Swedbank satsar på klimatsmart SaaS-platform med investering i Hemma

Swedbank tar ett stort steg mot grönare fastighetsbransch genom att investera 10 miljoner SEK i Hemma, den framstående SaaS-leverantören av energidata för privata bostäder i Sverige. Denna investering ger Swedbank en minoritetsandel i bolaget.

I Sverige är fastigheter ansvariga för en betydande del av energianvändningen – hela 35% av landets totala energikonsumtion. Det är ett område av särskild betydelse för klimatmål, särskilt med tanke på EU:s ambitiösa planer för att uppnå klimatneutralitet till 2050. Swedbank, som är landets ledande bolåneinstitut, har genom detta partnerskap med Hemma, en unik möjlighet att påverka den klimatneutrala övergången.

“Det är vår avsikt att hjälpa våra kunder att göra välgrundade ekonomiska beslut som också har en positiv inverkan på klimatet. Energieffektivisering i fastigheter är en av de mest betydelsefulla punkterna på vår dagordning, och vi anser att Hemmas plattform för energidata kan ha en betydande roll för att hjälpa oss, våra kunder och samhället i stort att uppnå detta”, förklarar Kerstin Winlöf, chef för Group Products & Advice på Swedbank.

Hemma erbjuder en plattform som samlar och analyserar energidata från privata bostäder, vilket ger vägledning för att förbättra energieffektiviteten och övervaka hur det förändras över tid. Plattformen fungerar som ett digitalt komplement till energicertifieringar och energirådgivning.

Therese Ruth, VD för Hemma, uttrycker sin glädje över Swedbanks investering: “Det faktum att Sveriges största bolåneinstitut Swedbank har valt att investera i Hemma är en stark bekräftelse på att vår tjänst för samlad dataanalys är avgörande för banker att uppnå sina hållbarhetsmål.”

Utöver sitt samarbete med Swedbank, som ger bankens kunder möjlighet att analysera sina bostäder via plattformen och sedan söka finansiering för förbättringar, har Hemma många andra kunder inklusive ett antal banker, energiföretag och installatörer.

I denna investeringsrunda deltog även befintliga ägare till Hemma. Denna gemensamma satsning visar ett starkt stöd för Hemmas ambitioner och tjänster.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!