Spackla Gipsskivor: Så Gör Du! Steg-För-Steg

Att spackla är processen att applicera flera tunna lager av gipsförening, spackel, på fogarna och skruvfördjupningar i nyupphängd gipsvägg. Syftet med att spackla är att skapa en jämn och slät yta som sedan är redo för att målas eller tapetseras.

När det görs korrekt är resultatet en vägg som är så platt att det är svårt att märka sömmarna och ojämnheterna under.

Medan professionella spacklare gör att uppgiften ser lätt ut, krävs det skicklighet och kunskap för att spackla på ett bra och effektivt sätt.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om att spackla gipsskivor steg-för-steg för ett perfekt resultat.

Kan du spackla gipsskivor utan tejp?

Det rekommenderas inte att spackla utan tejp. Även om dina sömmar är täta behöver du tejp. Tejpen förhindrar sprickbildning i sömmarna när väggarna expanderar och dras samman med temperaturförändringar.

Är mesh (nättejp) eller pappertejp bäst för gipsskivor?

Papperstejp är bättre för gipsväggsömmar. Det är lättare att använda och kräver mindre fogmassa för att täcka tejpsömmarna.

Papper kan också användas för hörn, så det är mer mångsidigt.

Mesh (nättejp) är utmärkt för att fixa misstag eller reparera hål i väggen. Nättejp kräver mycket mer spackel för att helt täcka nätstrukturen.

Måsta du sandpappra mellan lagrena av spackel?

Ja, du måste slipa och sandpappra mellan de olika lagrena av spackel. Perfektion behövs emellertid inte på de första omgångarna. Slipa ner höga kanter, toppar, och uppenbara ijämnheter så att ditt nästa lager av spackel kan bli slätt.

Förstå spackeltyper

De två grundläggande kategorierna av spackel, “förblandad” och “pulveriserad”, finns i en handfull ytterligare alternativ som kan göra det svårt att välja rätt produkt när man står inför ett dussin olika typer i byggvaruhuset.

Förblandad

Förblandat spackel är just det: spacklet har redan blandats med vatten för en jämn konsistens och är redo att appliceras.

Allspackel används smidigt och börjar härda på ett par timmar, beroende på temperaturen och luftfuktigheten i rummet. Det är lämpligt för alla spackelapplikationer, så om du är nybörjare i spackling, använd den här.

Topplera används som en slutlig toppbeläggning. Det torkar till en ljusvit färg och är lätt att slipa, vilket gör det till ett bra val för väggar som kommer att målas i en ljus färg. Topping spackel har mindre vidhäftningsegenskaper än spackel för alla ändamål, så det är inte lämpligt för första och andra lagret.

Lätt allsidig spackel torkar också till en ljusare nyans vilket gör den lämplig för väggar som har blek färg. Vissa proffs använder allsidigt spackel för den första omgången och växlar sedan till lätt spackel för den andra och tredje applikationen.

Pulveriserat spackel

Pulveriserat spackel innehåller kemikalier som reagerar när vatten tillsätts för att påskynda härdningstiden. Denna typ av lera tenderar att krympa mindre än allsidig förblandat spackel men den börjar härda mycket snabbt. Snabbhärdande spackel fungerar bra för förfyllning av stora luckor eller utjämning över krossade gipshörn innan du börjar den faktiska spacklingsprocessen..

Tid för torkning av spackel

Torkningstiden för spackel är märkt med den maximala tid du behöver arbeta med innan den härdar. Du kan välja mellan 5-minuters spackel, 20-minuters spackel eller med längre härdningstider, beroende på dina behov. Om du använder spackel, blanda bara så mycket du behöver och tvätta dina verktyg ofta medan du arbetar.

Hur du spacklar steg-för-steg


Skydda golvet och dig själv från gipsslam

Täck över golvet med skydd såsom en droppduk, plast, eller pappersrulle. Ta på dig skyddsglasögon och gamla kläder. Spackling är en rörig process, och stänk kan svida om de kommer i dina ögon.

Om du inte använder förblandat spackel, blanda pulveriserat spackel

Ta bort locket från skopan med förblandat spackel. Om du använder pulveriserat spackel, blanda enligt tillverkarens rekommendationer och blanda tills den är jämn med en kraftig borr.

Applicera det första lagret spackel på skruvfördjupningarna och ojämnheter

Leta efter eventuella skruvhuvuden som sticker upp över gipsytan och skruva in dem tills de är något försänkta.
Riv bort allt löst eller sönderrivet papper från gips (särskilt i hörn och skurna kanter) för att förhindra att bitar hamnar i blandningen och skapar ojämnheter.

