Sweco tar hem prestigefyllt pris för innovativ ljusdesign av Gubbängens fördelningsstation

Sweco  har nyligen vunnit det prestigefyllda Design S- Swedish Design Awards 2023 för sin innovativa ljusdesign av Gubbängens fördelningsstation, belägen i Gubbängen utanför Stockholm​.

Teknikbyggnader brukar generellt inte dra till sig mycket uppmärksamhet, men Gubbängens fördelningsstation är ett undantag. Genom att integrera skimrande belysning i byggnadens fasad, har Sweco lyckats skapa en teknikbyggnad som både förhöjer estetiken i stadsmiljön och bidrar till en ökad trivsel i området​.

“Vi har visat att en teknikbyggnad kan bidra med skönhetsvärden i stadsmiljön och öka trivseln i området. Det är ett mycket fint erkännande för Sweco och mina kollegor att få detta pris. Det stärker både oss och betydelsen av god ljusdesign i det offentliga rummet,” sade Alexandra Schremer Payén, Studiochef för Ljusdesign hos Sweco​.

Juryn motiverade sitt beslut med att Sweco har lyckats skapa en “inkluderande design i en vackert gestaltad funktionsbyggnad.” De tillade att den lysande fasaden bidrar till en tryggare stadsmiljö och att belysningen är en offentlig resurs som alla kan ta del av​.

Design S- Swedish Design Awards är en av Sveriges största och mest omfattande designutmärkelser. Den organiseras och presenteras av den ideella organisationen Svensk Form, och syftar till att lyfta fram kreativa, hållbara och innovativa lösningar inom alla områden för produkter, tjänster och miljöer​.

Gubbängens fördelningsstation, som blev färdigställd 2021, fungerar som en knutpunkt för kraftöverföring från en befintlig mottagningsstation. Stationens ljusdesign bidrar till att uppfylla kraven på utökad kapacitet när Stockholms söderort byggs ut, och skapar en extra dimension till anläggningen​

Foto: Måns Berg Photography AB

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!