Sprutmåla eller Stryka Färg – Allt du Bör Tänka på!

Vad är skillnaden mellan att sprutmåla och strykmåla/rolla färg? Vilken av dessa metoder är bäst och vad bör du tänka på? Allt detta går vi igenom i denna artikel.

Vad är skillnaden? Sprutning mot rullande färg

Precis som med allting finns det för-och nackdelar med både sprutmålning och strykmålning. Varje av dessa målningsmetoder har sin plats inom målning och används flitigt.

Lär dig de stora skillnaderna mellan dessa två målningsmetoder så att du vet exakt när och var du ska använda var och en.

Oavsett om du målar ett rum eller ytterkanten på ditt hus, har du en hel del beslut att fatta. Färgval, färgtyper och appliceringsmetoder är förmodligen högst upp på listan. Pensling och rollers är inte det enda sättet för en husägare att applicera färg längre. Färgsprutor är nu alternativ för alla. För den som gör det är dessa sprutpistoler små, handhållna och använder tryckluft för att applicera ett fint och jämt lager av färg.

Att använda en färgspruta kan låta som en snabbare appliceringsmetod, men så är inte nödvändigtvis fallet. Ytan, dess läge och hur mycket tid du har är faktorer att tänka på när du väljer ditt verktyg för ditt målningsjobb. Läs igenom alla fördelar och nackdelar med sprutmålning kontra strykmålning för att se vilket verktyg och vilken teknik som bäst passar ditt projekt.

Sprutmålning av färg är inte så lätt som du kanske tror

Om du aldrig har använt en färgspruta förut kanske du märker att den första gången inte är så lätt som det kanske verkar. Att uppnå en jämn målning med en färgspruta kräver mycket test och övning. Nybörjare upplever ofta droppande vatten, ojämn täckning och färg överallt. Men det behöver inte stoppa dig! Sprutor finns i prisvärda modeller som är lätta att använda och är perfekta för träning.

Rolla färg

Många hemmafixare överväger att spraymåla eftersom de tror att de kommer att få projektet gjort på en bråkdel av tiden. Det är inte nödvändigtvis sant. När du använder en färgspruta spenderar du den tid du sparar på att montera och hålla på med ditt verktyg, maskera området noggrant, och städa upp. Förberedelsearbetet med sprutning tar så mycket längre tid än med att rolla färg att den totala projekttiden blir ungefär densamma.

En annan sak att tänka på: Om du blir avbruten eller tröttnar på att rolla, är det inte en stor sak att stoppa ditt projekt och fortsätta en annan dag – du kan snabbt tvätta din roller och vänta tills senare. Men när du väl har fyllt en spruta med färg måste du slutföra arbetet eftersom färg som finns kvar i sprutans slang eller pistol torkar och täpper annars igen maskinen.

Att strykmåla är billigare än att spraymåla

Prisvärda färgsprutor på nybörjarnivå börjar på cirka 1000kr, och de flesta kvalitetsmärken kostar dubbelt så mycket och mer. Även att hyra en färgspruta kan kosta ett antal hundra per dag. Om du ändå väljer att använda en spruta måste du fortfarande köpa mer färg: Sprutor använder cirka 33 procent mer färg än rollers. För en bråkdel av kostnaden är rollers det mest budgetvänliga sättet att gå.

Sprutmåla för att nå där en pensel inte kan

Med en spruta kan du applicera färg i de smalaste sprickorna, något som är svårt att göra med en pensel. Detta är till nytta för alla vinklar och vyer på strukturerade ytor som tegelväggar, kronformning, taklister eller sidoväggar och svåråtkomliga platser på möbler. Eftersom sprutan luftar färgen, uppnår en erfaren operatör en jämnare finish utan varvmärken. Sprutad färg kommer dock inte att fästa på en smutsig yta på det sätt som valsad färg gör. Så om du planerar att använda en färgspruta, ta dig alltid tid att skrubba väggen först för bästa resultat.

Både en spruta och en rulle är rörigt

Sprutning av färg kräver inte bara maskering av kanter som du gör med en roller. Du måste också maskera bort varje enskild sak som du inte vill vidröra av översprutning – fönster, golv och tak – varken med film eller en droppduk.

Färgsprutor används bäst utomhus eller hus utan inredning

Den höga risken för översprutning med användning av en spruta gör den bäst lämpad för utomhusprojekt eller inomhus i ett tömt, ledigt utrymme. Tiden som du sparar i applikationen är inte värt problemen om du tycker att din maskering inte var så grundlig som den borde ha varit. Vet bara att om du målar ute är en sprutmålning inte det bästa alternativet för en blåsig dag.

Du kan få det bästa av två världar

För strukturerade ytor som grovträsklädsel, få hastigheten på en färgspruta och den överlägsna täckningen av en pensel med borstning. Med andra ord utnyttja det bästa av båda dessa tekniker.

För den här tekniken behöver du en person som kan hjälpa dig. En person sprayar och den andra använder en torr pensel för att omedelbart stryka ut färgen med långa jämna streck när den appliceras. Detta ger dig sprutans hastighet medan borsten jämnar ut och bearbetar färgen i ytan för bättre vidhäftning.

Vanliga frågor

Måste man alltid måla två gånger?

Det beror på vilken typ av färg och yta du målar, samt hur bra förberedelse du gjort på ytan. I vissa fall kan det räcka med att måla en enda gång för att få önskat resultat. Detta kan vara fallet om du använder en täckande färg och ytan är väl förberedd. Men i de flesta fall kan det vara bra att måla två eller flera lager för att säkerställa att färgen täcker ordentligt och för att få en jämnare yta.

Om du målar på en yta som tidigare inte varit målad eller är väldigt sliten, kan det vara nödvändigt att måla flera lager för att få ett bra resultat. Även om du målar på en yta som tidigare varit målad och i bra skick, kan det vara bra att måla två gånger för att få en jämn och slät yta.

Det är också viktigt att notera att det kan vara nödvändigt att vänta på att det första lagret ska torka innan du målar det andra lagret. Detta är för att undvika att färgen ska skalpa eller att det blir ojämnheter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!