Steg för steg-guide: Montera Gardiner

Beroende på vad för typ av gardin det rör sig om så kommer processen skilja något. När det kommer till exempelvis Hissgardiner så är det viktigt att Gardinens mått matchar fönstrets mått, läs mer om det i Gardinstugans guide för hissgardiner. Här följer en generell guide för att sätta upp gardiner men tänk på att dessa steg kan variera beroende på vilken typ av hållare, gardinskena eller stång du använder.

Hitta Rätt Placering

Att montera gardiner kräver en välplanerad approach och en bra startpunkt är att hitta rätt plats att montera gardinstången. Innan du ens tänker på gardinerna behöver du bestämma var och hur du vill montera gardinstången. Beroende på den tillgängliga platsen kan du välja att montera den på fönsterkarmen, inne i fönsterkarmen, på väggen eller i taket. Innan du investerar i en gardinstång, överväg noga din plats och planera hur du vill att gardinupphängningen ska vara.

Välj gardinstång/ gardinskena

Marknaden erbjuder en mängd olika valmöjligheter när det gäller gardinstänger och skenor. Valet av tjocklek på gardinstången är en del av din personliga stil, men generellt sett passar smalare gardinstänger bättre till mindre fönster och bredare gardinstänger till större fönster. Om du har ett brett fönster kan du överväga att använda flera justerbara gardinstänger för att uppnå önskad look. När det kommer till gardinstänger bör den sticka ut runt 15 cm på respektive sida om fönstret.

Mät ut

Först bör du mäta ut var gardinstångshållarna ska sitta någonstans. Använd förslagsvis en penna för att markera deras positioner. Vanligt är att montera gardinstångshållaren cirka 10 cm över och 10 cm ut från fönstret. Om du vill skapa illusionen av en högre takhöjd kan du montera hållarna så mycket som 20 cm ovanför fönstret. Det är mycket en smaksak. Du kan experimentera med placeringen för att hitta den bästa passformen för ditt fönster.

Kolla upp väggtypen

Innan du börjar borra i väggen för att fästa hållarna är det viktigt att du identifierar vilken typ av vägg du har. Du kan göra detta genom att knacka på väggen. Om det känns hårt och massivt är det troligtvis puts, betong eller tegel. Om väggen känns lätt och ihålig är det troligtvis gips eller spånskiva. Kolla upp hur du sedan ska borra beroende på vilken väggtyp du har.

Använd Borrmaskinen

Det är nu dags att sätta upp gardinstången, och här är steg-för-steg-instruktionerna:

Steg 1: Mät

Börja med att mäta och markera var du ska borra hålen. Se till att inkludera marginaler från fönstret.

Steg 2: Borra

Ta fram din borrmaskin och borra hålen enligt dina mätningar. Skruva sedan in skruvarna, men undvik att dra åt dem helt.

Steg 3: Fäst Hållaren/Gardinstångsfästet

De flesta hållare har ett hål i den nedre änden där skruvhuvudet ska passa. Fäst hållaren genom att trä den över skruvhuvudet, mellan huvudet och väggen.

Steg 4: Gör samma sak för andra hållaren

Upprepa processen för den andra hållaren. Mät noga och se till att båda hållarna hänger på samma nivå.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!