För att jämna till en gipsvägg är det generellt två saker som krävs – att tejpa och att spackla.
Tejp gör att jämningsprocessen ser enkelt ut: De smälter samman varje fog och spikhål och lämnar väggar som är extremt släta och fina. Samtidigt är tejpning ofta någonting som många glömmer, men som är extremt viktigt för att uppnå ett perfekt resultat.
Även om tejpning av gips inte är en svår uppgift kan en felfri finish vara svår att uppnå. Det kräver rätt teknik, lämpliga verktyg och tålamod. Med följande riktlinjer tejper du och spacklar väggar som ett proffs på nolltid.
Spackel och tejp
Spacklet måste vara jämn och fri från klumpar innan du börjar tejpa.
Ett av de vanligaste misstagen som många gör är att välja fel spackel. Använd ett ”allround” spackel för den initiala beläggningen och för varje ytterligare beläggning – förutom den slutliga beläggningen. Allround spackel är smidigt och fäster väl på fogar och tejp.
Fyll på breda fogar. Bredare gap mellan gipsskivor kan ge en gipsinstallation ett amatörmässigt utseende, men luckor är inga problem. Fyll bara i dem innan du börjar arbeta med tejpning! Eftersom spacklet som används för att fylla dem har en tendens att krympa kan det orsaka att pappersbandet (och hela den initiala beläggningen) förvrängs om du fyller luckorna samtidigt som du applicerar din första tejpbeläggning. Om du emellertid förfyller luckorna och låter dem torka innan du applicerar tejpbeläggningen, påverkar inte föreningen i luckorna bandet negativt.
När du fyller fogar, tryck försiktigt in spacklet direkt i fogen och torka sedan av överflödet med spackelspaden – du vill inte ha några ojämnheter från spacklet på gipsväggen. Låt det torka helt (24 timmar) innan du applicerar den första tejpbeläggningen.
Överlappa inte tejp av gips
Att applicera ett enda lager papperstejp hjälper till att minimera risken för att få en utbuktning i den färdiga väggen. Börja med att applicera ett tunt lager av spackel på en enda vertikal fog. Placera sedan en remsa tejp (ungefär två tum kortare än fogen) omedelbart efter att spackel har applicerats i hela en vertikal fog längs det våta spacklet. Dra spackelspaden smidigt – arbeta från mitten av tejpen till varje ände – för att applicera tejpen säkert i spacklet. Upprepa med alla vertikala fogar. När du tejpar horisontella fogar, skär av tejpen så att den passar mellan de vertikala fogarna utan överlappning. Om de överlappar varandra kommer de antagligen att lämna ojämnheter.
Hoppa inte över spik- eller skruvhål när du applicerar varje lager av spackel.
Det krävs bara lite spackel för att täcka huvudet på ett spik och skruvhål. Släta ut föreningen med din spackelspade. Endast gropen över skruven eller spiken bör ha spackel – väggen runt den ska vara helt fri. Dra spackelspaden över en andra gång i en annan riktning för att avlägsna överflödig spackel.
Klipp bort bubblor som bildas i tejpen
Efter att det första skiktet av spackel har torkat, kontrollera om det finns bubblor i tejpen. Dessa indikerar att det inte fanns tillräckligt med spackel på väggen under tejpen eller att du kanske inte har tryckt tejpen ordentligt nog med din spackelspade. Du kan dock lätt ta bort dessa bubblor. Använd en skarp verktygskniv för att skära runt bubblans kant och ta sedan bort den lösa tejpbiten. Applicera en bit färsk spackel över bubblan, jämna ut den och låt den torka.
Även om det är viktigt att jämna ut spacklet med varje beläggning, är det vanligt att sluta med några ojämnheter orsakade av överflödigt spackel. Dessa, utöver eventuella oavsiktliga fläckar av spackel bör tas bort innan nästa lager appliceras. Skrapa av dem med en tejpkniv. I stället för att dra i kniven som du gör när du sprider spacklet, tryck bara på bladets kant längs väggen för att skrapa bort alla härdade bitar av spackel.
Applicera flera tunna lager istället för en tjock beläggning av spackel
Den största hemligheten för en professionell finish är att applicera tre eller flera lager med mycket tunn spackel snarare än en eller två tyngre lager. Ja, det tar tid för spacklet att torka, men försök inte skynda på processen genom att applicera färre, tjockare lager. Om du gör det ökar du bara sliptiden, och du kanske aldrig kan få väggen helt slät. Dessutom krymper spacklet något när den torkar, så tjocka lager har en tendens att skapa ojämnheter.
Bästa Väggslipen [Långhalsslip]– 6 Bäst i Test [Lista & Tips]
Släta ut kanterna
Att släta ut handlar om att applicera spackel och sedan använda en tejpkniv för att släta ut kanterna på spacklaet så tunna att det är svårt att se var spacjklet stannar och väggen börjar. Det är en teknik som kräver övning och färdighet. Håll kniven i 45 graders vinkel och använd lätt tryck – precis tillräckligt för att släta ut kanten, men inte tillräckligt för att skapa ojämnheter i spacklet.
Lägg till en extra sträng spackel på vardera sidan av skarvarna
För att göra fogar mindre märkbara, applicera det första lagret spackel och tejpen som vanligt, men applicera ytterligare två strängar på vardera sidan om det andra spacklet. Detta ger dig en sträng som sträcker sig över kanterna. Genom att sprida spacklet över ett större avstånd blir fogen mindre uppenbar. Fortsätt att sprida spackel på samma sätt över hela fogen för varje påföljande kant.
Fyll på inbuktande områden
Fyll på låga fläckar och andra brister.
Sprid ett lera spackel över andra sidor av alla vinklar för att avsluta dem. Fyll på hål för tredje och sista gången.
Innan du börjar med den tredje pälsen, skrapa ner eller slipa utskjutande åsar över sömmar och överflödig lera i hörnet. Om du gjorde ett bra jobb med att applicera det andra skiktet, kommer det tredje skiktet att innebära att du fyller i brister som låga fläckar, kratrar och verktygsmärken.
Slipa inte innan du skyddar dig själv och ditt hem
Ditt spackel har torkat och du är förmodligen angelägen om att se hur slät ytan blev, men börja inte slipa förrän du har dammskydd på plats. Tejpa plastfolie över dörröppningar, ventiler och annat för att förhindra att gipsdamm sprids i resten av huset. Använd gamla kläder, keps, skyddsglasögon och andningsskydd. Gipsdamm är otroligt obehagligt att andas in. Det kommer att fastna vid allt och till och med sprida sig i huset om du inte är försiktig.
Om du har mycket slipning att göra är det en bra idé att investera i en slipmaskin som ansluter till en dammsugare som suger upp det mesta av dammet när du slipar väggarna. Medan du fortfarande bör ha lite skyddsutrustning, kommer bra slipmaskiner med dammsugare att ta bort upp till 99 procent av gipsdammet som annars kommer upp i luften.
Ta bort trasig eller lös gips
Ta bort tapet runt trasiga hörn, jack eller andra skadade områden i gipsväggen med en verktygskniv. Skala bort papperet och ta bort eventuella trasiga eller lösa gipskärnor. Slipa grovt papper lätt och skårade kanter med en slipsvamp. Fyll skadade områden och sprickor med spackel förening