Spika eller Skruva Altan & Trall – Vad är Bäst?

När det kommer till byggen används ofta både spikar och skruvar flitigt. Både har givetvis både för-och nackdelar, och används därför ofta i olika områden som bäst lämpar sig för deras egenskaper. Men när du ska bygga altan, bör du spika eller skruva?

I denna artikel ska vi titta närmare på just detta.

Kostnad: Vinnare – spikar

Kostnaden varierar beroende på var du bor och var du handlar, men i allmänhet tenderar spikar att vara lite billigare än skruvar.

Fästanordning: – skruvar

Skruvar har en mycket högre draghållfasthet jämfört med naglar.

Användarvänlighet: – borttagning

Skruvar är lättare att ta bort, men spikar är lättare att köra i utan att använda ett elverktyg eller borra pilothål först.

Hållbarhet: Spikar

Normala skruvar kan vara spröda, delvis på grund av sin gängade design och på grund av att de är gjorda av styvare metaller. Standardskruvar i rostfritt stål är mycket spröda. De kommer att brytas lätt, till skillnad från spikar som kommer att böjas men är svåra att faktiskt bryta av helt.

Spika eller skruva altan?

För ett altan eller trädäcksbygge är det bäst att använda en kombination av spikar och skruvar. I själva verket, om du tittar på många projektspecifikationer och byggregler för däck kommer du att upptäcka att det för vissa delar krävs spikar medan det i andra delar av byggnaden kan spikar eller skruvarna kan användas.

Skruvar är överlägsna för att montera trall. De håller saker jämna bättre och har bättre fästelement / draghållfasthet, vilket förhindrar att brädor sticker upp över tid. Men om du inte använder dyrare strukturskruvar måste du använda spikar för strukturella element och balkar.

När spikar används för trädäck kommer de att skjutas upp så småningom och bli en fara på ditt däck. Även om du hamrar tillbaka spikarna sticker de upp igen. Detta är dock inte fallet med däckskruvar. De har motstånd och spänner fast undergolvet säkert med sina trådar.

Denna överlägsna fixeringsstyrka hjälper också till att minimera att kanterna på dina terrassbrädor höjs när deras fuktinnehåll ändras. Detta resulterar i en kurva i dina brädor från mitten och utåt. Skruvar ger större styrka och hållfasthet vilket minimerar chansen att dina brädor kommer att kuperas.

För tillfälliga monteringar är skruvar ett stort plus, eftersom de som nämnts ovan enkelt kan tas bort utan risk för att skada träet.

Fördelar med spikar

Under många årtionden har spikar varit det främsta valet när du installerar trallbrädor. De är enkla att använda och kräver inga specialverktyg. De flesta är också mer bekanta med att använda spikar än skruvar. En annan fördel med spikar är kostnaden.

När det gäller hållbarhet är spikar i allmänhet mindre spröda än de flesta skruvar. När du lägger brädorna kan skruvarna gå sönder, men spikarna böjs bara. Kort sagt, spikarna har bättre skjuvhållfasthet.

Nackdelar med spikar

Även om spikar är ett pålitligt sätt att installera ett däck eller altan har spikar få svagheter.

Spikar kan potentiellt skada dina terrassbrädor när de används felaktigt. Det är ofta orsaken till sprickor och klyvning mellan brädor. Medan spikar är enkla att installera är de relativt svårare att ta bort, särskilt om du inte vill skada brädorna.

Det är mer sannolikt att spikar sticker upp när de är under tryck eller tunga belastningar. För trall kan detta orsaka problem, inte bara med trallbrädorna utan också för säkerhet.

Fördelar med skruvar

En annan populär metod för att skruva en trall/terass är att använda skruvar. Med sin gängade design är det mindre troligt att den sticker ut på grund av tryck. Det är det perfekta fästsystemet för uteplatser eftersom däcken kommer att utsättas för konstant tryck och belastning.

Det är enkelt att ta bort skruvarna med rätt verktyg. Det kommer också mindre troligt att skada träet på grund av trådkonstruktionen. Det är bra för däck, särskilt om du vill ta bort och byta ut trasiga brädor.

Nackdelar med skruvar

Liksom spikar har skruvar också några nackdelar. Om du är nybörjare blir det svårare att använda dem och installera. Du behöver olika typer av borrar eller skruvmejslar. Det finns också olika varianter av skruvar på marknaden, och du måste veta vilken du ska använda.

