Ta Bort Färg Köksluckor – så gör du Steg-för-Steg

Har du gamla och fyla köksluckor och köksskåp som du vill ge ett nytt och fräscht utseende? Innan du kan börja måla om dina köksluckor behöver du först ta bort färgen.

Det finns flera olika sätt att ta bort färg från köksluckor, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för bästa resultat.

Tre vanliga sätt att ta bort färg från trä är uppvärmning, kemisk borttagning eller slipning. Det finns en handfull olika produkter att välja mellan för var och en av dessa metoder. För att hjälpa dig att bestämma vilket tillvägagångssätt du ska ta, har vi lagt ut alternativ nedan. Och vi har delat steg för steg instruktioner för att guida dig genom varje steg i processen.

Applicerade färgborttagningen med en billig pensel och täck sedan området med plastfolie. Efter att ha låtit den sitta i 45 minuter till en timme börjar du ta bort färgen från träet. Mycket av färgen bör ramla av omgående, men skrapa annars bort färgen som sitter kvar.

Hur man tar bort färg från köksluckor

Steg 1

Rengör färgen så snart du kan. Använd en fuktad trasa med vatten för vattenbaserad färg, eller mineralsprit för lösningsmedelsbaserad färg. Om färgen fortfarande är färsk kommer den lätt att lossna.

Steg 2

Blötlägg en trasa i varmt vatten och håll den över torkad vattenbaserad färg i en minut eller två. Ju varmare vattnet är, desto bättre – kombinationen av värme och vatten kommer att mjuka upp vattenbaserad färg. Skrubba den försiktigt med en köksskrubbsvamp. Använd en plastskrapa, kreditkort eller till och med nageln för att skrapa bort färgklumpar.

Steg 3

Gnid färgen med en kommersiell, lösningsmedelsbaserad latexfärgborttagningsmedel om färgen är envis. Denna produkt säljs i färg- och järnaffärer och tar bort gammal, torkad vattenbaserad färg men skadar inte de flesta skåpsytor.

Steg 4

Gnid aceton på fabriksfärdiga metall- eller melaminskåp, vänd trasan ofta och tillsätt mer aceton efter behov. Aceton tar bort de flesta typer av torkad färg men är inte tillräckligt hård för att skada de flesta fabriksfinish. Använd inte aceton på lackerade träskåp eftersom du kommer att ha en matt fläck. Om du inte har aceton till hands, använd nagellackborttagningsmedel – de flesta innehåller aceton.

Bestäm om du vill göra det själv eller ta in en professionell

Det är alltid bättre att avgöra i förväg att ett jobb är för stort, komplicerat eller farligt att ta sig an själv. I så fall har du ett par alternativ.

Om delarna du vill ta av är lätta att ta bort (som dörrar, fönster eller möbler) och har invecklade detaljer, överväg att skicka ut dem till en professionell med en dopptank; proffsen använder dessa speciella kar för att blötlägga hela bitar i flytande färgborttagningsmedel för snabbare, mer grundliga resultat.

Läs våra verktygsguider här för att hitta det bästa verktygen för ditt byggprojekt!

Värmare

Värmare använder höga temperaturer för att mjuka upp lacker eller flera lager färg så att smutsen lätt kan tas bort med en skrapa. De minimerar damm och kan lyfta år av färg.

Nackdelar: Ånga och risk för förkolnat trä.

Kemiska färgborttagare

Kemiska färgborttagare är vätskor, gels eller pastor som löser upp färg. Inget damm. Inga färgsprickor. De är idealiska för fina detaljer, besvärliga former och att träffa områden som du kanske har missat med en värmepistol.

Nackdelar: De kan vara röriga, illaluktande och långsamma.

Slipare

Slipmaskiner, inklusive sandpapper slipar bort färg. De är perfekta för stora, plana yttre ytor, men om de inte är anslutna till en dammsugare för att fånga upp damm, är de olämpliga för inomhusarbete och speciellt med blybaserad färg.

Väg dina färgborttagningsalternativ

Tänk på säkerhet, användarvänlighet och kostnad när du fattar ditt beslut.

Verktyg för att smälta bort färg

1. Värmepistoler

Värme är en beprövad metod för att mjuka upp tjocka lager av färg på plana ytor eller i trånga utrymmen. Tricket är att hitta rätt temperatur; för låg temperatur och jobbet kommer att ta en evighet, för hög temperatur och du kan skapa skadliga ångor, förkolna träet – eller till och med sätta eld på huset.

Värmepistoler ser ut som kraftfulla hårtorkar och blåser varm, koncentrerad luft genom ett munstycke för att lossa färgen. De flesta modeller har höga och låga inställningar, men brännskador och bränder kan uppstå även på den lägsta inställningen om du låter pistolen vila på ett ställe för länge.

2. Infraröda värmare

Infraröda värmare använder infraröda strålar för att värma upp och lossa bindningen mellan färg och dess substrat utan att generera damm. De fungerar snabbt; en 30-sekunders blästring kan mjuka upp årtionden av färg.

De håller också färgtemperaturer under 260 grader. Värmen drar fukt från träet, vilket förbättrar dess förmåga att hålla ny färg. Men dessa verktyg är skrymmande och svåra att använda i trånga utrymmen.

3. Ångfärgborttagare

Ångborttagare använder vattenånga för att mjuka upp färgen utan att värma den över 100 grader vilket eliminerar brandrisker. Och kondensen minimerar damm och ångor. På minussidan kan processen generera mycket fukt och mätta trä.

Håll enheten över ytan. När färgen bubblar, flytta långsamt på värmaren och försök utveckla en rytm så att du skrapar och värmer samtidigt. Ha ett metallfack till hands när du tar en paus och behöver ställa ner enheten.

Säkerhetsutrustning

  • Sätt på dig genomskinliga skyddsglasögon för att skydda dig mot stänk, damm och flygande skräp.
  • Använd andningsskydd med kemikaliepatron för inomhusarbete med färgborttagningsmedel.
  • Bär engångsoveraller eller gamla byxor och en långärmad skjorta för att skydda din hud.
  • Med kemiska färgborttagare, använd gröna nitril- eller svarta butylgummihandskar. Välj bygghandskar för skrapning och värmeborttagning.
  • Bär engångsskor, och ta bort damm och smuts genom att ta av dem när du lämnar arbetsområdet.
  • Använd andningsskydd vid slipning eller torrskrapning.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!