Stäng av Vattnet till Ditt Hus – Så Gör Du!

Chansen är stor att det kommer en tid då du måste stänga av vattentillförseln till ditt hem. Du kan behöva göra det för en planerad VVS-reparation eller innan du åker på en lång resa. Sedan finns det nödsituationer – till exempel när ett rör brister och vatten börjar spruta eller om ditt badrum är översvämmat med vatten – då är det ofta hög tid att reagera. Och för att ta hand om problemet måste du först stänga av vattnet.

Dessutom, genom att stänga och öppna ventilerna regelbundet kan du hindra att dem fastnar, samt låter dig inspektera dem för korrosion eller trasiga anslutningar.

Så det är vettigt att bekanta dig med hur man stänger av vattentillförseln från din vattenventil samt utbildar familjemedlemmar också för att underlätta regelbundet underhåll och till och med spara pengar i reparationskostnader i värsta fall.

Eftersom det inte finns någon bestämd exakt plats i varje hus där vattenventiler finns, kan det också ta lite tid att hitta dem om du inte har ditt hems ritningar. Men om du utsätts för en akut situtation kan det vara praktiskt att ta reda på var denna vattenventil är.

I denna artikel går vi igenom tips om hur du stänger av vatten till hela huset eller bara till specifika armaturer och apparater efter behov. Lär dig grunderna för båda och du kommer att vara beredd på vad som helst rörledningsproblem kan uppstå.

1. Leta upp husets vattenventil

Vattenavstängningsventilen kan finnas på ett antal platser, beroende på ditt hems ålder och klimatet på din plats. Vredet kommer antingen att vara en ventil som ser ut som en cirkulär tapp eller en kulventil som har ett handtag i handtagsstil.

Titta på dessa områden:

Inne i huset. Vattenförsörjningsrör från staden går vanligtvis från gatans sida av ditt hus till inomhus. Så kolla in verktygsområden – som garage, tvättstuga eller källare – längs ytterväggarna mot gatan. En trolig plats att börja leta är nära din varmvattenberedare. I en källare kommer röret sannolikt att vara i ögonhöjd; på huvudvåningarna kommer den ofta att vara lägre.
Utomhus på en yttervägg. I vissa varmare klimat kan avstängningsventilen placeras utanför hemmet på en yttervägg. Börja leta efter den nära din utomhuskran.

Utomhus nedgrävd nära gatan. Om du inte hittar ventilen i eller runt huset är det dags att gå ut gatan. Det finns vanligtvis en avstängningsventil för vattenförsörjningen bredvid din vattenmätare utanför där staden enkelt kan slå på eller stänga av ditt vatten. Det kommer sannolikt att ligga under en åtkomstpanel begravd i marken, nära gatan.

Åtkomstpanelen kan kräva ett specialverktyg för att ta bort locket. Det kan finnas två ventiler, en för husägaren (på sidan av vattenmätaren närmast huset) och en för staden (på sidan av vattenmätaren närmast gatan).

2. Stäng av vattnet

För att stänga av vattentillförseln, ge en ventil några varv medurs tills du inte kan vrida den längre. För kulventiler, vrid spaken 90 grader medurs.

3. Kör kranarna

Avlasta trycket i rören genom att dränera vattnet som redan finns i dem. Sätt på ett handfat som ligger i den lägsta nivån i ditt hem, så vattnet i rören från våningarna ovan töms hela vägen ner. Se till att öppna både varma och kalla kranar och köra dem tills de töms helt.

4. Sätt på vattnet igen

När reparationen är klar, sätt på vattnet igen genom att vrida ventilen moturs. För att säkerställa att den är i gott skick igen, slå på en kran och låt vattnet rinna i några minuter.

Märk ventilen nästa gång den behövs, sätt pilar som anger vilken väg du ska vrida för att stänga av och sätta på vattnet.

Om det bara finns en armatur i ditt hem som inte fungerar kan du kanske stänga av vattnet till just den platsen. På det sättet kan du fortsätta använda rören i resten av huset medan du tar itu med problemet. Hushållsapparater och inventarier som diskmaskiner, kylskåp, tvättmaskiner, toaletter och handfat har vanligtvis sina egna avstängningsventiler som är till hjälp i reparationstider.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!