Ta Bort Färg från Trä – Så Gör du!

Om du ska måla ett objekt i trä, vare sig det är en stol eller din husfasad bör du först ta bort den gamla färgen först. Detta säkerställer ett perfekt resultat och lång hållbarhet. Men hur tar du bort färg från trä?

Det är precis vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

Har du lite träverk eller möbler som är målade som du vill restaurera? Det finns flera metoder för att ta bort färg från trä. Vissa människor som inte vill använda kemikalier väljer att slipa hela biten, men det kan resultera i en ojämn yta och skada om du inte är bekant med slipning. Det är också oerhört arbetskrävande och dammigt. Ett sista varningsord är att om du misstänker att du har att göra med blyfärg ska träet inte slipas eftersom att det kan vara hälsofarligt.

En av de mest använda teknikerna för att ta bort färg från trä involverar färgborttagare och noggrann skrapning. Men det beror också på vad det är du ska ta bort färg från.

Verktyg

 • Pensel
 • Plastskrapa
 • Verktygskniv
 • Färgborttagare
 • Mineralsprit eller vatten
 • Trasor
 • Stålull
 • Sandpapper
 • Handskar
 • Skyddsglasögon
 • Fläkt
 • Förkläde

Färgborttagare tar säkert bort färg från trä. Det finns en mängd olika färgborttagningsmedel, både kemiska kemikalier och mer skonsamma.

Applicera färgborttagare

Det första steget är att utrusta dig själv med handskar, skyddsglasögon, förkläde och skyddskläder. Försök inte detta projekt i öppna skor eller shorts. Se till att du befinner dig i ett väl ventilerat område, helst utomhus.

Färgborttagare är lösningsmedel som mjukar upp den gamla ytan för enkel borttagning. De finns som flytande, gel eller pasta och är effektiva för att ta bort färg från trä i stora projekt, böjda former och fina detaljer. Att använda färgborttagare på rundade ytor ytor är ofta enklare och effektivare än slipning.

Det är lätt att lära sig att ta bort färg från trä med färgborttagare och borttagare, men håll dem borta från huden, ögonen och lungorna. Många har minimal rök och lukt. Vissa är lätta att rengöra med vatten. Använd ändå färgborttaningsmedel utomhus eller i ett väl ventilerat område med droppdukar eftersom det kan vara illaluktande och rörigt arbete.

Applicera sedan förgborttagaren enligt tillverkarens anvisningar. De flesta produkter rekommenderar att du borstar på färgborttaningslösningen i ett mycket tjockt lager med penseldrag i en riktning. Kom ihåg att ju tunnare skiktet, desto mindre effektivt kommer den att fungera.

Om du använder en miljövänlig färgborttagning som inte är lika potent, eller om du har massor av lager färg att riva av, linda in hela biten i plastfolie efter att den första appliceras. Sedan måste du vänta allt mellan 15 minuter till 24 timmar för att medlet ska börja dra av färgen.

Du vet att det första lagret med färg är redo att avlägsnas när du börjar se att det bubblar och ytan av färg börjar påverkas. Om du har plastfolie över ditt trä, dra långsamt tillbaka ett hörn för att kontrollera.

Oavsett vad du gör, lämna inte virket för länge med färgborttagaren och måla på den. Om färgborttagaren torkar kan de härda tillbaka i träet och bli svårare att ta bort. Du vill att den fortfarande är våt vid beröring när du börjar skrapa.

Skrapa bort färgen

Börja försiktigt att skrapa tillbaka lager av färg med en metallspackel/färgskrapa. Var försiktig så att du inte är för aggressiv här eftersom du kan riva träet. I de flesta fall kommer inte all färg att försvinna under det första passet. Om så inte är fallet vill du fortfarande inte vara för aggressiv.  Skrapa bara tillbaka oavsett vilken färg som kommer upp lätt.

Använd inte en plastspackel för det här projektet om du använder en kraftig färgborttagare eftersom denna kan smälta plasten.

Upprepa färgborttagaren utifrån behov

Du kan behöva lägga till tre till fyra lager färgbortagningsmedel innan all färg avlägsnas. Mycket beror på hur många färglager som finns på träet samt på vilken typ av färg och färgborttagare du har att göra med.

