Trenden med Alternativa Boendeutrymmen – Allt du Bör Veta

Vad tänker du på när du hör frasen “Alternativt boende?” Det kan betyda olika saker för olika människor. För vissa innebär alternativt boende att värna om miljön. För andra handlar det mer om praktiska; hur mycket utrymme du vill ha, kontra hur mycket utrymme du behöver. Och det är en ekonomisk sak för vissa människor som funderar på att spara pengar genom att bo i ett utrymme som passar just deras nuvarande behov.

En del av er som läser det här överväger allvarligt ett sådant drag, kanske av en av de ovan nämnda anledningarna. Vissa av er kanske bara flirtar med idén. Eller så kanske du bara är nyfiken på vad väsen handlar om. Oavsett din motivering, kommer vi att utforska trenden med alternativa bostadsytor , och diskutera några av de populära koncepten du kommer att stöta på inom bostadsgenren.

Från små hus med bara det mest nödvändiga boendet, till miljövänliga containerbostäder, till livet på öppet hav i en husbåt, det finns alla möjliga alternativa boendealternativ att välja mellan. De har var och en med sina olika för- och nackdelar, men med så många val finns det säkert en för alla som är villiga att prova alternativa bostadsområden.

Små Traditionella Hem

Ta en stund att föreställa dig ett traditionellt hem. Vad tänker du på? Vi gissar att du föreställer dig en rymlig fastighet med ett vardagsrum, matsal, kök, flera sovrum och flera badrum, eller hur? Föreställ dig nu att krympa allt detta till dess absolut nödvändigaste och stoppa in det hela i ett utrymme som inte är större än bara ett eller två av dessa rum. Det är ett tiny house.

Små hem har översvämmat sociala medier de senaste åren. Du har förmodligen redan sett dem, till och med. Dessa alternativa bostäder försöker utnyttja varje kvadratcentimeter på bästa sätt och förvandla varje skrymsle till ett beboeligt utrymme.

Små hem består ofta av så få rum som möjligt, och det är inte ovanligt att hitta några med bara ett rum, eller kanske ett huvudrum och ett mindre, garderobsliknande utrymme som fungerar som badrum. Vissa fantasifulla människor har till och med förvandlat trädkojor till små hem. Och många har byggt små hus på hjul, med släpvagnar i stället för traditionella grunder som kan göra deras lilla hem mobilt.

Om du bestämmer dig för att göra ditt lilla hem orörligt måste du kontrollera lokala lagar och se till att de följer lokala regler. Alternativt kan du välja att köpa ett hem eller bygga ett hem i en liten hemgemenskap. Om du bygger en liten husbil kanske du till och med hittar en husbilspark där du kan hyra plats.

Små hem kan vara exceptionellt billiga – vissa listiga gör-det-självhusägare har fått det gjort för 100.000 eller ännu mindre – men den ganska uppenbara avvägningen finns ofta i komfort. Att bo i ett så trångt utrymme kan tilltala ett antal människor, men skulle vara ganska utmattande och stressigt för många andra. Så om klaustrofobi är något du bryr dig om, kanske små hem inte är den bästa lösningen för dig.

Husvagnar

Om du har turen att arbeta hemifrån kan du kanske ta del av en av dess många förmåner: hemmet kan vara var du vill att det ska vara en viss dag. Och det är precis vad vissa människor har gjort med sina fritidsfordon, eller husbilar.

En gång tänkt som ett camping- eller semesterfordon har husbilar sakta vuxit i popularitet som alternativa boendeutrymmen, med människor som strövar från plats till plats och lever av sina husbilar lång sikt, om inte permanent.

Vissa tar upp den nomadiska livsstilen på obestämd tid, medan andra bestämmer sig för att njuta av lite stabilitet genom att stanna länge i husbilsparker, som vanligtvis fungerar som lägenheter, med månadshyra och årslånga hyresavtal.

Vilket alternativ du än väljer, var beredd på vissa utmaningar. Som små hem kommer husbilar att ha mindre beboelig utrymme. Om du någonsin har varit inne i en husbil kan du säkert föreställa dig hur svårt det skulle vara att kalla den din permanenta bostad. Det finns också en mängd olika fordonssäkerhets- och underhållsfrågor att ta hänsyn till.

Hur är det med grundkostnaden? En husbil kan köpas i genomsnitt för allt från 100tkr till 3m. Du måste också oroa dig för de vanliga fordonsekonomierna, som bränsle, oljebyten, däck, etc. Bilförsäkring måste också beaktas. Men på det hela taget tenderar husbilar att vara betydligt billigare att bo i än traditionella hem.

Skåpbil

Ett mindre rymligt alternativ till husbilen är att bo i en skåpbil eller buss. Det börjar faktiskt bli en något växande trend bland yngre amerikaner, särskilt de som älskar att resa. Och det är billigare än husbilsalternativet också, eftersom en begagnad skåpbil ofta kan köpas till en bråkdel av kostnaden för en husbil, och att stanna i en övernattning inte Det kräver vanligtvis att du betalar en hyraavgift för husbilar.

