Sparar man el genom att koppla ur apparater?

Det finns en vampyr som lurar i ditt hem. Men det finns ingen anledning att bära vitlökssträngar runt halsen. Den här vampyren frossar inte i blod – den förbrukar energi genom dina eluttag. Så, sparar du el när du kopplar ur apparater? Låt oss berätta om vampyrenergi och hur det kan påverka din faktura!

Vad är energivampyrer?

En energivampyr är en term som används för att beskriva en apparat eller elektronisk enhet som fortsätter att förbruka energi genom ett eluttag även när den inte används. Till exempel kommer en mobiltelefonladdare som är ansluten till ett eluttag att förbruka energi även när den inte laddar en enhet. Eftersom energin inte används för att driva en enhet går den till spillo och kostar onödiga pengar.

En mobiltelefonladdare slösar inte bort en betydande mängd energi på egen hand, men den är långt ifrån den enda energivampyren i ditt hem. Tillsammans slösar energivampyrerna i ditt hem tillräckligt med energi för att drastiskt öka dina elräkningar och skada miljön. Faktum är att det uppskattas att energivampyrer står för cirka 20 % av din månatliga elräkning. Av denna anledning måste husägare lära sig hur de kan förhindra dessa vampyrer från att orsaka förödelse i deras hem och plånböcker.

Hur blir man av med energivampyrer?

Det är inte möjligt att döda en energivampyr med en träpåle, men det finns andra effektiva metoder. Det kanske enklaste sättet att bekämpa dessa vampyrer är att använda en grenuttag. Anslut till exempel din skrivare, dator och fax till ett grenuttag på ditt hemmakontor. Stäng av grenuttaget i slutet av dagen istället för att låta enheterna vara inaktiva eller stänga av dem en i taget. Enheterna kommer inte att kunna förbruka energi när grenuttaget har stängts av, så detta är ett effektivt sätt att bekämpa vampyrerna i ditt hem. Du kan också koppla ur enheter, men det är bäst att bara använda denna taktik på apparater som sällan används.

Vissa smarta hemenheter kan också hjälpa till i kampen mot energivampyrer. Smarta strömbrytare för eluttag styr när varje uttag i ditt hem kan driva elektroniska enheter. Dessa uttag styrs också via en smartphone-app, vilket gör det ännu bekvämare att spara energi. Låt oss till exempel säga att du glömmer att koppla ur enheter och stänga av grenuttag innan du åker på semester. Öppna appen för dina smarta uttag och stäng av uttagen i ditt hem. Detta kommer att stoppa flödet av elektricitet till de elektroniska enheterna och apparaterna i ditt hem, så du behöver inte oroa dig för att vampyrer strövar genom salarna när du är borta.

Att följa dessa tips kommer inte bara att sänka dina elräkningar, utan det kommer också att minska ditt koldioxidavtryck. Innan du slår dig ner för en mysig vinter framför brasan, se till att du implementerar några av dessa strategier så att du kan slåss mot vampyrerna som lurar runt i ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!