Skydda ditt hem mot skadedjur – Tips & Guide

Insekter kanske fascinerar vissa, men det är en allmän överenskommelse att de inte hör hemma i ditt hem. När temperaturen sjunker letar inte bara människor varma platser att bosätta sig på, utan även insekter. Bland dem tenderar stinkkryp, gnagare och stickande insekter att vara de vanligaste. Problemet med dessa varelser är att de behöver en plats för att överleva vintrarna.

Därför är varje plats som upplever minimal mänsklig trafik den mest lämpliga för dem. Det kan vara i din källare, i väggar och till och med i träartiklar. Dessutom är ett större problem att dessa insekter bär på sjukdomar, som kan vara allvarliga för dina barn och husdjur. Därför är det viktigt att du håller ditt hus fritt från skadedjur för att undvika potentiell skada.

Typer av skadedjur

Bärfis:

Som namnet antyder, är bärfris kända för sin äckliga lukt. Dessa insekter letar efter varmare platser, särskilt under vintrarna. Även om de inte utgör ett hot mot någon i form av sjukdomar eller skador på egendomen, kan deras lukt bli till besvär.

Myror:

Myror är alltid på jakt efter mat. Arbetarna arbetar 24/7 för att ge mat till drottningen. Dessutom tenderar myror att inte leta mat under vintrarna så höstsäsongen är den enda gången de måste lagra mat. Inne i huset skulle myrorna oftast finnas i köket, som innehåller allt de behöver, dvs mat och vatten.

Gnagare:

Råttor och möss är kända för att vara smarta varelser. De väntar inte på att vintersäsongen ska komma för att börja leta efter varma platser. Istället, så fort temperaturen börjar sjunka, börjar de springa runt på jakt efter den perfekta platsen. Garderober, väggar och skafferi är de vanligaste gömställena för dessa djur. Om du upplever eller observerar gnag i dörrkarmar eller väggar är det möjligt att inkräktare har tagit sig in. Om situationen inte beaktas kan det sluta med att dina saker i hemmet tuggas och sjukdomar överförs.

Stickande insekter:

Hösten är den tiden på året då stickande insekter är mer benägna att upptäckas. Anledningen är,  att under vintersäsongen blir maten knapp eftersom blomning upphör och bytesinsekter också minskar. Som ett resultat övergår stickande insekter till konstgjorda matkällor och det är därför de vänder sig till picknickar och andra evenemang på bakgården.

Sätt att hålla ditt hem fritt från skadedjur

Täta dörrarna: 

Att täta dörrarna är detsamma som att förhindra inkräktare från att komma in i ditt hus. På avstånd kan dina dörrar se bra ut, men om du skulle titta nära nog skulle du bli förvånad över att se antalet springor och hål, vilka insekter enkelt kan ta sig igenom. Du kan lägga till en dörrsvep under dörren för att stänga gapet mellan golvet och dörrens nedre ände. Dessutom kan du installera en tätningslist också. Om du har en garageport, se till att det inte finns några hål eller luckor för att tillåta insekter att komma in. Slutligen, håll dina dörrar stängda när de inte används. Att hålla dörrarna öppna i onödan kommer att vara en öppen inbjudan för insekterna.

Installera fönsterskärmar:

Alla älskar lite sol och frisk luft då och då under vintersäsongen. Det är inte möjligt att stanna undangömt i ditt rum utan naturligt ljus och luft. Olyckligtvis, när du öppnar fönstren för att tillåta frisk luft att komma in, finns det flygande insekter som väntar på att ta sig in. Därför är det viktigt att installera en fönsterskärm om du vill njuta av den naturliga luften och solljuset. Se till att fönsterskärmen är tillräckligt stark för att hålla saker som gnagare ute. De kan slå igenom i de flesta fall och det kan bli ett stort problem.

Fixa sprickorna:

När hus åldras tenderar det att utveckla sprickor. Dessa sprickor är tillräckliga för möss och myror att tränga sig igenom. Inspektera ditt hus regelbundet för sprickor, särskilt under vintersäsongen när skadedjur är i stort behov av varma platser. Oavsett typ av sprickor bör du genast börja fixa dem. Leta dessutom efter eventuella träföremål som är ruttna och släng dem. Övergivet och fuktigt trä är en fest för snickarmyror som gärna gör sig hemstadga där.

Täck öppningarna:

Att ha en öppen spis under vintersäsongen är en välsignelse. Du får inte bara hålla dig varm utan spendera lite tid med vänner och familjemedlemmar också. Men vad de flesta inte inser är att skorstenarna också är en fantastisk tillflyktsort för många skadedjur. Täck skorstenarna med ett starkt nät, som kan hålla starka och smarta djur som ekorrar i schack. Dessutom tenderar luftkonditioneringsenheter att vara utmärkta ingångspunkter för skadedjur också. Se till att du täcker dem när de inte används.

Slutligen

Precis som människor behöver insekter mat och vatten för att överleva. Om du skulle minska deras matförsörjning och täcka gömställena, minskar chansen att de invaderar ditt hus avsevärt. Det bästa vore förstås att förhindra angrepp genom att hålla skadedjuren ute helt. Därför är det viktigt att du täcker öppningarna, fixar sprickorna och tätar dörrarna etc. för att hålla ditt hus fritt från skadedjur.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!