Stabilisering på bostadsmarknaden: Prisökningar för både bostadsrätter och villor i maj 2023

Svensk Mäklarstatistik för maj 2023 pekar på en fortsatt stabilisering av bostadsmarknaden. Det rapporterar SkandiaMäklarna, ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag. Bolaget tolkar de senaste siffrorna som ett tecken på att både bostadsrätter och villor visar tecken på stabilisering.

Under maj månad fortsatte priserna att stiga för bostadsrätter runtom i landet. De mest betydande ökningarna sågs i Stor-Göteborg och Stor-Malmö, där priserna ökade med två procent. I riket i stort ökade bostadsrätterna med en procent, en trend som även syns i Centrala Stockholm, Stor-Stockholm, Centrala Göteborg och Centrala Malmö​.

“Maj är historiskt en populär månad där det görs många affärer, och med månadens siffror får vi det bekräftat att bostadsmarknaden är mer stabil,” säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Även priserna på villor visade en uppgång under maj. Villapriserna ökade med en procent i hela landet, med samma ökning i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg. I Stor-Malmö ökade priserna på villor med två procent.

Moritz fortsätter, “Vi ser ett mindre utbud och färre försäljningar än de senaste åren i maj, men vi ser också en större efterfrågan på bostadsrätter i bra föreningar och villor med bra driftskostnader.”

SkandiaMäklarna, som startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm, har idag cirka 500 anställda på 100 kontor. Företaget förmedlar privatbostäder som villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal​.

Stabiliseringen av prisnivån kombinerat med att räntetoppen är nära och att inflationen börjar gå tillbaka bidrar till en tryggare bostadsmarknad. “Denna stabilisering av prisnivån ser vi kommer att ligga kvar runt dessa nivåer ett tag framöver,” avslutar Moritz​.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!