Gipsväggspaneler kommer med svaga avfasningar på båda sina långsidor. När fasarna monteras ihop bildar de en liten fördjupning, cirka 2 tum bred, längs fogarna. Använd den 6-tums tejpkniven för att släta och bearbeta spackel jämnt i fogen, fyll hela fördjupningen och torka bort överflödig spackel. Börja i ett hörn av rummet och tvinga föreningen i fogarna mellan gipsskivorna. När de är helt fyllda håller du kniven i 25 graders vinkel mot ytan och släpper ut föreningen i en enda rörelse.

När alla fogar och skruvhuvuden på en vägg eller ett tak är fyllda, gå till nästa steg.

Applicera papperstejp

Rulla ut tejp men riv inte av den. Centrera tejpen över sömmen och tryck försiktigt in den färska blandningen med fingrarna.

Rulla ut och lägg tejpen i resten av fogen.

Placera knivkanten vinkelrätt mot tejpens yta och skär i slutet av fogen. Börja halvvägs längs fogen och hållkniven mot tejpen i en 25 graders vinkel mot väggen. Dra kniven i ena änden av fogen i ett enda drag, släta ut tejpen och tryck fast den i blandningen. Skrapa överflödigspackel från bladet. Återgå till startpunkten och upprepa i andra riktningen. (Denna teknik förhindrar tejp från att ramla av väggen.)

Tejpa inuti hörn

Fyll sömmen med en kniv och täck 2 tum på vardera sidan av hörnet med spackel. Klipp en tejpbit till hela hörnet; vik den på mitten. Tryck försiktigt in tejpen hörnet med kniven. Börja i mitten, dra kniven längs gipsväggen och släta ut tejpen på ena sidan av vecket. Tryck bladet 45 grader för att pressa ut överflödig lera. Kör kniven på samma sätt på motsatt sida av vecket. Avsluta genom att släta tillbaka till startpunkten.

Täck ytterhörn

Se till att metallen i yttre hörn spikas eller kläms fast var tionde tum. Jämna ut böjningar om nödvändigt med hörnklämmor.

Använd en kniv och smörj en sida av tejpen med spackel. Upprepa på andra sidan. Håll bladet mot gips och hörnet samtidigt, kör kniven ner i hörnet och släta ut spacklet i ett enda slag. Upprepa på andra sidan. Låt blandningen torka över natten.

Slip det första lagret spackel

Försök inte att slipa ut fördjupningar eller kratrar; dessa kommer att fyllas med efterföljande lager av spackel. Kontrollera att spacklet är jämnt vit vilket indikerar att den är torr. Våta områden ser mörkare ut. Slipa inre hörn med hörnslipblock.

Slipa alla andra ytor. Applicera försiktigt, jämnt tryck. Slipa endast tillräckligt för att släta ut grova ytor; slipa inte ner i tejpen.
Känn efter grova områden och slipa efter behov.

Applicera andra och tredje lager

Skappa upp 2 tum spackel med skrapan. Skrapa sedan av 2 tum i vardera änden av bladet. Applicera spackel på alla fogar och skruvhuvuden och släta sedan ut det i ett svep. Låt torka över natten. Nästa dag, slipa med finkornigt sandpapper.
För tredje lager, fyll hela kanten på spackelspaden med spackel och applicera på fogar och skruvhuvud som tidigare. Släta till en sömlös och jämn kant.

Låt torka över natten och slipa sedan som tidigare. Torka av alla ytor med en fuktig trasa för att göra dem färdiga.

Hur många lager spackel behöver du?

Att täcka skruvhuvudena kräver färre lager av spackel än sömmarna, cirka 2-3 lager.

Inklusive den ursprungliga ytan under tejpen tar varje söm och hörn cirka 4 lager.

Det kommer också att finnas platser som behöver extra spackel där det finns ojämnheter.

Du kan behöva mer eller mindre beroende på din skicklighetsnivå. Tejpen och hörnstyckena ska täckas till där du inte kan se dem längre. Kanterna ska vara släta där du inte kan känna dem när du kör handen längs dem.

Ojämna gipsskivor

Oavsett om du har ojämnt gips på grund av monteringsfel eller använder olika tjocklekar på gips kan ojämn gips fixas.

Du måste arbeta långsamt, i lager för att rätta till problemet.

  • Applicera tejpen enligt ovan och låt torka.
  • Bygg upp lagren på den nedre delen först och lägg sedan till den högre delen.
  • Fortsätt lägga till lager av spackel och slipa mellan skikten.
  • Att använda en slip är till stor hjälp för dessa sömmar.

Viktigt innan du målar

Gipsskivor och fogförening måste grundmålas innan målning! Utan grundfärg absorberar gipspapperet färgen annorlunda än spacklet och får din färg att se fläckig ut.

Tänk också på att spackel kommer att absorbera mycket grundfärg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!