Att bo i en skåpbil kräver att du ger upp mycket. Om du trodde att livet i ett litet hem skulle vara trångt, föreställ dig att bo i ett utrymme utan toalett, ingen dusch, ingen spis … i stort sett ingen av de bekvämligheter du kan förvänta dig av ett riktigt hem. Du skulle i princip köra runt ditt sovrum och sova i det då och då. Vissa människor, om inte de flesta, skulle ogilla det.

Om du redan äger en skåpbil kan du testa genom att stanna i den i en vecka eller två för att bedöma hur den livsstilen kan se ut.

Husbåtar

Om allt det här snacket om rörlighet låter spännande för dig, men livet på vägen inte gör det, kanske livet på vattnet passar dig bättre. Husbåtar har varit ett populärt alternativ för boende i många decennier. De är så populära att många småbåtshamnar erbjuder årliga sliputhyrningar med vatten-, el- och avloppsanslutningar som liknar vad du kan hitta i en husbilspark.

Husbåtar kan definitivt vara ganska dyra, med vissa alternativ som når in i sexsiffrigt territorium och konkurrerar med kostnaderna för traditionella hem på torra land. De kommer också med många andra utgifter också; leasing av hamnutrymme, underhållskostnader, försäkringskostnader och mer kommer alla att lägga till den punkt då en husbåt kostar lika mycket eller mer än att bo i ett traditionellt hem.

Om de ekonomiska utmaningarna inte är en total avstängning för dig, är husbåtar ganska miljövänliga, bekväma och till och med roliga. Men som det är sant med alla alternativa bostadsområden, är att bestämma om du kan hantera livet på en husbåt lika mycket ett personligt val som något annat.

Containrar

En annan snabbt växande trend handlar om att förvandla begagnade fraktcontainrar till hem. Det kan kräva en hel del planering, men det här är det rymligaste alternativet på listan hittills, och ett som verkligen låter dig uttrycka dig kreativt i små hem , husbilar, skåpbilar och husbåtar kan helt enkelt inte.

Tanken här är enkel, på pappret i alla fall: husägaren tar minst en fraktcontainer, tömmer den, rengör den och lägger sedan till lite finputsning innan han flyttar in. Men som med alla former av alternativa bostäder.

Ett containerhem kräver mycket mer konstruktion än du kan förvänta dig vid första anblicken. Att lägga till saker som fönster eller dörrar, eller utöka kärnkonceptet med hjälp av ytterligare förvaringsbehållare, kräver förstärkning. Och fraktcontainrar är inte riktigt designade eller byggda med bostadshus i åtanke, så de innehåller ofta farliga material och farlig färg som måste tas bort försiktigt och professionellt innan de blir beboeliga utrymmen. Och allt detta kommer innan el och VVS tas i beaktande.

Även med alla dessa extra utmaningar, kostar containerhem vanligtvis mindre att bygga än hem kostar att köpa. Och deras modularitet gör det möjligt för några mycket kreativa mönster att utvecklas, vilket gör dem till idealiska alternativ för dem som letar efter ett hem som inte bara fungerar som bostad, utan som ett uttryck för deras personliga stil.

AirBnBs

Det sista alternativet vi ska titta på är att helt eliminera konceptet med att äga ett hem. Och medan vi håller på, låt oss slänga tanken på att teckna ett hyresavtal och hyra med årliga intervaller också. Istället kommer vi att överväga en långsamt men säkert växande trend bland dem som verkligen inte är intresserade av tanken på att vara fjättrade till varaktighet: att leva i AirBnBs fullt -tid.

Du har med största sannolikhet hört talas om AirBnB och tjänsten de tillhandahåller: husägare kan hyra ut rum i sina hem, eller till och med hela sina hem, till resenärer som letar efter ett ställe att bo på till ett billigt sätt. hemmen ägs och underhålls av riktiga människor, snarare än företag eller stora företagskonglomerat, och många AirBnB-värdar kommer att vara exceptionellt vänliga och hjälpa dig att bekanta dig med området du är på besök.

Vissa människor älskar AirBnB-tjänsten så mycket att de faktiskt har bestämt sig för att bo i dem på heltid och reser från en AirBnB till en annan i evighet. Det finns inget årligt hyresavtal att skriva på, inga komplicerade byggprojekt att genomföra … du vågar dig helt enkelt från en plats till en annan och stannar på olika platser över tiden.

Resultaten kommer definitivt att variera med AirBnB på heltid. Vissa berättar om alla pengar de har sparat, medan andra delar med sig av sina skräckhistorier från upplevelsen. Men det är ett relativt enkelt sätt att testa vattnet i en nomadlivsstil och se om det är rätt för dig.

Vilken form av alternativt boende är rätt för dig?

Det finns så många val i sfären av alternativa boendeutrymmen att det kan vara svårt att hitta den som är precis rätt för dig. Dina behov, drivande faktorer, budget och personliga smaker kommer alla att spela sina respektive roller när det gäller att vägleda ditt beslut när du överväger en form av alternativt boende.

Även om det inte går att säga vilka, om någon, av dessa former av alternativa boendeutrymmen som du tycker om, kan vi med säkerhet säga att om du väljer en och tar det språnget kommer du drastiskt att minska ditt koldioxidavtryck och sannolikt kommer att spara pengar på lång sikt än att köpa en traditionellt hus också. Och att du sannolikt kommer att få möjligheten att uttrycka dig kreativt i processen?

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!