Så tar du Bort Färg från Tegel Steg för Steg

Tegel är ett populärt material som har använts för husbyggen i hundratals år.

Tegel kan omedelbart öka hemmets mysfaktor. Exponerade tegelväggar, tegel spisar och tegel exteriörer kan bidra till ökad charm i ett hem.

När det är gjort rätt kan målat tegel få ett väldigt snyggt utseende.Men målat tegel gjort fel kan skrämma port potentiella köpare. Och ibland vill du bara ha en snygg och klassisk tegelvägg som inte är målad.

 

Hur man tar bort färg från tegel

Före 1920 bestod tegel av mestadels kalk och sand, en kombination som får materialet att smulas med tiden. Numera är de flesta tegelstenar gjorda av cement, vilket är ett mer hållbart, hållbart material. Om du säkert vet att ditt hem består av kalk och sandsten – eller om du märker en betydande mängd sönderfall och sprickor – låt ett murföretag bedöma situationen och reparera innan du fortsätter med följande steg.

Oavsett om du tar bort färgfläckar eller vill återställa tegelstenen till sitt ursprungliga utseende, fungerar inte tvål och vatten. Att ta bort färg från tegel kommer att kräva en mer aggressiv strategi för att få bort färgen samtidigt som den ursprungliga tegelns integritet bevaras i processen

Det största problemet med att ta bort torkad färg från tegel är att få ut de sista bitarna som envist fastnar i sprickorna. Det finns många produkter tillgängliga för att ta bort färg, men bara några få grundläggande metoder. Vilken metod du använder för att ta bort torkad färg från tegel beror på vilken typ av färgfläck och hur mycket armbågsfett du är villig att investera.

 • Färgborttagare: Leta efter ett märke som är säkert eller speciellt formulerat att använda på tegel.
 • Murslev: Medan många färgavlägsnande märken levereras med färgborttagningsverktyg, var på den säkra sidan och köp din egen murslev. De är relativt billiga och kan också användas för andra hemförbättringsprojekt.
 • Stege: Om du inte har en stege är det dags att köpa en stege om du ska arbeta på höga höjder.
 • Engångshandskar: Använd alltid engångshandskar när du arbetar med färgborttagare. De flesta föreningar innehåller starka kemikalier så det är viktigt att hålla händerna rena för din säkerhet.

Identifiera typen av färg

Innan du börjar ta bort färg från tegel, är det viktigt att förbereda dig genom att identifiera vilken typ av färg som användes på ytan. Detta är viktigt eftersom olika typer av färger kräver olika metoder för att tas bort.

Det finns två huvudtyper av färg som vanligtvis används på tegel: vattenbaserade och oljebaserade färger. Vattenbaserade färger är mer lösliga i vatten, medan oljebaserade färger är mer motståndskraftiga mot vatten och kräver vanligtvis starkare lösningsmedel för att tas bort.

För att identifiera vilken typ av färg som användes på teglet, kan du utföra en enkel test med en kemisk lösning. Testa ett litet område av teglet genom att applicera några droppar av en lösning som är speciellt utformad för att ta bort färg från tegel. Om färgen löses upp och börjar avskilja sig från ytan, är det troligt att det är en vattenbaserad färg. Om färgen inte reagerar på lösningen, kan det vara en oljebaserad färg.

En annan indikation på vilken typ av färg som användes kan vara genom att undersöka ålder på färgen. Om teglet är relativt nytt, är det mer sannolikt att det är en vattenbaserad färg, medan äldre färg är mer troligt att vara oljebaserad.

Att identifiera typen av färg som används på teglet är viktigt eftersom det kommer att påverka vilken metod du använder för att ta bort färgen. Om du använder fel metod kan det resultera i skada på teglet eller ineffektiv borttagning av färgen. Så var noga med att ta reda på vilken typ av färg du har att göra med innan du börjar ta bort den.

Förbered arbetsområdet

Den del av ett DIY -projekt som de flesta tycker minst om är saneringen, men du kan hjälpa dig själv genom att ta dig tid att förbereda det utrymme du ska arbeta i. Om du tar bort färg från en tegelvägg som finnsinomhus bör du minst använda en presenning för att samla damm, flagor, skräp, etc., som kommer att falla under denna process. En presenning eller skyddande plast kan också ge ett extra skydd av golv med mera som finns i arbetsutrymmet. Slutligen kan maskering av dörrar och ventilationsöppningar i rummet hjälpa till att hålla damm i ett område.

