Ska du Skräddarsy ditt hem eller Välja ett färdigt?

När man funderar på att bygga sitt hus funderar många på om de ska välja ett färdigritat hem eller skräddarsy sitt hem.

Om du undrar om du ska skräddarsy ditt drömhus – eller köpa ett färdigritat hus kan den här guiden till budget- och tidsöverväganden ge dig en bättre förståelse för vad båda innebär och hitta en byggare som kan hjälpa dig att bestämma dig.

Många av oss skulle älska att designa och bygga ett drömhus. Ett hus skapat just för oss, men är det något som bara de rika har råd med? När du specialbygger ett hus får du precis vad du vill ha och du kommer att älska allt i huset eftersom du själv designar och ritar allt själv. När du väljer ett färdigdesignat hus har du mindre till inga möjligheter att anpassa utformningen av huset.

Men att få det du vill kan kosta dig en hel del, särskilt om dina resurser är begränsade.

Att bygga ett hem är mycket dyrare än att bygga ett från befintliga ritningar, även med uppgraderingar. I motsats till vanliga ritningar som är betydligt billigare. Lägg till kostnaderna för marken, som kan variera kraftigt beroende på plats, arkitektavgifter, bygglov och avgifter, markundersökningar, byggmaterial, teknik och inredningsval och din budget kan öka enormt.

Tålamod är ett plus

Att bygga ett helt eget hem kräver också tålamod och tolerans. När du köper ett färdigritat hem gör du några ändringar och flyttar in, men ett anpassat hem kan ta upp till ett år. Dessutom dyker saker som du inte föreställer dig upp. Till exempel, verktyg som tillhandahålls på platsen är inte där du förväntar dig att de ska vara eller material dyker inte upp i tid, så förvänta dig förseningar.

Beslut, beslut, beslut. Använder du en byggare eller gör-det-själv? Hur många rum? Hur kommer det att se ut? Hur många våningar? Från väggfärg och matta till typ av skåpsknoppar kommer det att finnas en oändlig mängd olika val att göra, så var beredd på att det kan bli stressigt.

Byggare försöker hjälpa kunder under hela processen av saker som behöver göras och hjälpa dem att göra valen, men det är som sagt enormt många val som du måste göra när du egendesignar och skräddarsyr ett hem.

Specialbyggande kan till och anstränga relationer. Det är inte ovanligt att det uppstår konflikter och problem och det finns en verklig risk för äktenskapet. För att klara av ett projekt med ett egendesignat hus krävs det riktigt teamwork för att lyckas.

Om ett anpassat hem låter rätt för dig, rekommenderas att du brainstormar en lista över allt du måste ha och allt du inte vill ha innan du ens påbörjar processen. Processen kommer att bli smidigare beroende på hur väl husägaren gör läxor och planerar för vad de vill ha.

Ett handfat eller två, uppvärmd handdukstork eller inte, ett kontorsrum, rullstolsanpassad, och så vidare. Annars kan du få ytterligare utgifter eftersom du inte har arbetat igenom alla alternativ.

Om du använder en byggare kan du undersöka kandidater som kan hjälpa dig att göra ditt drömhus till verklighet.

När du har hittat byggare du är intresserad av, be dem om referenser från tidigare kunder. Ofta hänvisar de dig till vittnesmålen på webbplatsen, men be om att få direktkontakt med kunderna så att du kan ställa specifika frågor.

Var väldigt försiktig om du bestämmer dig för att göra jobbet själv. Gå inte in i det blint, annars kan det kosta dig mer i det långa loppet.

Om du vill bygga ett hem men en anpassad byggnad inte är ett alternativ, överväg semi-anpassad. Du kan välja och utgå från en existerande ritning och modifiera den för att passa dina behov. Du kanske gillar ett hem som gjordes tidigare och kan börja därifrån.

Säg till exempel att du gillar planerna för ett viktorianskt hus, men det har bara tre sovrum och ett badrum, vilket är för litet för din växande familj. Du kan ändra planerna med en arkitekt, som kan lägga till ytterligare ett sovrum och ett halvbadkar.

Detsamma kan göras för nästan alla ändringar du vill göra, inklusive att lägga till fönster eller en veranda eller flytta köket till andra sidan av rummet. Om du vill göra för många ändringar kan det dock vara bättre att skapa en anpassad hemplan med din byggare istället.

Framför allt, när du väl har fattat beslutet att skräddarsy ett hem kommer du att veta att du verkligen skapar ett hus som möter din familjs behov och livsstil på alla sätt du vill ha det.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!