Tecken på att du Behöver ett Nytt Tak [Lista & Tips]

Flera situationer kräver omedelbar byte av tak, och några av tecknena är mer uppenbara än andra. Det finns många olika anledningar till att byta tak på ditt hus. Det kan vara av visuella skäl, men den mest akuta anledningen är att ditt tak börjar bli gammalt och har börjat eller riskerar att börja läcka.

I denna artikel går vi igenom de viktigaste tecknen på att du behöver ett nytt tak, samt de viktigaste aspekterna du bör tänka på när du ska lägga ett nytt tak.

Ditt tak är gammalt: Ett taks livslängd anses normalt vara cirka 20 till 25 år, så du bör byta ut det när det når denna ålder.

Dina tak börjar gå sönder: Inspektera sluttningarna på ditt tak som får direkt solljus. Om du ser att det har gått sönder på visa ställen eller förändras i struktur kan det vara tecken på att det är dags att byta det.

Takpannor har gått sönder: Om takpannor på ditt tak saknas eller har gått sönder är det dags att lägga ett nytt tak. Takpannor är en av de mest kritiska delarna av ett tak, eftersom regnvatten rinner genom dem på väg till takrännorna. Om detta område skadas blir det sårbart för läckor.

Dina takrännor är fulla av singelgranulat: När tak är nära slutet av sitt liv börjar de förlora mer granulat, som ofta hamnar i rännorna. Kontrollera dina rännor för att se om de är fulla av dessa granulat. Ett annat tecken på att granulat slits ut är en mörkare eller inkonsekvent färg på vissa takytor.

Du ser dagsljus genom takets brädor: Gå upp på vinden för att kontrollera om dagsljuset kommer genom taket.

Ditt tak är hängande: Ett hängande tak är ett allvarligt problem som kräver omedelbar åtgärd och brukar indikera en strukturell fråga. Frågan kan vara på vindskivan eller kanske till och med grundstödet. Även om du inte nödvändigtvis är i omedelbar fara är det här problemet mycket lättare att hantera när det är i ett litet område – inte när det har spridit sig över taket.

Det har börjat läcka. Om du har upptäckt läckor eller fuktskador i taket är det tecken på att ditt tak inte är tätt. I detta fall är det väldigt viktigt att lägga nytt tak. Om du inte gör det kan du riskera värre fuktskador som kan kosta betydligt mer att laga längre fram.

Saker du behöver veta innan du installerar ett nytt tak

Om det visar sig att ditt tak kommer att behöva bytas betyder det inte att du omedelbart ska gå och köpa nya takpannor. Du måste fortfarande överväga flera faktorer innan den faktiska installationen äger rum.

1. Välj rätt material

Ett av de viktigaste besluten är ditt takmaterial. När du beslutar om ett material, överväg utseendet, priset och livslängden för varje tillgänglig produkt. Till exempel, även om takpapp är bland de mest ekonomiska alternativen, är deras livslängd en av de kortaste för bostäder. Betong- eller takpannor tenderar å andra sidan att hålla längre och är vanligtvis ett bättre val om du vill göra en långsiktig investering.

Förutom mer traditionella takpannir kan du också köpa vackra metalltak som efterliknar utseendet på andra takmaterial och arkitektoniska takpannor som är överlägsen traditionell takpapp i både prestanda och utseende. Medan vissa av dessa nyare material kan vara tre gånger dyrare än priset på standard takpannor, kommer de också att hålla längre och förbättra hemmets hållbarhet – och därmed återförsäljningsvärdet – för ditt hem.

Om din senaste takinstallation var för 20 år sedan, välj inte bara med samma material som tidigare – ta en titt på nya taktyper också.

Överväg varje alternativ noga och tänk på fördelarna och nackdelarna med varje. Om du är osäker på vilket material som bäst passar ditt hem, anställ en expert för att ta en titt på ditt tak och ta reda på vilka material som skulle vara den bästa investeringen för ditt hus.

2. Ta bort det befintliga taget?

Ett annat viktigt beslut att göra är om du tar bort befintligt taklager innan du installerar det nya eller bara lägger nya ovanpå. Detta beror på vilket typ av tak du har, men också skicket på taket under takbeläggningen, vare sig du har takpannor eller takpapp.

Eftersom det andra lagret av takpapp kommer att lägga lite mer stress och tyngd på ditt tak rekommenderas det att du tar bort det gamla lagret innan du installerar det nya takpappet. Om du har ont om tid eller pengar kan du lägga dem över det ursprungliga lagret.

För vissa material innebär avlägsnande av takläggning också att byta ut plywoodplattor, vilket kan vara dyrt. Renovering av ditt tak beror givetis på hur det är konstruerat och hur takets grund ser ut.

3. Undersök tillståndet för din takstomme

Oavsett om du har haft problem med läcka tidigare eller inte, rekommenderas det att du inspekterar ramen, plywood som stöder ditt tak, ofta i form av plywood och träreglar. Om du märker några områden där takgrunden är mjuk eller trasig – eller om den verkar sönderfalla – bör du byta ut den genast. Det rekommenderas också att ta bort ditt befintliga taklager och undersöka det innnan du börjar installationen av nytt tak. Om du kan upptäcka och fixa en läcka i själva takstommen kan det förlänga takets livslängd och hjälpa dig att undvika en allvarligare läcka längre fram.

