Spackla Vägg – Så Gör du!

Spackling av väggar är en central del i snickeri, renovering, och ombyggnationer. För perfekt resultat och släta och fina väggar bör du alltid spackla. I denna rtikel ska vi gå igenom allt du bör veta om spackling, hur du spacklar, och vad du bör tänka på för bästa resultat.

Till att börja med finns det flera anledningar att spackla. Kanske vill du på ett snabbt och enkelt sätt reparera mindre skador på gips- och gipsskivans ytor. Kanske skedde det en olycka när du bar in något i ditt hus, eller kanske bygger du om och har installerat en ny vägg.

Den snabbaste lösningen är att använda spackelblandning – en typ av kitt som inte ska förväxlas med gips eller fogmassa, som appliceras på samma sätt men vanligtvis används för att avhjälpa större, förstärkta hål. Det som är bra med spackel är att det torkar snabbt och krymper minimalt, så att du kan plåstra mindre skador utan att vänta 24 timmar innan du kan måla om.

Spackla – så gör du

  1. För att reparera ett litet hål, välj förblandat spackel. För större hål, använd en produkt som innehåller akryl.
  2. Förbered reparationsområdet både genom att rengöra det och genom att ta bort löst skräp runt omkretsen.
  3. Använd en spackelspade, och när du använder den, använd något vinklade, nedåtgående slag för att applicera spackel på hålet.
  4. Skrapa bort överflödig spackel när du har täckt reparationsområdet helt med spackel.
  5. Låt sammansättningen torka, utvärdera sedan ditt arbete och använd ytterligare spackel om det behövs.
  6. Sandpappra med fint sandpapper och rensa bort damm med en trasa eller svamp.

Hur man spacklar en vägg

STEG 1

Välj först ditt spackel. Spackel finns på två sätt: i en bekväm förblandad pasta eller i pulverform som du blandar med vatten för korrekt konsistens. Förblandad  spackel finns i tuber, hinkar, etc. Det förstnämnda, som innehåller ett vinylbindningsmedel, är bäst för små hål i områden som inte är utsatta för framtida skador; den senare inkluderar akryl och är lämplig för hålrum så breda som 3/4 tum. Både vinyl och akryl ger elasticitet för att minimera krympning.

STEG 2

Förbered det område du planerar att spackla för att förbättra dess möljlighet att fästa. Använd spackel eller fint sandpapper för att rengöra allt skräp från och runt hålet och göra ytan så jämn som möjligt innan du börjar.

STEG 3

Nu är det dags att blanda och applicera spackel på hålet eller ojämnheten i väggen! Den typ av spackel du valde kommer att avgöra hur du förbereder spackeln. Om du köpte pulverspackel, blanda den med små mängder vatten tills den når en tjock men ändå lätt spridbar konsistens. Förbered ett litet parti – du kan alltid blanda mer om du behöver det. Förblandad spackel är i allmänhet lättare att använda, men se till att röra om den om du använder en tidigare öppnad behållare. (Stäng alltid locket efter att ha tagit det du behöver så att spacklet inte torkar.)

Doppa kanten på spackelspaden i den spacklande föreningen och skopa ut lite mer än vad du behöver för att fylla hålet. Håll spackelspaden något ovanför stället du vill applicera i en liten vinkel och applicera med en nedåtgående rörelse över.

STEG 4

När hålet är fyllt håller du kniven i en 90 graders vinkel för att skrapa bort överflödet, var noga med att inte dra bort spackel från hålet. Sträva inte efter perfektion här när du spacklar väggen; du slipar den jämn när den är torr. Använd en fuktig trasa eller svamp för att torka av resterande förening från väggen intill reparationsplatsen.

STEG 5

Granska ditt arbete efter cirka två timmar. Då har de flesta spackelvarianter stelnat. Om hålet inte är helt ifyllt har spacklet krympt lite nör det torkat. Du behöver då spackla en omgång till för att få ett fint och jämt resultat. . (Hål som är djupare än need tum behöver ofta mer än en applikation.) Upprepa föregående steg, den här gången lämnar du en liten höjd som du slipar av senare. Vänta ytterligare två timmar.

STEG 6

När ditt spackel har torkat, slipa det reparerade området lätt med fint sandpapper tills det ligger i jämnhöjd med den omgivande väggen. Torka bort damm med trasan.

Nu när du har behärskat hur du spacklar hål och andra ojämnheter på vägen kan du sedan grundmåla det spacklade området och sist måla om för att få ett perfekt och jämnt resultat.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!