Ta Bort Röklukt i Hus – Våra Bästa Tips!

Det mest känsliga av alla våra sinnen är lukten. Röklukt i hus är inte en uppskattad doft, och vare sig du ska sälja en bostad som har röklukt, har haft rökande besökare på besök, eller ska köpa ett hus med röklukt går det att göra något åt detta problem.

Röklukt är en ganska otrevlig doft i hus och någonting som man gärna vill bli av med. Men hur gör man det?

Vad orsakar röklukt?

Lukten av rök orsakas av bränder i någon form. Vare sig det är en brand eller från en rökare. Lukten av rök kan orsakas av en brand i ditt kök eftersom du glömde att stänga av spisen, eller en öppen braskammin. En röklukt kan även vara från släckta ljus eller rökelse.

Det kan till och med vara från en granne som grillar eller eldar precis utanför ditt öppna fönster. Det spelar ingen roll vad källan till röklukten är, för oavsett är sätten som du tar bort rökdoft desamma. Att eliminera lukten är bara en liten del av problemet.

Varje typ av rök som orsakas av förbränning av kolbaserade material som trä, papper, olja, gas eller mat kan producera kolmonoxid. Om du inte vet detta ännu är detta en luktfri, färglös gas som dödar flera människor varje år. Naturligtvis räcker inte små mängder för att orsaka kolmonoxidförgiftning.

Men du bör notera att många hushållsapparater producerar denna gas, särskilt de som finns i ditt kök, så att lägga till den lilla mängden kommer inte att göra din hälsa någon tjänst. Brinnande organiska ämnen producerar också polycykliska aromatiska kolväten som tros vara cancerframkallande. Det är ganska säkert att säga att det är viktigt att du inte bara eliminerar lukten, du måste se till att luften du andas inte längre innehåller dessa partiklar.

Säkerställ din inomhusluft

Även om alla andra lösningar vi gav är praktiska, kommer de inte att rengöra din miljö för skadliga gaser och kemiska rök. Nästa steg för att säkerställa att din inomhusluftkvalitet är förstklassig är att skaffa dig en luftrengörare.

Vad är en luftrengörare? Det är ett luftfiltreringssystem som använder en serie filter för att fånga upp föroreningar i luften och återcirkulera ren luft i ett slutet rum.

Luftrengöring finns i olika storlekar med olika funktioner och kapacitet.

Bortsett från det faktum att en luftrengörare kommer att rengöra luften från rökpartiklar, finns det någon annan fördel med att få en? Först och främst, med hjälp av en luftrengörare blir din luft ren på några minuter. Du behöver inte göra annat än att ansluta den till en strömkälla, placera den där rök är mest koncentrerad och slå på den.

Den andra fördelen är att den inte bara filtrerar bort röklukt. Det filtrerar också bort mögel, damm, pollen. Eventuella partiklar som potentiellt kan utlösa allergier elimineras tillsammans med röken.

1. Rengör glas och speglar i hemmet

När du tänker på att skrubba bort lukten av rök kan du gå direkt till sofforna och andra klädslar. Men hårda ytor som speglar och fönster lockar en överraskande mängd röklukt – tjära och sot från rök samlas på glas och lämnar lukten av de brända föremålen. Tvätta bara ytorna med en blandning av ljummet vatten, halv ättika och skölj sedan ner ytorna med rent vatten.

Du kan också använda fönsterrengörare, men se till att följa instruktionerna på etiketten.

2. Torka av taket

Detta kan låta som en svår uppgift, men varm luft stiger och rök är inget undantag. Använd vinäger och torka försiktigt av hela taket med särskild uppmärksamhet åt områden ovan där rökare sitter. Skölj inte av ättikan, låt den torka.

Använd inte vinäger på vaxade ytor – det kan ta bort det övre lagret av vax. Viktigast är att inte kombinera det med blekmedel eftersom det kommer att leda till klorgas, som är giftig.

3. Tvätta mjuka möbler

Samla in mjuka möbler som gardiner, lakan och kläder och tvätta dem alla ordentligt – glöm inte ovanliga saker som kanske inte är så uppenbara, som väggbeklädnader. Denna typ av tygartiklar kan suga upp lukten mycket bättre än hårdare delar av rummet som en vägg eller en sängram, så det är bäst att börja med dessa.

4. Klä om mjuka möbler

Du kanske upptäcker att vissa tyger inte går att rädda och behöver kastas, men att klä om möbler kan vara billigt om du lär dig att göra det själv.

5. Fixa din matta

Mattan är ett annat mjukt föremål som behöver grundlig rengöring, men du kan inte bara kasta den i tvättmaskinen. Försök istället att schamponera och tvätta mattan med ångrengörare. Om du inte kan göra det själv är det också möjligt att anställa en professionell som gör jobbet åt dig. Ett annat enkelt tips är att strö matta med bakpulver och sedan suga upp det en dag senare. Detta bör också hjälpa till att suga upp och ta bort lukten.

Ta hand om dina mattor genom att följa alla instruktioner för användning och tillverkare när du rengör eller använder kommersiella mattrengöringsmedel eller schampon.

