Stäng av Vattnet till Ditt Hus – Så Gör Du!

Chansen är stor att det kommer en tid då du måste stänga av vattentillförseln till ditt hem. Du kan behöva göra det för en planerad VVS-reparation eller innan du åker på en lång resa. Sedan finns det nödsituationer – till exempel när ett rör brister och vatten börjar spruta eller om ditt badrum är översvämmat med vatten – då är det ofta hög tid att reagera. Och för att ta hand om problemet måste du först stänga av vattnet.

Dessutom, genom att stänga och öppna ventilerna regelbundet kan du hindra att dem fastnar, samt låter dig inspektera dem för korrosion eller trasiga anslutningar.

Så det är vettigt att bekanta dig med hur man stänger av vattentillförseln från din vattenventil samt utbildar familjemedlemmar också för att underlätta regelbundet underhåll och till och med spara pengar i reparationskostnader i värsta fall.

Eftersom det inte finns någon bestämd exakt plats i varje hus där vattenventiler finns, kan det också ta lite tid att hitta dem om du inte har ditt hems ritningar. Men om du utsätts för en akut situtation kan det vara praktiskt att ta reda på var denna vattenventil är.

I denna artikel går vi igenom tips om hur du stänger av vatten till hela huset eller bara till specifika armaturer och apparater efter behov. Lär dig grunderna för båda och du kommer att vara beredd på vad som helst rörledningsproblem kan uppstå.

 

1. Leta upp husets vattenventil

Vattenavstängningsventilen kan finnas på ett antal platser, beroende på ditt hems ålder och klimatet på din plats. Vredet kommer antingen att vara en ventil som ser ut som en cirkulär tapp eller en kulventil som har ett handtag i handtagsstil.

Titta på dessa områden:

Inne i huset. Vattenförsörjningsrör från staden går vanligtvis från gatans sida av ditt hus in i huset. Så kolla in verktygsområden – som garage, tvättstuga eller källare – längs ytterväggarna mot gatan. En trolig plats att börja leta är nära din varmvattenberedare. I en källare kommer röret sannolikt att vara i ögonhöjd; på huvudvåningarna kommer den ofta att vara lägre.

Utomhus på en yttervägg. I vissa varmare klimat kan avstängningsventilen placeras utanför hemmet på en yttervägg. Börja leta efter den nära din utomhuskran.

Utomhus nedgrävd nära gatan. Om du inte hittar ventilen i eller runt huset är det dags att gå ut gatan. Det finns vanligtvis en avstängningsventil för vattenförsörjningen bredvid din vattenmätare utanför där staden enkelt kan slå på eller stänga av ditt vatten. Det kommer sannolikt att ligga under en åtkomstpanel begravd i marken, nära gatan.

Åtkomstpanelen kan kräva ett specialverktyg för att ta bort locket. Det kan finnas två ventiler, en för husägaren (på sidan av vattenmätaren närmast huset) och en för staden (på sidan av vattenmätaren närmast gatan).

2. Stäng av vattnet

För att stänga av vattentillförseln, skruva en ventil några varv medurs tills du inte kan vrida den längre. För kulventiler, vrid spaken 90 grader medurs.

3. Kör kranarna

Avlasta trycket i rören genom att dränera vattnet som redan finns i dem. Sätt på ett handfat som ligger i den lägsta nivån i ditt hem, så vattnet i rören från våningarna ovan töms hela vägen ner. Se till att öppna både varma och kalla kranar och köra dem tills de töms helt.

4. Sätt på vattnet igen

När reparationen är klar, sätt på vattnet igen genom att vrida ventilen moturs. För att säkerställa att den är i gott skick igen, slå på en kran och låt vattnet rinna i några minuter.

Märk ventilen nästa gång den behövs, sätt pilar som anger vilken väg du ska vrida för att stänga av och sätta på vattnet.

Om det bara finns en armatur i ditt hem som inte fungerar kan du kanske stänga av vattnet till just den platsen. På det sättet kan du fortsätta använda rören i resten av huset medan du tar itu med problemet. Hushållsapparater och inventarier som diskmaskiner, kylskåp, tvättmaskiner, toaletter och handfat har vanligtvis sina egna avstängningsventiler som är till hjälp i reparationstider.

Hur stänger man av vattnet till huset?

Huvudledningen för att stänga av vattnet till ett hus är vanligtvis belägen på husets yttervägg, oftast nära gatan eller i tvättstugan, garaget, eller liknande. Det kan vara en kran eller en spak med ett handtag eller en skruv. Det är viktigt att vara medveten om var huvudledningen är belägen i ditt hus i händelse av en vattenläcka eller annat vattenrelaterat problem. Kontakta din lokala vattenleverantör eller en rörmokare om du är osäker på var huvudledningen är belägen. Du stänger av vattnet till huset genom att skruva åt rattarna som finns på båda sidor om vattenmätaren.

Måste man stänga av vattnet när man byter kran?

Ja, det är viktigt att stänga av vattnet innan du byter ut en kran. Det kan ske antingen genom att stänga av huvudledningen eller genom att använda en vattenledningen som finns nära kranen som ska bytas. Det är viktigt att stänga av vattnet för att undvika vattenläckage eller skador på kranen eller rörledningar under installationen. Efter installationen, kontrollera att det inte finns några läckor innan du slår på vattnet igen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!