Skydda ditt Hem Från Ovälkomna djur – Så Gör du!

Att hantera problemet med ovälkomna vilda djur i ditt hus är något varje husägare måste möta förr eller senare. Utöver det omedelbara viscerala obehaget som ett skadedjursproblem medför, måste du också överväga möjligheterna till strukturella skador och införandet av bakterier och sjukdomar. Om du har ett problem med skadedjur som du skjuter upp, kanske du vill luta dig ner och möta det rakt på sak, eftersom situationen kan eskalera snabbt om varelserna inte är tillräckligt avskräckta.

Vissa angrepp är mindre uppenbara än andra, så det skulle vara klokt att undersöka eventuella möjligheter då och då. Andra gånger kan förekomsten av en art vara uppenbar men husägaren saknar omedelbarhet när det gäller att ta hand om problemet. Du kan dock vara säker på att ju tidigare du löser problemet desto bättre. Den här typen av problem löser sig sällan av sig själva och kan bli otroligt dyra om problemet blir tillräckligt allvarligt.

Nedan kommer vi att titta på några vanliga sorter av skadedjur i hushållet och vad du kan göra åt dem.

Myggor

Myggor är kanske mer av ett problem än någonsin, eftersom klättring av globala temperaturer har tillåtit de sjukdomsbärande insekterna att föröka sig i oöverträffad hastighet. Medan kallt väder vanligtvis avkortar populationerna på säsongsbasis, kan de nu överleva längre och sprida sjukdomar mer omfattande. Några av dessa sjukdomar inkluderar Zika, Dengue, Gula febern med mera. Dessa skadedjur tenderar också att frodas i stadsområden eftersom det saknas naturliga rovdjur.

För att hjälpa till att begränsa myggpopulationerna, rekommenderas du att bli av med allt stående vatten på fastigheten. Dessa fläckar är idealiska häckningsområden för insekterna. Att hålla din gräsmatta välskött hjälper också till att begränsa de platser som myggor bekvämt kan kalla hem. Att vara vaksam och ihärdig med antimyggmetoder är nyckeln, eftersom hotet om sjukdomar är mycket verkligt, särskilt i varmare områden och delar av året.

Andra lösningar inkluderar eldning av pinionved, som är en stickande variant som tenderar att hålla myggor borta. Citrondoftande pelargoner är ett annat medel för biologisk avskräckning, eftersom insekterna tycker att den citrusdoftande växten är motbjudande. Forskning stödjer också användningen av katmynta som ett örtavskräckande medel. Om du har en utomhusfest kan du också överväga att använda en stor fläkt, eftersom vindar gör att insekternas infraröda sinnen inte fungerar.

Råttor

Dessa gnagare är kända för sin förmåga att absorbera sjukdom från sin miljö och sedan introducera dem till farliga platser. De mest uppenbara tecknen på råttangrepp inkluderar ljud i väggar eller vindar, såväl som fekalt material. De tenderar att gömma sig för människor, så om du råkar upptäcka en är det troligtvis ett tecken på ett fullfjädrat angrepp.

Det mest effektiva du kan göra är att förhindra att fastigheten är attraktiv för råttor i första hand. Dessa djur attraheras främst till ett hem baserat på tillgång på mat, såväl som varma, mörka platser som går ostört. Var noga med att säkert säkra all mat som du gör dig av med. Om du använder komposthögar för din trädgård, undvik att använda kött eller animaliska produkter, eftersom dessa är särskilt attraktiva.

Råttor tenderar att etablera gångvägar och sedan hålla sig till dem. I fall som involverar en enda råtta kan en fälla vara effektiv. Men de är också försiktiga med okända föremål, så fällor kan vara mindre effektiva än du tror. På samma sätt är problemet med ett angrepp troligen utöver vad fällor kan göra. Om så är fallet är det förmodligen säkrast att ta med en professionell utrotare i bilden, eftersom fler råttor innebär en exponentiell ökning av hotet om strukturella skador och sjukdomar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!