Spika eller Skruva Altan & Trall – Vad är Bäst?

När det kommer till byggen används ofta både spikar och skruvar flitigt. Både har givetvis både för-och nackdelar, och används därför ofta i olika områden som bäst lämpar sig för deras egenskaper. Men när du ska bygga altan, bör du spika eller skruva?

I denna artikel ska vi titta närmare på just detta.

Kostnad: Vinnare – spikar

Kostnaden varierar beroende på var du bor och var du handlar, men i allmänhet tenderar spikar att vara lite billigare än skruvar.

Fästanordning: – skruvar

Skruvar har en mycket högre draghållfasthet jämfört med naglar.

Användarvänlighet: – borttagning

Skruvar är lättare att ta bort, men spikar är lättare att köra i utan att använda ett elverktyg eller borra pilothål först.

Hållbarhet: Spikar

Normala skruvar kan vara spröda, delvis på grund av sin gängade design och på grund av att de är gjorda av styvare metaller. Standardskruvar i rostfritt stål är mycket spröda. De kommer att brytas lätt, till skillnad från spikar som kommer att böjas men är svåra att faktiskt bryta av helt.

Spika eller skruva altan?

För ett altan eller trädäcksbygge är det bäst att använda en kombination av spikar och skruvar. I själva verket, om du tittar på många projektspecifikationer och byggregler för däck kommer du att upptäcka att det för vissa delar krävs spikar medan det i andra delar av byggnaden kan spikar eller skruvarna kan användas.

Skruvar är överlägsna för att montera trall. De håller saker jämna bättre och har bättre fästelement / draghållfasthet, vilket förhindrar att brädor sticker upp över tid. Men om du inte använder dyrare strukturskruvar måste du använda spikar för strukturella element och balkar.

När spikar används för trädäck kommer de att skjutas upp så småningom och bli en fara på ditt däck. Även om du hamrar tillbaka spikarna sticker de upp igen. Detta är dock inte fallet med däckskruvar. De har motstånd och spänner fast undergolvet säkert med sina trådar.

Denna överlägsna fixeringsstyrka hjälper också till att minimera att kanterna på dina terrassbrädor höjs när deras fuktinnehåll ändras. Detta resulterar i en kurva i dina brädor från mitten och utåt. Skruvar ger större styrka och hållfasthet vilket minimerar chansen att dina brädor kommer att kuperas.

För tillfälliga monteringar är skruvar ett stort plus, eftersom de som nämnts ovan enkelt kan tas bort utan risk för att skada träet.

Fördelar med spikar

Under många årtionden har spikar varit det främsta valet när du installerar trallbrädor. De är enkla att använda och kräver inga specialverktyg. De flesta är också mer bekanta med att använda spikar än skruvar. En annan fördel med spikar är kostnaden.

När det gäller hållbarhet är spikar i allmänhet mindre spröda än de flesta skruvar. När du lägger brädorna kan skruvarna gå sönder, men spikarna böjs bara. Kort sagt, spikarna har bättre skjuvhållfasthet.

Nackdelar med spikar

Även om spikar är ett pålitligt sätt att installera ett däck eller altan har spikar få svagheter.

Spikar kan potentiellt skada dina terrassbrädor när de används felaktigt. Det är ofta orsaken till sprickor och klyvning mellan brädor. Medan spikar är enkla att installera är de relativt svårare att ta bort, särskilt om du inte vill skada brädorna.

Det är mer sannolikt att spikar sticker upp när de är under tryck eller tunga belastningar. För trall kan detta orsaka problem, inte bara med trallbrädorna utan också för säkerhet.

Fördelar med skruvar

En annan populär metod för att skruva en trall/terass är att använda skruvar. Med sin gängade design är det mindre troligt att den sticker ut på grund av tryck. Det är det perfekta fästsystemet för uteplatser eftersom däcken kommer att utsättas för konstant tryck och belastning.

Det är enkelt att ta bort skruvarna med rätt verktyg. Det kommer också mindre troligt att skada träet på grund av trådkonstruktionen. Det är bra för däck, särskilt om du vill ta bort och byta ut trasiga brädor.

Nackdelar med skruvar

Liksom spikar har skruvar också några nackdelar. Om du är nybörjare blir det svårare att använda dem och installera. Du behöver olika typer av borrar eller skruvmejslar. Det finns också olika varianter av skruvar på marknaden, och du måste veta vilken du ska använda.

Trots att de kan hålla ett däck bättre är skruvarna mer spräda än naglar. De klarar inte vridning bra. När du installerar dem måste du också vara försiktig eftersom dem kan bryta och dela brädorna, särskilt när du använder trä. Slutligen, jämfört med spikar, är skruvar dyrare på grund av sin design.

Vilken ska du använda?

Både skruvar och spikar är pålitliga metoder för att montera terass och altan. Det är bara en fråga om preferenser när du väljer vilken som ska användas.

För trallbrädorna är många överens om att skruvar fungerar bättre än spikar. De har bättre draghållfasthet och kommer mindre troligt att sticka upp vilket är ett vanligt problem vid trallplankor. Många är också överens om att spikar används bättre för däckens ram.

Pris

En av de största skillnaderna mellan att använda spikar och skruvar är priset. Varmförzinkade spikar används ofta för däckbyggnad. Dessa spikar är prisvärda och ger mycket korrosionsbeständighet. Å andra sidan finns däckskruvar med olika beläggningar och de skiljer sig åt i pris. Rostfria skruvar är de bästa när det gäller korrosionsbeständighet, men är lite dyra. Medan galvaniserade skruvar är billiga men mindre effektiva när det gäller rostbeständighet. Belagda däckskruvar är de mest populära och billigare än galvaniserade och rostfria skruvar.

I slutändan är spik billigare än skruvar, men de flesta husägare kommer överens om de extra kostnaderna för skruvarna eftersom de håller längre.

Slutsatsen är alltså att skruvar är det bättre alternativet för en längre hållbarhet. Båda gör alltså jobbet, men skruvar tenderar att erbjuda en bättre hållbarhet tack vare dess trådar. Många menar att de mest robusta däcken och altanerna är byggda med flera olika skruvar och spikar snarare än bara en eller någon av dem. Det är också viktigt att veta att det finns olika typer av spikar och skruvar som passar bäst för specifika ändamål. Gör din research för att ta reda på vilka skruvar som passar bäst för din terrass och vilka spikar som passar bäst för de strukturella delarna på däcket.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!