Skruva Gipsvägg – Så Gör du Steg-för-Steg

Det fanns en tid då all gipsvägg spikades på väggreglar och takbjälkar. Även om spikarna fortfarande har sin plats är gipsskruvar nu den dominerande metoden för att fästa gipsskivor. Gipsskruvar är billiga, installeras snabbt och har fantastisk utdragbarhet. Ett väggsystem eller tak byggt med korrekt installerade gipsskruvar och väggplatta kommer att hålla i decennier.

Korrekt installation av gipsskruv för gipsvägg

De flesta föreställer sig att att skruva in en skruv är ett enkelt jobb, men med gipsskruvar finns det ett rätt sätt och fel sätt att göra det. Att göra det rätt är en integrerad del av väggens styrka.

Gipsskruvar ska skruvas så att skruvhuvudet är väl försänkt under ytan på papperet som vetter mot gipsskivan – men inte så djupt att pappersytan bryts. För långt ovanför ytan betyder att det inte kommer att finnas någon ojämnhet och fördjupning att fylla med spackel. Men om det skruvas för långt under ytan betyder det att skruven har tappat det mesta av hållkraften.

Verktyg och material för att skruva in gipsskruvar

Professionella gipsinstallatörer använder ofta gipsskruvpistoler som automatiskt reglerar skruvdjupet. Om du installerar gips i mer än ett par rum kan hyra av en skruvpistol vara ditt bästa alternativ. Gipsskruvdragare kan förinställas för att sänka skruvar på det perfekta djupet, vilket förenklar uppgiften avsevärt.

Men de flesta husägare väljer att använda ett verktyg som de redan har till hands: en sladdlös skruvdragare. En sladdlös skruvdragare är perfekt för att montera gipsskivor i begränsad skala, men det kräver viss omsorg och uppmärksamhet för att skruva in gipsskruvar exakt utan att skruva igenom papperet.

För standard 1/2 tum tjocka gipsskivor använder du 1 1/4 eller 1 3/8 tum gipsskruvar. För 5/8-tums tjocka gipsskivor använder du 1 3/8- eller 1 5/8-tums skruvar. Gipsskruvar finns i både grovgängade och fintrådiga utföranden. Välj grova trådar när du fäster gipsskivor på träreglar. Grova skruvar biter aggressivt i träet, vilket minskar den fysiska ansträngningen att trycka med borren. Fintrådiga skruvar är gjorda för att fästa paneler på metallbultar.

Ställ in ett skruvintervall

För väggar säkrar de flesta proffs gipsskivor med skruvar som drivs var 8 tum längs kanterna och var 16 tum genom mitten (fältet) av panelerna. Ett typiskt ark med gipsskivor kräver cirka 32 skruvar när det installeras på en vägg. För takpaneler förkortas fältintervallet vanligtvis till 12 tum, med samma 8-tums kantintervall.

För att undvika skador längs kanterna på gipsskivorna kanske du vill förskjuta kantskruvarna något så att de inte ansluter från panel till panel.

De flesta proffs tittar helt enkelt skruvarnas position när de kör dem, men du kan också använda en penna för att markera platsen för skruvaraderna över fältet. Detta kan hjälpa dig att se till att du träffar reglarna när du drar i skruvarna.

Lys upp väggen

Sidoljus på väggen gör det mycket lättare att övervaka djupet på skruvarna när du skruvar in dem. En arbersbelysning på sidan av ditt arbetsområde är bra, men alla vanliga lampor som ligger nära väggen kastar tillräckligt med sidoljus för att du ska kunna arbeta effektivt. Kika in våra rekommendationer av den bästa arbetsbelysningen här.

Förbered borren

Montera en lämplig skruvbits i din borr. Undvik slitna bitsar eftersom de ibland sliter ner skruvhuvudena. Om din borr har ett sidohandtag, fäst den för ett förbättrat grepp.

Om din borr har en justerbar koppling, justera borrens vridmoment till dess lägsta nivå vilket hjälper till att förhindra att borrmaskinen drar skruvarna för djupt.

Börja skruva skruven

Luta din vikt mot borren när du börjar skruva med långsam hastighet. Utan tillräckligt med tryck kan bitsen ta bort skruvhuvudet när det kommer längre in i träet. Ju mer tryck du kan skapa, desto bättre kontroll får du när skruvhuvudet når papperet. När du skruvar, se hur skruven går från en vinkel.

Långsam, jämn hastighet resulterar i en bättre installerad gipsskruv. Det bästa alternativet, om du kan göra det, är att skruva och sänka skruvhuvudet smidigt utan att stoppa borren.

Slutför att skruva skruven

Sakta ner och stanna borren när skruvhuvudet når papperet och en grop bildas. När skruven är helt nedsänkt kommer papperskanterna runt cirkeln att vara något rundade inåt. Om kanterna är vassa betyder det att skruven gick ner för långt. Men om du inte kör tillräckligt långt blir det svårt, om inte omöjligt, att täcka skruvhuvudet med spackel.

Om du skruvar skruven för långt, kommer skruvhuvudet att förstöra papperet helt och hamna i gipskärnan på gipsskivan. Det betyder att skruven inte håller gipset ordentligt vid regeln. Om detta sker måste du köra en annan skruv vid sidan av den dåliga. Det är inte nödvändigt att ta bort den dåliga skruven; hålet kan täckas över med spackel under efterbehandlingsprocessen.

Snabbguide skruva gipsvägg

1. Placera en gipsskiva på ramen och markera positionerna för reglar och takbjälkar genom att höra kritlinjer på skivans framsida. Detta eliminerar gissningar och skruvar som missar sitt märke. Notera eventuella ledningar eller rör inuti väggen och gör lämpliga märken på arkets framsida, om det behövs, så att du inte av misstag drar in en skruv i någon av dem.

2. Dra in skruvarna i hörnen på ett ark för att hålla det på plats innan du skruvar av resten av arket.

3. Placera spetsen på en gipsskruv tillräckligt för att tränga igenom arket och sjunka minst en tum i ramen på pappersytan. För 1/2-tums gips är 1 1/4-tums skruvar lämpliga.

4. Tryck på skruven medan du skruvar in den så att den tränger in i gipset. När det biter i regeln, minska trycket och låt borren göra det mesta av arbetet. Dra åt skruven tills huvudet gör en liten inskjutning i papperet men inte förstör det. Intryckningen gör att du kan täcka huvudet med spackel.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!