Trots att de kan hålla ett däck bättre är skruvarna mer spräda än naglar. De klarar inte vridning bra. När du installerar dem måste du också vara försiktig eftersom dem kan bryta och dela brädorna, särskilt när du använder trä. Slutligen, jämfört med spikar, är skruvar dyrare på grund av sin design.

Vilken ska du använda?

Både skruvar och spikar är pålitliga metoder för att montera terass och altan. Det är bara en fråga om preferenser när du väljer vilken som ska användas.

För trallbrädorna är många överens om att skruvar fungerar bättre än spikar. De har bättre draghållfasthet och kommer mindre troligt att sticka upp vilket är ett vanligt problem vid trallplankor. Många är också överens om att spikar används bättre för däckens ram.

Pris

En av de största skillnaderna mellan att använda spikar och skruvar är priset. Varmförzinkade spikar används ofta för däckbyggnad. Dessa spikar är prisvärda och ger mycket korrosionsbeständighet. Å andra sidan finns däckskruvar med olika beläggningar och de skiljer sig åt i pris. Rostfria skruvar är de bästa när det gäller korrosionsbeständighet, men är lite dyra. Medan galvaniserade skruvar är billiga men mindre effektiva när det gäller rostbeständighet. Belagda däckskruvar är de mest populära och billigare än galvaniserade och rostfria skruvar.

I slutändan är spik billigare än skruvar, men de flesta husägare kommer överens om de extra kostnaderna för skruvarna eftersom de håller längre.

Slutsatsen är alltså att skruvar är det bättre alternativet för en längre hållbarhet. Båda gör alltså jobbet, men skruvar tenderar att erbjuda en bättre hållbarhet tack vare dess trådar. Många menar att de mest robusta däcken och altanerna är byggda med flera olika skruvar och spikar snarare än bara en eller någon av dem. Det är också viktigt att veta att det finns olika typer av spikar och skruvar som passar bäst för specifika ändamål. Gör din research för att ta reda på vilka skruvar som passar bäst för din terrass och vilka spikar som passar bäst för de strukturella delarna på däcket.

Bygga Altan: Gratis Offert – En Komplett Guide

Hållbarhet

När du väljer mellan spikar och skruvar för att konstruera en altan eller trall, är det också viktigt att överväga hållbarheten för materialen i olika väderförhållanden och årstider.

Hur påverkar vädret och årstiderna altan och trallkonstruktion med spik och skruv?

Vädret och årstiderna kan ha en stor inverkan på hållbarheten hos en altan eller trall, oavsett om du använder spik eller skruv. Fuktighet, regn, sol och temperaturförändringar kan alla påverka träet och materialens prestanda.

 • Fukt: Fukt är en av de största faktorerna som påverkar träets hållbarhet och livslängd. Trä som utsätts för fukt kan svälla, ruttna och skadas. När det gäller spik och skruv kan fukt orsaka korrosion, vilket kan leda till att spikar och skruvar rostar och försämras.
 • Regn: Regn kan göra träet halt och glatt, vilket kan orsaka fallolyckor. Dessutom kan vatten orsaka ytterligare skador på träet, inklusive svullnad, ruttnande och missfärgning. Skruvar och spikar som används för att fästa brädor kan också korrodera snabbare när de utsätts för fuktighet.
 • Sol: UV-strålning från solen kan bleka och skada träet, vilket kan påverka dess hållbarhet över tid. Skruvar och spikar kan också rosta och försämras när de utsätts för solljus.
 • Temperaturförändringar: Temperaturförändringar kan orsaka att träet expanderar och kontraherar, vilket kan leda till sprickor och andra skador. Dessa temperaturförändringar kan också påverka hur snabbt skruvar och spikar rostar och försämras.

Hållbarheten för spik och skruv

Hållbarheten för spikar och skruvar beror på flera faktorer, inklusive material, dimensioner och behandling. För att maximera hållbarheten bör du välja rostfria eller galvaniserade spikar och skruvar som är speciellt utformade för utomhusbruk.

Skruvar är vanligtvis mer hållbara än spikar, eftersom de har starkare hållfasthet och mindre risk för korrosion. När du väljer skruvar bör du tänka på längden, tjockleken och antalet skruvar som behövs för att fästa brädorna ordentligt. Om du väljer spikar bör du välja en tjocklek och längd som passar ditt projekt och se till att spikarna är rostfria eller galvaniserade.

Slutligen är det viktigt att underhålla din altan eller trall regelbundet för att säkerställa dess hållbarhet över tid. Regelbunden rengöring och efterbehandling kan förlänga livslängden på din trall.

