Smarta tips för att Fräscha upp ditt Hem

Detta inlägg är en annons 

Har ditt hem sett likadant ut i flera år kan det vara både snyggt och skönt att skapa lite förändring. Nya möbler, lite ny inredning och nytt ljus kan göra underverk för ditt hem och ditt humör. Här har vi samlat ett gäng tips som kan hjälpa dig att skapa stor förändring med små medel. Läs vidare om du också vill ge ditt hem ett litet ansiktslyft.

Tv-soffan är familjens samlingsplats

Trots att majoriteten av media idag konsumeras via smartphones och surfplattor är tv-soffan fortfarande den viktigaste samlingsplatsen i många hem. Det är här vi slappnar av efter en lång dag på jobbet och här vi samlas för att se våra favoritserier när nya avsnitt släpps. 

Om du redan har en riktigt skön soffa hemma kan du med ett par nya kuddar och filtar lyfta tv-soffan till helt nya höjder, både visuellt och när det kommer till bekvämlighet. Byt ut soffkuddarna mot nya färger och skaffa en tjock filt som ni kan sitta under tillsammans och soffan kommer att kännas som ny.

Men resten av vardagsrummet kan också behöva lite förändring lite då och då. Tv:n i sig kanske inte behöver bytas ut, men tv-bänken går ju att uppgradera. Idag finns massor av tv-bänkar på marknaden som inte bara ser riktigt bra ut men som även är anpassade för större tv-apparater och ljudsystem. Medan soffan är en samlingsplats är tv-bänken vardagsrummets canvas som låter dig rama in tv:n med souvenirer från resor, foton på nära och kära och intressanta samlarobjekt.

Lite ljus kan göra enorm skillnad

Vilken sorts ljus du har kan göra riktigt stor skillnad i alla rum i hemmet. En simpel taklampa kanske lyser upp rummet under kvällen, men komplettera med en golvlampa spotlights och rummet kommer att se helt annorlunda ut. Ett tips är att ha en lampa riktad mot taket med en dimmer i vardagsrummet. När ni ska se film kan ni släcka taklampan och skapa en mysig atmosfär i rummet med ett lågt indirekt ljus från golvlampan.

I köket kan ett par spotlights riktade skåpsluckorna skapa en modern look som ser helt annorlunda ut än med en vanlig taklampa. Att installera ett par spotlights är dessutom billigare än att köpa ett helt nytt kök. Vid matbordet har man ofta en lågt hängande lampa som ramar in matplatsen och skapar en välkomnande känsla. Vill du dock inte ha en lampa som hänger över bordet kan du istället använda en eller flera bordslampor för en smidig lösning som ger samma effekt.

I sovrummet är dimmer och gult ljus som gäller. När du väljer lampor till sovrummet är det viktigt att undvika vitt ljus. Vitt ljus imiterar solljus och säger till hjärnan att hålla sig vaken. Ställ en bordslampa med gult ljus på ditt nattduksbord som inte påverkar nattsömnen om du vill läsa en bok i sängen innan du ska sova.

Textilier och nya färger

Med nya textilier kan du också skapa en stor förändring hemma utan att behöva investera några stora summor. Byt till exempel ut gardinerna till en ny färg eller skaffa en fin bordsduk till matbordet och se själv hur annorlunda rummet ser ut. I varje hem finns gott om förändringsmöjligheter om man bara tittar på just textilier. 

En ny duschgardin kan fräscha upp badrummet rejält. Nya handdukar kan också göra mycket. I vardagsrummet kan en ny matta både rama in möblerna i rummet och ge rummet en helt ny känsla. Du kan matcha mattan med soffkuddarna genom att köpa nya kuddfodral eller skapa en kontrast genom att ha gardiner i och matta i hela olika färger.

Är du ute efter stor förändring kan ett målningsprojekt vara perfekt för dig. Du behöver inte måla om ett helt rum för att få en ny design hemma. Testa att måla om en av väggarna i vardagsrummet eller köket. Eller kanske bara måla delar av väggen som matbordet står mot för att snyggt rama in din matplats. Ett annat lite mer exotiskt tips är att måla om fönsterkarmarna eller köksbänken. Kom bara ihåg att använda rätt sorts färg och teknik om du ska måla på trä.

Förvandla balkongen till en uteservering

Har du en större balkong kan du med några små ändringar skapa en privat uteservering hemma. Du behöver ju självklart sittplats och bord och det finns gott om utemöbler som passar just balkonger. Komplettera matplatsen med lite snygg belysning, kanske i form av ljusslingor som du väver längs med balkongräcket. Lägg till ett par sköna sittdynor, varma filtar och en ljuslykta och du kan bjuda hem på balkongfika varje helg. 

För att kunna njuta av balkongen även när det börjar bli kallt ute kan även du investera i en liten terrassvärmare. Du kan hitta gott om kompakta modeller som du kan ställa i hörnet av balkongen för att hålla dig och dina gäster varma under vår- och höstmånaderna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!