Rengör med spritdrycker

När du har fått bort så mycket färg som möjligt kan du rengöra den kvarvarande stripparen med sprit och en trasa. Vissa miljövänliga strippare säger att du ska använda vatten istället. Följ tillverkarens anvisningar, men kom ihåg att vatten kan öppna träets korn.

Använd stålull på envisa fläckar

Efter att du har rensat upp majoriteten av färgborttagaren med tyg kan du använda en fin bit stålull. Detta steg hjälpter till att lyfta mer färg och fläckar.

Förbered trä för omlackering/ommålning

När du har fått av så mycket färg som möjligt är det dags att förbereda virket för omlackering. När träet är torrt kan du ge träet en lätt slipning för att släta ut kanterna. Lackera trä efter behov.

Använd en värmepistol

Värmepistoler är ett annat alternativ att överväga när man bestämmer hur man tar bort färg från trä. Uppvärmd luft från verktyget riktas mot den målade ytan. Detta gör att färgen lossnar, får blåsor och bubblor vilket gör det enkelt att ta bort med en metallskrapa. Värmepistoler är också effektiva för att ta bort lack och andra ytor.

Eftersom de genererar höga temperaturer, håll en brandsläckare i närheten när du använder en värmepistol. Lämna aldrig en värmepistol utan uppsikt.

Så här använder du en värmepistol:

 • Rikta munstycket mot arbetsytan medan värmepistolen är igång och håll den ca 2 tum bort.
 • Flytta pistolen fram och tillbaka över ett litet område på ytan tills färgen börjar bubblas upp
 • Stoppa omedelbart om finishen börjar ryka.
 • Håll med din andra hand en färgskrapa i ungefär 30 graders vinkel mot ytan.
 • Använd skrapan som en plog för att ta bort den gamla färgen.
 • Återgå till problemställen eller detaljerade områden med värmepistolen och använd en konturerad skrapa för att ta bort färgen från smala sprickor.
 • Eventuella envisa fläckar som finns kvar kan vanligtvis tas bort med bara skrapan. Var fast men undvik att använda för mycket tryck för att förhindra att träet slits och går sönder.
 • När färgen är borta tvättar du ytan med alkohol eller mineralisk sprit för att förbereda träet för dess nya finish.

Använd sandpapper

Sandpapper och slipmaskiner ger ett annat snabbt sätt att ta bort gammal färg från trä. Det är en effektiv metod för plana ytor men måste göras noggrant för att undvika träskador. Sandpappra alltid med sandpapper för trä.

Använd skyddsglasögon och ansiktsmask på grund av den mängd damm som genereras vid slipning för att ta bort färg. Undvik att använda elektriska slipmaskiner inomhus.

Så här använder du sandpapper eller en slipmaskin för att ta bort färg:

 • Rengör den målade ytan noggrant med avfettningsmedel, diskmedel eller hushållsrengöringsmedel och låt torka.
 • Ta vid behov bort knoppar, gångjärn eller annan hårdvara från träet som slipas.
 • Börja med grovt 80-sandpapper i en manuell eller elektrisk slipmaskin.
 • Använd tillräckligt tryck för att ta bort färgen men inte så mycket att det skadar träet.
 • Gå över till medelgrovt slippapper 150-korn och avsluta med fint 220-korn och borsta bort damm från ytan varje gång du byter papper.
 • När du är nöjd med borttagning av färg, torka av hela ytan från damm med en fuktig trasa.

Säkerhet: När du tar bort färg från trä genom att skrapa, slipa eller på annat sätt kan du släppa ut blydamm om färgen tillverkades före 1978. Bly är giftigt och exponering kan orsaka allvarliga sjukdomar, särskilt hos barn och gravida kvinnor.

Andningsskydd

En annan viktig säkerhetsåtgärd är att alltid bära en kolbaserad andningsskydd när du slipar, använder färgborttaning, oljefärg, förtunnare eller något annat som producerar höga flyktiga organiska föreningar eller damm.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!