak förbli stiligt i så många decennier som det förblir funktionellt – och detta är en betydande tid, eftersom ett korrekt installerat, garantitäckt plåttak har potential att överleva din livstid. Faktum är att en nyligen genomförd studie fastställde att plåttak håller i minst 60 år, ett starkt försäljningsargument för de husägare som vill att deras nästa tak ska vara det sista de någonsin kommer att behöva, såväl som för de berörda om deras bostads andrahandsvärde senare.

Imponerande besparingar år efter år

Medan ett premiumplåttak kan medföra en högre initial kostnad än andra takmaterial på marknaden, sparar det minimala underhållet som det kräver under sin långa livslängd husägare en bunt. Och så finns det pengarna som denna investering stoppar tillbaka i din ficka: från energibesparingar till potentiella försäkringsbesparingar, denna hemuppgradering börjar löna sig direkt.

Plåttak kan ha en betydande inverkan på ett hems energiförbrukning, särskilt på sommaren. Speciellt formulerade färgpigment som appliceras på metallen skapar “svala tak” eller ytor som reflekterar och avger solens energi istället för att suga in värmen och fånga den på vinden.

Med sval takteknik kan en husägare se energibesparingar på upp till 40 procent, beroende på klimatet i din region. Dessutom, eftersom kylenheterna i dessa hem inte behöver arbeta lika hårt för att hålla interiörerna vid en behaglig temperatur, finns det potential att faktiskt förlänga livslängden för din luftkonditioneringsapparat – vilket i slutändan besparar dig från att lägga ut extra pengar för en ersättning .

Sedan finns det potentialen för försäkringsbesparingar som kommer från takbeläggningens imponerande hållbarhet under många typer av naturkatastrofer, inklusive bränder och orkaner. Idag är brandsäkerhet inte den enda anledningen till att försäkringsbolag älskar plåttak. Konstruerad metalltak står sig väl mot de flesta dåliga väderförhållanden: snö, hagel, till och med orkanvindar. Fråga ditt försäkringsbolag om rabatter för väderklassade, slagtåliga och brandsäkra plåttak. På vissa ställen ser husägare en besparing på upp till 35 procent på sin försäkring.

Styrka i varje säsong

Ett tak som går sönder mitt på vintern under snötyngden är varje husägares mardröm – utom, det vill säga för en husägare som sover under ett plåttak. Vintermånaderna är då plåttak jobbar hårdast. För det första är det slanka takmaterialet utformat med räfflor som släpper bort snö och slask, och därigenom minskar belastningen som ett par meter snöfall annars skulle kunna lägga på ett hustak över natten.

Dessutom kan snöskydd användas för att bryta större högar av komprimerad snö i mindre högar för att säkert lossa den isiga nederbörden.

Husägare som är redo att byta och dra nytta av dessa fördelar i vinter, såväl som de som – till följd av snöskador – kommer att behöva reparera sina befintliga tak under säsongen, kommer gärna att veta att just denna installation inte är förbjuden på vintern. Faktum är att det till och med kan finnas besparingar att vinna genom att installera i december eller januari.

Eftersom de flesta husägare skyndar sig att få sina takbehov tillgodosedda före det första snöfallet, kan arbetet mitt på vintern innebära att lokala takentreprenörer kommer att ha mindre arbete i rad, så att du kanske kan förhandla fram en bättre arbetskostnad.

Om du funderar på att reparera eller byta ut ditt befintliga tak, överväg att spara dig lite långsiktigt krångel – såväl som en hel del pengar varje år – genom att investera i takpaneler av metall. Det finns ingen anledning att skjuta upp. Gör detta sista gången du någonsin oroar dig för ditt hems tak.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!