Sparar Återvinning Energi? Allt du bör Veta!

Det är ingen hemlighet att återvinning erbjuder en mängd fördelar för både planeten och ekonomin.

Några av de uppenbara fördelarna inkluderar en minskning av förbrukningen av naturresurser, förbättrad vatten- och luftkvalitet, skapar arbetstillfällen och så mycket mer. Men det finns en annan fördel som återvinning ger som du kanske inte är medveten om: det hjälper till att spara energi.

Hur återvinning sparar energi

Plast, papper, metall, glas och olika andra material tillverkas genom att utvinna naturliga material från miljön och bearbetningen. Det krävs mycket energi för att göra detta. Att återvinna dessa material så att de kan användas igen kan avsevärt minska denna energiförbrukning, vilket leder till en stor vinst för miljön.

Hur mycket energi sparar återvinning?

Det är en svår fråga att svara på, eftersom det verkligen beror på vilken typ av material som återvinns, vad det lämnas in till och hur mycket återvunnet material som används.

Till exempel, även om återanvändning av glas säkert kan bidra till att minska energiförbrukningen, måste det fortfarande smältas för att förvandla det till nytt glas. Eftersom att smälta glas är så energikrävande behövs fortfarande en hel del energi för att kunna återanvända det. Med det sagt betyder det dock inte att återvinning av glas inte sparar energi; det gör det – bara inte lika mycket som andra material, som papper.

Enligt en rapport från Stanford University kan återvinning av ett ton kontorspapper spara mer än 4 000 Kwh energi och spara uppskattningsvis 17 träd. Att återvinna ett ton plast kan spara mer än 5 770 Kwh energi och 16,3 liter olja. Det är ganska imponerande siffror!

Varför det är viktigt att spara energi

Varför är det så viktigt att minska vår energiförbrukning? Först och främst hjälper det till att skydda miljön, som är i ett ganska tråkigt tillstånd. Ju mer naturresurser vi använder, desto mindre har vi tillgängligt – tänk på träd, olja, malm och så vidare.

Dessutom orsakar utvinning av dessa resurser allvarliga konsekvenser på planeten. Det stör mark och ekosystem och skadar utarmar vårt ozonskikt. Utöver det kräver att man förvandlar utvunna råresurser till användbara produkter användningen av en enorm mängd fossila bränslen. Ju mer fossila bränslen som förbränns, desto sämre blir vår luftkvalitet.

Andra fördelar med att spara energi

Förutom att spara på miljön ger en minskad energianvändning ytterligare en av andra betydande fördelar.

Ju mindre energi som går åt desto lägre blir elräkningen och desto mindre underhåll krävs för produkter som går på el. Det kan också vara fördelaktigt ur en samhällsekonomisk synvinkel. Regioner som använder mer energi tenderar att ha bättre ekonomier. Att spara energi kan därför ge andra områden tillgång till mer energi och därmed förbättra deras socioekonomiska status.

Med tanke på de fördelar som återvinning och energibesparing kan ha för miljön och människorna som helhet, är det lätt att förstå varför båda borde vara en högsta prioritet för människor runt om i världen. Nästa gång du funderar på att slänga en aluminiumburk eller en bunt papper i soporna, tänk om – återvinning av dessa material kan verkligen göra en enorm skillnad!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!