Skyddskläder

För varje projekt rekommenderar vi skyddskläder. För detta färgborttagningsprojekt rekommenderar vi åtminstone skyddsglasögon, handskar, andningsmask, långärmad skjorta och byxor. Om du använder en färgborttagare, se till att du också bär tillverkarens rekommenderade skyddsslitage.

Förberedning av färgborttagning från tegel

Innan du applicerar några avlägsnande lösningar, använd den plana kanten på en murslev för att skrapa bort alla områden där färgen redan flagnar. Börja sedan slipa bort det yttre färglagret.

Om du kan se den exponerade tegelstenen i dessa områden kan du kanske använda en värmepistol för att ta bort färgen. Värmepistoler är inte bara en mer ekonomisk lösning, det blir också mindre rörigt.

Ta bort färg från tegel

I en ren hink, blanda i ett 2: 1 förhållande med varmt vatten och trinatriumfosfat (TSP). Blanda lösningen med en lång omrörningspinne tills all TSP har löst sig. Använd den hårda borsten och applicera och skrubba TSP -lösningen på teglet. När du har applicerat TSP på alla områden du vill ta bort färg från, låt TSP -lösningen sitta och härda i cirka 10 minuter. Efter att tiden har gått, skrubba tegelstenen igen med samma styva borste. Fortsätt att upprepa denna process tills all färg har tagits bort från teglet.

Borttagning av ingrodd färg

Om det fortfarande finns färg kvar på teglet, fläckbehandla med en färgborttagare eller en gel som avlägsnar färg. Använd sedan en skrubborste med en fram och tillbaka-rörelse, fortsätt att skrubba teglet för att ta bort färg som har satt sig djupt in i tegelns porer. För otroligt envisa områden, använd en skrubborste. Se till att området har borstats med vatten, applicera sedan skurpulvret och skrubba kraftigt för att ta bort eventuella kvarvarande färgrester.

Skölj teglet med varmt vatten

När all färg har tagits bort från tegelstenen, skölj ytan med vanligt varmt vatten för att ta bort eventuell kvarvarande TSP -lösning eller färgborttagare. Låt teglet torka och leta efter områden som behöver torkas ytterligare.

Avsluta ditt projekt

När tegelns yta är torr kan du måla tegelstenen i en ny färg eller försegla den.

När du har identifierat vilken typ av färg som användes på teglet, kan du välja rätt metod för att ta bort färgen. Det finns två huvudsakliga metoder för att ta bort färg från tegel: kemiska metoder och mekaniska metoder.

Kemiska metoder

Kemiska metoder är den vanligaste metoden för att ta bort färg från tegel. De fungerar genom att lösa upp färgen med hjälp av kemikalier. Här är några vanliga kemikalier som används för att ta bort färg från tegel:

 • Metylentetrahydrofolat (MTHF): Detta är en effektiv kemisk avfärgningsspray som löser upp vattenbaserade färger. Det appliceras på teglet och får verka i cirka 15-30 minuter innan färgen skrapas bort.
 • Natriumhydroxid: Detta är en stark alkalisk lösning som används för att ta bort oljebaserade färger. Det appliceras på teglet och får verka i cirka 30 minuter innan färgen skrapas bort.
 • Trisodiumfosfat (TSP): TSP används för att ta bort oljebaserade färger och är mindre aggressiv än natriumhydroxid. Det appliceras på teglet och får verka i cirka 30 minuter innan färgen skrapas bort.

När du använder kemiska metoder för att ta bort färg från tegel, är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar noggrant. Använd skyddshandskar och ögonskydd och undvik att andas in ångorna. Se också till att skölja teglet noga med vatten efteråt för att avlägsna all kemisk rester.

