Den ekonomiska turbulensen inom byggsektorn fortsätter att skaka storstadsregionerna, där småföretag kämpar för sin överlevnad. Enligt färska data från Byggföretagen ökade antalet konkurser dramatiskt under januari månad, med hela 227 byggbolag som gick i konkurs.
“Småföretag i storstadsregionerna är mest utsatta i den vikande konjunkturen,” förklarar Johan Deremar, nationalekonom vid Byggföretagen, och tillägger att storstadsmarknaden är särskilt känslig för ränteförändringar.
Under det föregående året registrerades en total på 1 725 byggföretagskonkurser, och det är framför allt storstadslänen som drabbats hårt. Stockholm ensamt stod för 39 procent av konkurserna, medan storstadslänen sammantaget stod för hela 66 procent av de ekonomiska sammanbrotten.
“Den höga koncentrationsgraden av konkurser i storstadsregionerna är oroande. Det är här vi ser den mest uttalade effekten av den sviktande efterfrågan,” tillägger Deremar.
Statistik visar att 90 procent av de företag som gick i konkurs förra året hade färre än 10 anställda. Denna sårbarhet förstärks av likviditetsproblem till följd av minskad efterfrågan, vilket leder till en situation där många företag helt enkelt inte har tillräckligt med intäkter för att täcka sina kostnader.
Med 44 procent fler drabbade anställda jämfört med föregående år, står byggkrisen också för ett ökande antal personliga tragedier. Totalt drabbades 5 657 personer av byggkonkurser under 2023, den högsta siffran sedan 90-talskrisen.
“Vi ser en alarmerande trend av ökande konkurser inom byggindustrin. Den senaste årets ökning på 37 procent är ett tydligt tecken på de utmaningar vi står inför,” avslutar Deremar.