Skruvguide – Välj Rätt Skruv för Rätt Material [41 Skruvar]

Om du någonsin har bläddrat igenom gångarna på din lokala järnaffär, kan du ha stannat upp vid den överväldigande väggen av skruvar och undrat: “Vilken är rätt för mig?” Det är en förvirrande fråga som ställs av både erfarna hantverkare och händiga hemmafixare lika ofta. Varför finns det så många typer av skruvar? Vilka är de bästa för olika material?

Skruvar, de små men mäktiga hjältarna i byggnadsvärlden, kommer i en oändlig variation av former och storlekar. Var och en är unikt utformad för att passa specifika material och användningsområden. Vissa är perfekta för att hålla ihop träverk, medan andra är formade för att bita sig fast i metall eller för att säkert fästa föremål på betongväggar.

I den här artikeln tar vi en djupdykning in i universum av skruvar. Vi kommer att gå igenom 41 olika typer, förklara vilka material de passar bäst till, och ge dig en bättre förståelse av vilken skruv du bör nå efter nästa gång du står inför ett byggprojekt. Oavsett om du bygger en uteplats, installerar en hylla eller skruvar fast en metallplåt, kommer du att lämna den här artikeln med den kunskap du behöver för att välja rätt skruv för jobbet.

Så, låt oss rulla upp ärmarna, ta fram verktygslådan och dyka ner i världen av skruvar!

Att välja rätt skruv

Skruvar är i grund och botten stift med gängor som används för att sammanfoga två eller flera föremål samman. De har utvecklats under årtusendena till att bli ett oumbärligt verktyg inom byggindustrin och för hemmabruk. Att förstå skillnaderna mellan olika skruvtyper och veta vilken som ska användas när, kan vara skillnaden mellan en sömlös konstruktionsprocess och en frustrerande upplevelse.

När du väljer skruvar för ditt projekt finns det några huvudpunkter att tänka på:

  1. Material: Skruvens material bör matcha materialet du arbetar med. Till exempel är vissa skruvar speciellt designade för trä, medan andra är mer lämpade för metall eller betong.
  2. Storlek och längd: Skruvens storlek och längd bör passa tjockleken och djupet på de material du arbetar med. Att använda en skruv som är för kort kan leda till svag fästning, medan en för lång skruv kan skada materialet.
  3. Form och design: Formen på skruvens huvud, dess spår och gängor varierar beroende på användningen. Vissa är utformade för att sitta platt mot ytan (försänkta), medan andra är utformade för att sticka ut. Vissa har djupa, breda gängor för att greppa mjuka material, medan andra har fina gängor för att bättre fästa i hårda material.
  4. Hållfasthet: Beroende på belastningen som skruven ska bära, kan du behöva välja skruvar med högre hållfasthet. Detta är speciellt viktigt i strukturella tillämpningar där skruven kommer att utsättas för betydande belastning.
  5. Miljö: Om skruvarna kommer att utsättas för fukt, kemikalier eller extrema temperaturer kan du behöva skruvar som är rostfria, belagda eller gjorda av ett speciellt material för att stå emot dessa villkor.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du säkerställa att du väljer rätt skruv för ditt projekt och att dina konstruktioner kommer att vara säkra och hållbara.

Lista över skruvar för olika material

Nr.SkruvtypMaterial den är lämplig för
1TräskruvTrä
2GipsskruvGips och andra mjuka material
3BultMetall, betong och sten
4MetallskruvMetall
5BetongskruvBetong och sten
6MaskinskruvMetall och plast
7TunnplåtsskruvTunn metall och plast
8Torx skruvTrä, metall och plast
9SpånskruvSpånskiva och andra komposittavlor
10FönsterskruvTrä och metall (för fönsterinstallation)
11TrallskruvTrä (för trallbyggnation)
12Fransk träskruvTrä och betong eller tegel
13DistansskruvMetall, trä, plast
14SnäckskruvMetall
15LångskruvTrä och betong
16Trädäckskruv (trallskruv)Trä (för att bygga däck)
17PlastskruvPlast, trä, och andra mjuka material
18MurbultBetong och murverk
19InsexskruvMetall, trä, plast
20MonteringskruvTrä och metall (för möbelmontering)
21PanelskruvTräpanel och gips
22TakskruvMetall eller trä
23VäggkrokskruvTrä och gips
24KryssspårskruvTrä, metall och plast
25BorrskruvMetall och trä (skruv med borrspets för försänkning)
26Självborrande skruvMetall
27GängskruvMetall
28AnkarskruvStål och trä
29PinnbultMetall
30KarmhylsskruvTrä (för dörr- och fönsterkarmar)
31PlåtskruvMetallplåt
32Gipsskruv med frigängaGips och trä
33U-bultMetall, trä (för att fästa rör och andra rundade föremål)
34ÖgonskruvTrä (för att fästa rep och kablar)
35Kullrig skruvMetall och trä (för att förhindra att skruven lossnar)
36Dubbelgängad skruvTrä och betong
37SäkerhetsskruvMetall, trä (används för att förhindra manipulation)
38Vingmutterskruv/vingskruvTrä (för snabb montering och demontering)
39FlänsskruvMetall (för att fästa flänsar)
40SpecialskruvSpecifika tillämpningar beroende på skruvens specifikationer
41HylsskruvMetall, trä (för att fästa objekt till väggar och tak)
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!