4. Överväg att installera det själv

Om du är som majoriteten av husägare är det kanske inte den bästa idén att installera ett nytt tak själv. Men om du har verktygen och kunskapen till ditt förfogande kan enkla installationer för taket såsom takpapp vara hanterbara. Ta reda på ungefär hur mycket detta arbete kommer att spara dig och besluta om det är värt risken att eventuellt bygga ett läckande tak.

5. Välj rätt entreprenadföretag

Medan vissa ambitiösa hemmafixare väljer att installera sina tak själva väljer de flesta husägare att anställa ett professionellt takföretag för att hantera detta projekt. Detta på grund av att taket är så pass viktigt för ett hus hållbarhet. Kontakta några olika takföretag och begär offert för ditt projekt och se till att de kan installera den typ av tak du behöver. Medan de flesta företag kan installera många typer av tak kan inte alla företag hantera alla typer av tak.

Eftersom du bara behöver en takinstallation varannan årtionde behöver takföretag inte förlita sig på upprepade kunder på samma sätt som med andra bygguppdrag. Detta innebär att kundnöjdhet ofta inte är lika mycket prioriterad, så många väljer sitt takföretag baserat på enbart kostnaden. Detta kan dock ofta vara ett misstag av ett antal olika anledningar. Av dessa skäl är det extremt viktigt att vara försiktig med det företag du anställer. Få referenser från vänner och handlare som du litar på och kolla webbplatser som listar certifierade installatörer.

6. Kom ihåg att takläggning skapar mycket oljud

Tänk på att takläggning skapar mycket oljud. Med det sagt kan det vara väldigt jobbigt att bo i ett hus när du lägger ett nytt tak. Av denna anledning väljer vissa att bo på annan plats under takläggningen, och vissa väljer att åka på semester.

Om du, dina barn eller husdjur är känsliga för höga ljud, kan det vara bäst för dem att stanna någon annanstans medan takläggningen pågår, om möjligt. Det är också omtänksamt att låta dina grannar veta i förväg om detta bullriga projekt och när det kommer att starta.

7. Be om ett kontrakt

Innan något arbete börjar, se till att få ett kontrakt från din takentreprenör som tydligt innehåller allt ni har kommit överens om. Saker som bör inkluderas är taktypen, färgen, takets yta, pris, tid, och vad arbetet innebär i detalj.

Ställ alla frågor du känner att du behöver svar på. Bekräfta att allt du diskuterade ingår i kontraktet innan installationen påbörjas.

8. Skaffa andra viktiga dokument

Förutom ett kontrakt bör du också skaffa andra potentiellt nödvändiga dokument. I vissa fall kan du behöva bygglov. Sedan kan det också vara nödvändigt med ett brev från entreprenörens försäkringsbolag riktat till dig som bekräftar att projektet omfattas.

9. Betala inte förrän spikarna har tagits bort

Om din gamla takläggning togs bort före installationen, betyder det att massor spikar avlägsnades och troligen hamnade på din gräsmatta eller uppfart, vilket kan orsaka skador eller punktering på din bil. Lyckligtvis har entreprenörer en utrustning som enkelt kan plocka upp dessa vilket är en enorm magnet med hjul som de använder för att ta bort dem. Se till att de gör detta innan arbetet är klart.

10. Förhindra att du behöver nytt takbyte

Som du förstår är installation av ett tak en komplicerad uppgift som du förmodligen skulle vilja undvika så länge som möjligt. Medan alla takmaterial så småningom behöver bytas ut, kan deras livslängd förlängas med korrekt underhåll. Här är några underhållstips som hjälper ditt tak att hålla så länge det kan:

Inspektera och rengör ditt tak: Håll alltid ett öga på skadade delar och takpannor, och när du märker något, fixa det snabbt. Att hålla smuts från taket är också en bra idé, eftersom det kommer att minska tillväxten av mossa, alger, svampar och lavar, vilket kan leda till att ditt tak går sönder sabbare.

Byt ut knäckt tätningsmedel: Se upp för spruckna eller slitna tätningsmedel. Om du hittar något, ta först bort det befintliga tätningsmedlet och applicera det nya tätningsmedlet i alla drabbade områden.

Leta efter rost: Om ditt tak innehåller delar av metall, inspektera dessa delar regelbundet för korrosion eller rost. Om du ser någon rost bildas, borsta för att ta bort den. Fyll sedan på och måla den drabbade metallen för att förlänga dess livslängd.

Rengör dina takrännor

Täppta takrännor kan skada ditt tak avsevärt eftersom vatten som ansamlas i dina takrännor lätt kan komma under ditt tak. Håll dina rännor rena för att undvika denna oönskade situation.

Håll din skorsten i god form: Kontrollera om skorstenen saknas eller har spruckit, och om du hittar några problem, byt ut den så snart du kan. Detta är mycket viktigt eftersom den är ansvarig för att hålla skorstenens tegel på plats, och om en tegelsten faller ner kan ditt tak skadas.

Förhindra att istappar bildas: Istappar avser ackumulering av is vid takets kant, vilket håller smältande snö från att rinna från taket. Istappar kan orsaka allvarliga skador på ditt tak. Se till att ditt hus och tak är välisolerade, så att ditt tak förblir samma temperatur som den yttre miljön. Om detta görs smälter inte snön närmast taket och fryser sedan på de kallare områdena på ditt tak.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!