Mekaniska metoder

Mekaniska metoder är en annan effektiv metod för att ta bort färg från tegel. De fungerar genom att mekaniskt skrapa bort färgen från ytan. Här är några vanliga mekaniska verktyg som används för att ta bort färg från tegel:

 • Sandblästring: Detta är en kraftfull metod som använder en högtrycksspruta för att skjuta sand eller andra abrasiva material på ytan. Detta tar bort färgen genom att slipa bort den från ytan. Detta är en effektiv metod, men den kan skada tegel om den inte utförs korrekt.
 • Slipning: Slipning är en annan mekanisk metod som använder en slipmaskin för att slipa bort färgen från ytan. Detta är en mindre aggressiv metod än sandblästring och är effektiv för att ta bort tunnare lager av färg.

När du använder mekaniska metoder för att ta bort färg från tegel, är det viktigt att använda rätt verktyg och följa tillverkarens anvisningar. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar för att skydda dig själv från damm och annat skräp.

Efterbehandling av teglet

När du har tagit bort färgen från teglet är det viktigt att efterbehandla ytan för att skydda den och återställa dess naturliga utseende. Här är några efterbehandlingsalternativ som du kan överväga:

 1. Impregnering: En impregneringsspray appliceras på teglet för att skydda ytan från fukt och fläckar. Detta är särskilt viktigt om du har tagit bort färgen från teglet eftersom det kan göra ytan mer mottaglig för fläckar och fukt. Impregneringssprayen tränger in i porerna på teglet och skapar en barriär som skyddar ytan.
 2. Målning: Om du inte vill att teglets naturliga utseende ska vara synligt kan du överväga att måla det. Innan du målar teglet, se till att ytan är ren och torr. Använd en grundfärg och låt det torka helt innan du applicerar den slutliga färgen.
 3. Tegelrengöring: Om teglet har flera år på nacken kan det vara en bra idé att ge det en grundlig rengöring för att återställa dess naturliga utseende. Du kan använda en borste eller högtryckstvätt för att rengöra ytan. Detta tar bort smuts och annan förorening som har byggts upp på ytan.

När du väljer en efterbehandlingsmetod för teglet, se till att du väljer en som är lämplig för teglets typ och egenskaper. Följ också tillverkarens anvisningar noggrant och använd skyddshandskar och ögonskydd om det behövs.

Vill du inte använda hårda kemikalier? Så här tar du bort färg från tegel naturligt

Färgborttagare föreningar kan innehålla skadliga kemikalier som du kanske inte vill ha hemma. Lyckligtvis, när du letar efter sätt att få färg av tegel, har du mer än ett alternativ.

Två andra populära metoder är högtryckstvätt och sandblästring. Beroende på skick och material för ditt tegel kan dessa vara enklare alternativ för dig. Om du väljer någon av metoderna, se till att du alltid använder skyddsglasögon.

Processen att ta bort färg från tegel är inte lätt. Det är extremt fysiskt, kan vara frustrerande och tar dig mer än en dag att slutföra. Innan du väljer om du vill använda en färgborttagare, en högtryckstvätt eller en sandblästringsmaskin för att ta bort färg från tegel, inspektera noggrant teglet för allvarliga försämringar. Även om högtryckstvätt kommer att ta minst tid, är det en säkrare lösning att använda en färgavlägsnare eftersom den skyddar dina tegelers integritet.

Kan målad tegel restaureras?

Det beror på tegelns skick. Om du märker att tegelstenen försämras på några ställen kan du använda ett par lager flytande cementhärdare för att lösa problemet och sedan ta bort färgen med en strippning.

Kan du högtryckstvätta färgen på tegel?

Högtryckstvätt är ett av de mer populära sätten att ta bort färg från tegel. Du måste först inspektera tegelstenen för att avgöra om någon erosion har skett eller inte för att undvika ytterligare skador.

När ska du anlita proffs för att ta bort färg från tegel?

Om du är osäker på vilken metod du ska använda för det här projektet, eller om mängden tegelkorrosion du ser gör att du känner dig obekväm, är att anlita en professionell ett bra alternativ. Professionella vet vad de ska leta efter och hur man undviker ytterligare skador.

Vilket väder är nödvändigt för att ta bort färg från tegel?

Att ta bort färg från tegel bör endast göras när du är säker på att temperaturen kommer att hålla sig över 5 grader i minst en månad. Om ditt tegel inte torkar helt innan frost uppstår kan du få stora problem med teglet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!