3 Saker du du bör Tänka på Vid Fönsterbyte [Tips & Guide]

Om du planerar fönsterbyte är det dags att läsa på om det senaste inom tillgängliga funktioner och material.

Av alla komponenter som ingår i bostadsbyggandet framstår fönster som en av de få som i hög grad påverkar både utseendet på hemmet och dess prestanda. Men eftersom fönster är synliga inomhus och utomhus, spelar de en roll i inredningsdesign såväl som yttre utseende. Däremot byter folk sällan nya fönster enbart av estetiska skäl.

Vanligtvis drivs husägare av praktiska problem som inkluderar energieffektivitet, underhåll och säkerhet. Om du av någon anledning nu är i planeringsstadiet av ett fönsterbytesprojekt kan din timing inte vara bättre. Fönsterdesign och tillverkning har gått framåt med stormsteg de senaste åren. Idag har de bästa fönstren en oöverträffad grad av sofistikering och erbjuder en mängd övertygande nya funktioner. Vissa är mindre – trevliga att ha men oväsentliga. Det finns dock minst tre funktioner som är “värt att insistera på.” Läs vidare för att lära dig vilka som är mest avgörande och varför.

Energieffektivitet

Det finns fortfarande inget som heter ett perfekt fönster, men många har nu den bästa effektiviteten någonsin.

Om du strävar efter att byta fönster i ett försök att spara energi och kontrollera elkostnaderna, rekommenderas att “enbart fokusera på fönster med Energy Star-certifiering”. Väderbeständiga fönster är dubbelglasade för extra isolering, och argon, en gas som är tätare än luft som injiceras mellan rutorna isolerar ännu mer.

En annan hemlighet för effektiviteten hos moderna fönster: användningen av ett genomskinligt, mikrotunt lager av metalloxid, känd som låg-e-beläggning. På sommaren arbetar de för att begränsa solvärmevinsten, medan det på vintern förhindrar värme från att strömma ut. Året runt skyddar det mattor, stoppade möbler och konstverk från att blekna under inverkan av ultraviolett solljus. Det är som solkräm för ditt hus.

Lågt underhåll

Om de ska se bra ut och prestera bra på lång sikt kräver fönster omsorg. Hur mycket? Det beror mycket på ramens materialsammansättning. Trä, även om det är vackert, kräver mest uppmärksamhet och underhåll. Aluminium står sig förhållandevis bra mot påfrestningarna av året runt exponering, men det har några nackdelar på andra sätt. Till exempel, eftersom det är en effektiv värmeledare, ger aluminium vanligtvis en dålig isolering.

Vinyl lyckas kombinera det bästa av två världar – utseendet på trä och hållbarheten hos aluminium. Det är kanske ingen överraskning att vinylfönster är alltmer det bästa valet. Ett populärt alternativ är väderbeständiga vinylfönster som kräver lite mer än enstaka rengöring. Naturligtvis gillar ingen att putsa fönster, men vissa underlättar den fruktade sysslan med infällbara bågar som ger enkel åtkomst till det yttre glaset. När du väl har eliminerat det som alltid var den svåraste delen av att göra det på gammaldags sätt blir fönsterputsning mycket lättare.

Säkerhet

Du kanske bor i ett område där inbrott är sällsynt, men det är tröstande att veta att ditt hem kan försvara sig mot potentiella inkräktare, om det behövs. Problemet är att inte alla husägare känner så. Kanske som en konsekvens av detta gör många kunder som bestämmer sig för att byta fönster, av en enkel anledning – de vill känna sig säkrare. När du bedömer säkerhetsfunktionerna för ett givet ersättningsfönster, börja med hårdvaran, inklusive låsmekanismen men ignorera inte glaset.

Vissa typer av glas är tuffare än andra. Vid en kollision splittras ett traditionellt fönster alltför lätt och lämnar ett gapande hål. Men tack vare ett mellanskikt av polyvinylbutyral (PVB) har säkerhetsglaset ökad styrka. Du kan behöva be om det; säkerhetsglas är vanligtvis inte standard. Men även om det kanske inte är det rätta valet för alla, finns det goda skäl att överväga det om du är orolig för inbrott eller vindblåst skräp i en storm.

Många strävar efter att byta fönster bara en gång, om alls, under sin tid som husägare. Fönsterbyte tenderar att provocera fram en viss oro. Det är ett betydande åtagande, både vad gäller omfattning och konsekvenser, och det finns betydande kostnader inblandade – inte minst eftersom projektet för alla utom de mest ambitiösa gör-det-självare innebär att anställa ett proffs.

Du kan börja med att be om uppskattningar från välrenommerade entreprenörer i ditt område – det är aldrig för tidigt.

När du har att göra med en så kritisk komponent i ditt hem som dess fönster betyder det mycket att arbeta med ett pålitligt varumärke.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!