Så tar du Bort Färg från Tegel Steg för Steg

Tegel är ett populärt material som har använts för husbyggen i hundratals år.

Tegel kan omedelbart öka hemmets mysfaktor. Exponerade tegelväggar, tegel spisar och tegel exteriörer kan bidra till ökad charm i ett hem.

När det är gjort rätt kan målat tegel få ett väldigt snyggt utseende.Men målat tegel gjort fel kan skrämma port potentiella köpare.

Hur man tar bort färg från tegel

Före 1920 bestod tegel av mestadels kalk och sand, en kombination som får materialet att smulas med tiden. Numera är de flesta tegelstenar gjorda av cement, vilket är ett mer hållbart, hållbart material. Om du säkert vet att ditt hem består av kalk och sandsten – eller om du märker en betydande mängd sönderfall och sprickor – låt ett murföretag bedöma situationen och reparera innan du fortsätter med följande steg.

Oavsett om du tar bort färgfläckar eller vill återställa tegelstenen till sitt ursprungliga utseende, fungerar inte tvål och vatten. Att ta bort färg från tegel kommer att kräva en mer aggressiv strategi för att få bort färgen samtidigt som den ursprungliga tegelns integritet bevaras i processen

Det största problemet med att ta bort torkad färg från tegel är att få ut de sista bitarna som envist fastnar i sprickorna. Det finns många produkter tillgängliga för att ta bort färg, men bara några få grundläggande metoder. Vilken metod du använder för att ta bort torkad färg från tegel beror på vilken typ av färgfläck och hur mycket armbågsfett du är villig att investera.

  • Färgborttagare: Leta efter ett märke som är säkert eller speciellt formulerat att använda på tegel.
  • Murslev: Medan många färgavlägsnande märken levereras med färgborttagningsverktyg, var på den säkra sidan och köp din egen murslev. De är relativt billiga och kan också användas för andra hemförbättringsprojekt.
  • Stege: Om du inte har en stege är det dags att köpa en stege om du ska arbeta på höga höjder.
  • Engångshandskar: Använd alltid engångshandskar när du arbetar med färgborttagare. De flesta föreningar innehåller starka kemikalier så det är viktigt att hålla händerna rena för din säkerhet.

Förbered arbetsområdet

Den del av ett DIY -projekt som de flesta tycker minst om är saneringen, men du kan hjälpa dig själv genom att ta dig tid att förbereda det utrymme du ska arbeta i. Om du tar bort färg från en tegelvägg som finnsinomhus bör du minst använda en presenning för att samla damm, flagor, skräp, etc., som kommer att falla under denna process. En presenning eller skyddande plast kan också ge ett extra skydd av golv med mera som finns i arbetsutrymmet. Slutligen kan maskering av dörrar och ventilationsöppningar i rummet hjälpa till att hålla damm i ett område.

Skyddskläder

För varje projekt rekommenderar vi skyddskläder. För detta färgborttagningsprojekt rekommenderar vi åtminstone skyddsglasögon, handskar, andningsmask, långärmad skjorta och byxor. Om du använder en färgborttagare, se till att du också bär tillverkarens rekommenderade skyddsslitage.

Förberedning av färgborttagning från tegel

Innan du applicerar några avlägsnande lösningar, använd den plana kanten på en murslev för att skrapa bort alla områden där färgen redan flagnar. Börja sedan slipa bort det yttre färglagret.

Om du kan se den exponerade tegelstenen i dessa områden kan du kanske använda en värmepistol för att ta bort färgen. Värmepistoler är inte bara en mer ekonomisk lösning, det blir också mindre rörigt.

Ta bort färg från tegel

I en ren hink, blanda i ett 2: 1 förhållande med varmt vatten och trinatriumfosfat (TSP). Blanda lösningen med en lång omrörningspinne tills all TSP har löst sig. Använd den hårda borsten och applicera och skrubba TSP -lösningen på teglet. När du har applicerat TSP på alla områden du vill ta bort färg från, låt TSP -lösningen sitta och härda i cirka 10 minuter. Efter att tiden har gått, skrubba tegelstenen igen med samma styva borste. Fortsätt att upprepa denna process tills all färg har tagits bort från teglet.

Borttagning av ingrodd färg

Om det fortfarande finns färg kvar på teglet, fläckbehandla med en färgborttagare eller en gel som avlägsnar färg. Använd sedan en skrubborste med en fram och tillbaka-rörelse, fortsätt att skrubba teglet för att ta bort färg som har satt sig djupt in i tegelns porer. För otroligt envisa områden, använd en skrubborste. Se till att området har borstats med vatten, applicera sedan skurpulvret och skrubba kraftigt för att ta bort eventuella kvarvarande färgrester.

Skölj teglet med varmt vatten

När all färg har tagits bort från tegelstenen, skölj ytan med vanligt varmt vatten för att ta bort eventuell kvarvarande TSP -lösning eller färgborttagare. Låt teglet torka och leta efter områden som behöver torkas ytterligare.

Avsluta ditt projekt

När tegelns yta är torr kan du måla tegelstenen i en ny färg eller försegla den.

Vill du inte använda hårda kemikalier? Så här tar du bort färg från tegel naturligt

Färgborttagare föreningar kan innehålla skadliga kemikalier som du kanske inte vill ha hemma. Lyckligtvis, när du letar efter sätt att få färg av tegel, har du mer än ett alternativ.

Två andra populära metoder är högtryckstvätt och sandblästring. Beroende på skick och material för ditt tegel kan dessa vara enklare alternativ för dig. Om du väljer någon av metoderna, se till att du alltid använder skyddsglasögon.

Processen att ta bort färg från tegel är inte lätt. Det är extremt fysiskt, kan vara frustrerande och tar dig mer än en dag att slutföra. Innan du väljer om du vill använda en färgborttagare, en högtryckstvätt eller en sandblästringsmaskin för att ta bort färg från tegel, inspektera noggrant teglet för allvarliga försämringar. Även om högtryckstvätt kommer att ta minst tid, är det en säkrare lösning att använda en färgavlägsnare eftersom den skyddar dina tegelers integritet.

Kan målad tegel restaureras?

Det beror på tegelns skick. Om du märker att tegelstenen försämras på några ställen kan du använda ett par lager flytande cementhärdare för att lösa problemet och sedan ta bort färgen med en strippning.

Kan du högtryckstvätta färgen på tegel?

Högtryckstvätt är ett av de mer populära sätten att ta bort färg från tegel. Du måste först inspektera tegelstenen för att avgöra om någon erosion har skett eller inte för att undvika ytterligare skador.

När ska du anlita proffs för att ta bort färg från tegel?

Om du är osäker på vilken metod du ska använda för det här projektet, eller om mängden tegelkorrosion du ser gör att du känner dig obekväm, är att anlita en professionell ett bra alternativ. Professionella vet vad de ska leta efter och hur man undviker ytterligare skador.

Vilket väder är nödvändigt för att ta bort färg från tegel?

Att ta bort färg från tegel bör endast göras när du är säker på att temperaturen kommer att hålla sig över 5 grader i minst en månad. Om ditt tegel inte torkar helt innan frost uppstår kan du få stora problem med teglet.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!