Skruva i MDF [Masonitskiva]- Så Gör Du!

MDF står för “Medium-density fibreboard” och är en form av träfiberskiva med medelhög densitet – ett byggnads- och DIY-skivmaterial som ofta används i skåp, möbler och gjutning. Som ett material är MDF extremt mångsidig och kostnadseffektiv, vilket gör det till ett utmärkt val för en mängd projekt. MDF används inte ofta som enbart ytbehandling utan är istället färdigt med en laminatyta vilket ger intrycket av äkta trä eller liknande.

På grund av MDF s jämnhet kan den lätt målas, sågas och formas, vilket gör det till ett idealiskt material för dekorativa projekt.

Vad är MDF gjord av?

MDF är ett träskivmaterial snarare än ett trä och skapas genom att använda värme och tryck för att smälta samman fin träfiber och lim. Det resulterande arkmaterialet är starkt men extremt lätt att arbeta med. Dessutom är det miljövänligt, skapat med återvunnet trä! Med andra ord är det en form av spånskiva. Dock är den till viss del annorlunda på många sätt.

Spånskivor har låg densitet, och skapas med träfiber som är “ihopsmält”. Resultatet är billigare men också svårare att arbeta med, eftersom det är mer benägna att flisa eller gå sönder. MDF skapas med mer värme och tryck för att skapa en mycket starkare yta, men detta återspeglas i priset. MDF sitter i mitten mellan spånskivor och träskivor och är därför kostnadseffektivt, starkt, hållbart och mångsidigt.

Vad är MDF-densiteten?

Ju lägre densitet, desto större är chansen att skruvar inte håller bra utan speciella metoder. Ju högre densitet, desto mer sannolikt att utbuktning kommer att uppstå.

MDF är gjord av träfibrer (eller klumpar av fibrer) som först separeras från råmaterialet och sedan limmas ihop igen och pressas till ett bräde när limet härdar. Fibrerna limmas inte riktigt lika tätt som i sin naturliga träform, men nära. MDF kallas även masionitskiva vilket är samma sak.

När skruven kommer in i MDF sliter den isär fibern för att göra plats för skruven. Skruven, särskilt en skruv med större diameter, fungerar som en kil så att brädet faktiskt kan delas isär runt skruven. När denna separation uppstår hålls skruven av dessa lösa, sönderrivna fibrer som inte har mycket styrka, som du kan föreställa dig.

Vad som rekommenderas när du skruvar i MDF skiva därför att göra ett pilothål, förborra. Med denna förborrning minskas eller elimineras rivning av fibrer och klyvning. Använd en borrdiameter som är 85 till 90 procent av skruvens rotdiameter (diametern inuti gängorna och inte ytterdiametern); hålet är lite djupare än skruvlängden. Använd en mycket vass borr för att få ett rent snitt utan att värma för mycket.

Sedan kan du till och med sätta i några droppar lim i hålet precis innan du skruvar för att limma skruven på MDF och uppnå god hållfasthet från skruvgängorna.  Gör skruven så lång som möjligt, snarare än tjock. Använd de speciella MDF-skruvarna (smalt skaft, aggressivt gängmönster, långt, rakt skaft).

En nackdel är MDFs dess tendens att dela sig längs kanten på ett arbetsstycke. Men lyckligtvis finns det ett par saker du kan göra för att undvika detta problem.

MDF tenderar att splittras oftast vid borrning och skruvning i kanten, speciellt när du använder en avsmalnande träskruv.

En rakskruv är dock inte ett botemedel. Även när du använder ett pilothål och höger skruv kan MDF fortfarande delas. Så en sista försiktighetsåtgärd är att stödja sidorna genom att klämma fast en vanlig handskruv över arbetsstycket. Det gör det nästan omöjligt att dela MDF.

Hur man sågar MDF-skivor för hand

Om du vill göra en rak sågning genom MDF kan du använda ett handhållet skärverktyg eller såg. På grund av det höga liminnehållet i MDF rekommenderar vi att du använder ett blad av hårdmetall, eftersom materialet snabbt kan göra dina sågblad slöa.

För en böjd skärning genom MDF kan du välja ett handhållet multifunktions- eller roterande verktyg med ett universalblad. Men om du vill skapa ett mycket mer detaljerat snitt eller dekorativt mönster är en sticksåg alltid det bästa alternativet.

Hur man målar MDF-skiva

Det viktigaste att komma ihåg när du målar MDF är att, eftersom det är poröst, behövs grundmålning för att säkerställa en jämn finish av hög kvalitet.

Grundmålning på MDF för målning

Medan MDF-strukturen gör det till ett bra alternativ för målning, är det ett mycket poröst material som naturligt suger upp fukt. Därför är det viktigt att grundmåla MDF innan du målar den. Du bör börja med att slipa ner MDF och borsta bort allt damm. Applicera sedan ett lager med lösningsmedelsbaserad grundfärg. Låt den här ytan torka helt innan du slipar lätt på MDF-ytan och applicera sedan ett andra lager och upprepa processen. Vanligtvis räcker det med två lager men du kan applicera en tredje om det behövs. När alla grundfärger är torra är du redo att gå vidare till målningen.

Målning MDF

Om du har grundat och förberett din MDF på rätt sätt, bör målning vara ett ganska enkelt jobb! Vi rekommenderar att du unviker vattenbaserade färger, eftersom det finns risk för skador på din MDF, även när den är helt grundmålad.

Oljebaserad färg, akryl och latexfärger är alla lämpliga för att måla din MDF. Välj din färg och din finish och applicera två till tre lager. Som med grundning bör du slipa din MDF lätt mellan varje lager färg.

Fördelarna med MDF

  • MDF är ett mycket ekonomiskt alternativ
  • MDF är miljövänligt, skapat av återvunnet trä.
  • Konsistensen i strukturen innebär att den får en jämn yta när den sågas.
  • MDF erbjuder en slät yta som med grundning lätt kan målas i en mängd olika nyanser.
  • MDF är lättare att forma än massivt trä. MDF: s jämnhet och styrka gör att den kan skäras i detaljerade mönster eller mönster utan att gå sönder.

Nackdelarna med MDF

Som ett poröst material kan MDF försämras om det utsätts för vatten eller fuktiga förhållanden, vilket gör att den inte är idealisk för användning utomhus. MDF bör alltid grundas och förseglas om du misstänker att den kommer i kontakt med vatten eller fukt.
MDF är ett tungt material, så det kan vara svårt att manövrera när man arbetar med stora ark.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!