Underhåll

Underhåll av din altan eller trall är avgörande för att förlänga dess livslängd och se till att den fortsätter att se bra ut över tid. Valet mellan spik och skruv kan påverka underhållskraven, men det finns andra faktorer att överväga också.

Underhåll av altan eller trall med spik

Om du har valt att använda spik för att fästa brädor till balkar vid konstruktionen av din altan eller trall, är det viktigt att se till att de sitter fast ordentligt för att minimera underhållskraven. Regelbundet underhåll kan inkludera:

 • Kontrollera och dra åt lösa spikar: Spikar har en tendens att slitas ut snabbare än skruvar, vilket kan leda till att brädorna blir lösare över tid. Det är viktigt att regelbundet kontrollera och dra åt lösa spikar för att se till att brädorna är ordentligt fastsatta.
 • Byt ut skadade brädor: Om brädor skadas eller bryts kan de behöva bytas ut. Detta kan vara en utmaning med spikar, eftersom de kan vara svåra att ta bort utan att skada träet. En skadad bräda kan också orsaka problem för de omkringliggande brädorna, så det är viktigt att åtgärda problemet så snabbt som möjligt.

Underhåll av altan eller trall med skruv

Om du har valt att använda skruv för att fästa brädor till balkar vid konstruktionen av din altan eller trall, är det också viktigt att se till att de sitter fast ordentligt för att minimera underhållskraven. Regelbundet underhåll kan inkludera:

 • Kontrollera och dra åt lösa skruvar: Även om skruvar vanligtvis håller brädorna ordentligt på plats, kan de behöva dras åt över tid för att förhindra att brädorna blir lösare.
 • Byt ut skadade skruvar: Om en skruv bryts eller skadas kan det behöva bytas ut. Detta är vanligtvis enklare med skruvar än med spikar, eftersom skruvar är enklare att ta bort.
 • Rengöring och efterbehandling: Precis som med altaner eller trallar som är fastsatta med spikar, behöver altaner eller trallar som är fastsatta med skruvar också rengöras och efterbehandlas regelbundet för att se till att de fortsätter att se bra ut över tid.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är det viktigt att ta hand om din altan eller trall för att förlänga dess livslängd och se till att den fortsätter att se bra ut.

Säkerhet

När du arbetar med spikar och skruvar vid konstruktion av en altan eller trall är det viktigt att tänka på säkerheten. Både spikar och skruvar kan orsaka skador om de inte hanteras på rätt sätt. Det finns även andra säkerhetsrisker att tänka på.

Risker med spik

Spikar kan orsaka skador om de inte används på rätt sätt. Några av de vanligaste säkerhetsriskerna med spikar inkluderar:

 • Slipskador: Om du slår med hammaren på en spik kan det orsaka slipskador. Detta kan vara farligt för fingrarna eller andra kroppsdelar som hammar kan slå mot.
 • Splinters: När spikar slås in i träet kan de orsaka splinters eller andra skador på träet som kan skada dina händer eller andra kroppsdelar om du inte hanterar dem på rätt sätt.
 • Huvudskador: Om du inte använder lämpliga skyddsglasögon kan det orsaka skador på ögonen om spiken flyger iväg när den slås in.

Risker med skruv

Skruvar är generellt säkrare att använda än spikar, men de kan fortfarande orsaka skador om de inte hanteras på rätt sätt. Några av de vanligaste säkerhetsriskerna med skruvar inkluderar:

 • Skruvar som går av: Skruvar kan brytas av eller spricka om de utsätts för för mycket tryck eller om de är av dålig kvalitet. Detta kan orsaka skador på händerna eller andra kroppsdelar.
 • Skruvar som inte sitter fast: Om skruvar inte sitter fast ordentligt kan de orsaka fallolyckor eller andra skador. Detta kan vara ett problem om brädorna inte är fästa ordentligt eller om skruvarna är av dålig kvalitet.

Säkerhetsåtgärder vid användning av spik och skruv

För att minimera riskerna med spikar och skruvar är det viktigt att använda lämpliga skyddskläder och skyddsutrustning, inklusive:

 • Skyddsglasögon: Skyddsglasögon kan hjälpa till att skydda dina ögon från skador från spikar och skruvar.
 • Handskar: Handskar kan skydda dina händer från skador och splinters från träet när du hanterar spikar eller skruvar.
 • Halksäkra skor: Halksäkra skor kan hjälpa till att minska risken för fallolyckor.

Andra säkerhetsåtgärder som kan vidtas inkluderar att se till att du har en stabil och säker arbetsyta och att vara försiktig när du hanterar verktyg som hammare och skruvdragare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!