Stigande Bostadspriser och Ökad Aktivitet Markerar Positiva Trender i Byggsektorn

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik, visar bostadspriserna i Sverige en uppåtgående trend. Under maj månad steg både bostadsrättspriserna och villapriserna över hela riket med en procent. Priserna fortsätter även att stiga i alla större städer, trots att utbudet av nya objekt förblir lågt. Det finns dock tecken på ökad aktivitet inom sektorn.

Denna svaga uppåtgående trend kan huvudsakligen tillskrivas det låga utbudet av nya bostäder till salu. Många väljer att sälja innan de köper, vilket leder till en ökad efterfrågan när konsumenterna måste hitta en ny bostad. Under maj och början av juni observerades en ökad aktivitet i sektorn, särskilt när fler har vant sig vid de högre räntorna och de inte lika påtagliga energipriserna.

I Stockholm steg bostadsrätter och villor i storstadsområdet, liksom bostadsrätter i centrala Stockholm, med 1% i pris under maj. Fastighetsmäklare Pia-Lotta Svensson från Fastighetsbyrån Södermalm rapporterar att utbudet fortsatte att vara lågt i maj, vilket ledde till svagt ökade priser. Trots detta ökade utbudet i början av juni, även om det fortfarande är lägre än vanligt för säsongen.

På villamarknaden märks en ökad aktivitet bland både köpare och säljare. Pär Gunnarsson, villamäklare på Fastighetsbyrån i Bromma, påpekar att trots tidigare osäkerheter i marknaden känner sig nu fler bekväma med att agera, vilket tyder på en positiv trend i sektorn.

I Malmö steg bostadsrättspriserna i centrala Malmö med 1% under maj, medan både bostadsrättspriserna och villapriserna steg med 2% i Stor-Malmö. Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Malmö, kommenterade att marknaden varierar men överlag är känslan positiv.

Medan bostadsmarknaden snart går in i en lugnare period över sommaren, kommer utvecklingen av inflationen att vara en viktig faktor att följa under sommaren och början av hösten. Denna utveckling kommer att påverka hur bostadsmarknaden kommer att se ut till hösten, enligt Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Fastighetsbyrån, som ingår i Swedbank-koncernen, har cirka 1600 anställda på 260 franchiseägda kontor över hela Sverige. Under 2022 genomförde företaget cirka 41 000 bostadsaffärer och är därmed marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden. Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 100 anställda i Spanien och Portugal.

Denna positiva trend och ökad aktivitet inom byggsektorn indikerar en stark återhämtning från tidigare svårigheter, och förväntas fortsätta att stärka ekonomin i regionen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!