6. Använd aktivt kol

Det här är enkelt! Lämna bara några skålar med aktivt kol runt huset. Det fungerar för att absorbera lukt som rök, så att de inte sitter kvar i ditt hem.

7. Släpp in lite luft

Tack vare förbättrad isolering i moderna byggnader kan luft stagnera och till och med leda till att svamp och mögel växer med rätt förhållanden (fukt och mörker).

För att bekämpa detta, öppna helt enkelt alla fönster så att lukten slipper ut och ersättas med frisk, luktfri luft. Påskynda processen genom att placera en fläkt i rummet för att hjälpa till att cirkulera luft runt rummet.

8. Använd luftfräschare

Med en mängd vackra dofter att välja mellan kan luftfräschare hjälpa dig att hålla ditt hem friskt genom att eliminera lukt. En lutfräschare är ett enkelt sätt att fräscha upp ditt hem.

9. Använd vinäger på tyger

Ta bort alla tygföremål du kan från det illaluktande rummet. Detta inkluderar eventuella kuddar, sängkläder, filtar och gardiner. Om du har en stor tvättmaskin kan du kasta alla dessa under en kall tvättcykel med 2 koppar ättika tillsatt.

Använd inte hög värme för att torka dem. Värmen kan återaktivera röklukten. Använd istället ett lågvärmeprogram, eller om du har förmågan att torka dem i solen, kommer det att bli ännu effektivare för att ta bort lukten.

För större, skrymmande föremål kan du behöva anlita din lokala kemtvätt.

Detta är också användbart för känsliga föremål som gardiner. Fönsterbehandlingar är inte billiga, så det är bättre att få professionell hjälp än att riskera att krympa eller skada dem i tvättmaskinen.

När tygartiklarna har tvättats och lukten har tagits bort är det sista du vill göra att ta tillbaka dem till ett rökigt hem. Lägg dem i stora skräpspåsar och förvara dem på ett annat ställe tills du kan slutföra de stegen ovan att ta bort lukten från resten av hemmet.

Rekommenderade produkter för borttagning av rökdoft:


Cleverio AF-F100 Golvfläkt med luftfilter


Cleverio Air Purifier App-styrd luftrenare


Vanliga frågor

Vad kostar det att sanera röklukt?

Kostnaden för att sanera röklukt varierar beroende på omfattningen av problemet och metoderna som används. Enkel sanering kan kosta några hundra kronor, medan mer omfattande sanering kan kosta tusentals kronor.

Det är svårt att ge en exakt pris utan att veta det specifika fallet, men det kan inkludera kostnader för följande:

  • Rengöring av alla lösa föremål och textilier.
  • Rengöring och desinfektion av alla ytor och luftkanaler.
  • Bytet av filter och luftrenare.
  • Användning av ozonbehandling eller andra speciella metoder för att ta bort röklukt.

Det är viktigt att notera att det kan krävas flera behandlingar för att helt ta bort röklukten och det kan även krävas att man byter ut vissa material för att få bort lukten helt. Det kan vara lönsamt att jämföra priser från flera olika företag och att få några offert för att hitta det bästa priset.

Kan ättika ta bort röklukt?

Ättika kan hjälpa till att ta bort röklukt eftersom det är en syra som kan bryta ner organiska föroreningar. Men det är viktigt att använda ättika med försiktighet eftersom det kan skada vissa material och det kan även vara svårt att ta bort ättikan lukten efteråt.

Det är bäst att blanda en del ättika med fyra delar vatten och använd detta för att rengöra ytor och textilier som kan ha röklukt. Det är viktigt att torka av ytan noga efteråt för att undvika att låta ättikan sitta kvar för länge.

Det är också viktigt att notera att ättika inte är en komplett lösning för att ta bort röklukt och det kan krävas flera behandlingar och andra metoder för att helt ta bort lukten. Det är också viktigt att se till att det finns god ventilation i rummet under och efter behandlingen eftersom ättika har en stark lukt.

Så ättika kan hjälpa till att ta bort röklukt men det är viktigt att använda det med försiktighet och tänka på att det kan krävas flera behandlingar och andra metoder för att helt ta bort lukten.

Hur lång tid tar Röksanering?

Tiden för röksanering varierar beroende på omfattningen av problemet och metoderna som används. Enkel sanering kan ta några timmar, medan mer omfattande sanering kan ta flera dagar eller till och med veckor.

För enkel sanering kan man tänka på att rengöra alla lösa föremål och textilier, rengöra ytor och luftkanaler, byta ut filter och luftrenare, kan ta några timmar. Men om det är ett mer omfattande problem, som en brand där rök har trängt in i byggnadens konstruktion och isolering, kan det ta flera dagar eller veckor att sanera.

Det är svårt att ge en exakt tid utan att veta det specifika fallet, men det är viktigt att notera att det kan krävas flera behandlingar för att helt ta bort röklukten och det är viktigt att se till att det finns god ventilation i rummet under och efter behandlingen. Det är också viktigt att välja rätt metoder och företag för att saneringen ska gå så snabbt som möjligt.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!