Så Väljer du den Bästa Terassvärmaren – Tips & Guide

Terassvärmare förlänger användningen av ditt utomhusutrymme under de kallare månaderna höst och vinter. De gör också det mysigare att sitta ute på kvällar och sent in på nätter när mörkret lägger sig och temperaturen går nedåt.

Uteplatsvärmare är också fantastiska utomhustillbehör som tjänar till att ge ett unikt dekorativt element till din utomhusdesign. De är helt enkelt ett måste-ha för alla som gillar att spendera tid utomhus på bakgården, altanen, eller balkongen.

Men som du säkert har lagt märke till finns det en enorm mängd olika terassvärmare att välja mellan på marknaden. Vilken är bäst och vad bör du tänka på när du ska köpa en? I denna artikel går vi igenom hur du väljer den bästa terassvärmaren för just dina behov samt vad du bör tänka på.

Terrassvärmare är en mer permanent uppvärmningslösning. De är antingen elkopplade eller anslutna till en gasledning och fästa till en struktur med hjälp av monteringsfästen eller infällda kit.

Värmen som produceras av takvärmare är mer effektiv eftersom placeringen kan planeras bättre så att värmen blir mer riktad.

Vilken typ av värme och bränsle ska jag använda?

Terassvärmare kan drivas av olika energikällor.

Naturgas

  • Naturgasvärmare är permanenta armaturer som inte är bärbara
  • Naturgasvärmare är anslutna till en fast gasledning, vilket innebär att användarna inte behöver byta bränsletankar regelbundet
  • Mer miljömässigt hållbar än gasvärmare med propangas
  • Lägsta kostnad drift, men kräver professionell installation

Propangas

Propangasvärmare kräver ingen professionell installation och är bärbara och lätta att använda.

Propangasdrivna värmare fungerar till en högre kostnad eftersom propantankar, som bränsle till värmeenheten, måste bytas ut regelbundet

Infraröd värme eller Elvärme

Infraröd värme är en effektiv typ av värme eftersom värmen absorberas och låses in i de omgivande föremålen, istället för genom luften. Värmen som absorberas i föremål släpps långsamt ut i luften.

Å andra sidan tar elvärmare lite tid att värma upp. Med hjälp av ett eluttag är terassvärmare som drivs med el extremt bekväma och kräver sällan professionell installation. Elvärmare är miljövänliga och ger inga utsläpp till luften. Medellivslängden för en elvärmare är i genomsnitt cirka 5 000 timmar.

Olika typer av terassvärmare


Hängande terassvärmare

En hängande terassvärmare är avsedd för montering från tak. Denna typ av modell är idealisk i kompakta utrymmen, såsom ett slutet lusthus eller veranda. På grund av sin bekväma storlek visar sig hängande terassvärmare vara en mångsidig utomhusapparat som inte tar upp mycket utrymme längs bordsskivors golv och väggar. De flesta hängande uteplatsvärmare är eldrivna och kan variera mycket i effekt.

Bordsvärmare för din terass

Bordsvärmare är små i storlek och kan betraktas som miniatyrversioner av el- och propangasvärmare. Dessa typer av terassvärmare är lätta att bära och transportera. Propangasmodeller kommer att ha ett fack för att diskret hålla en propantank och producerar lite mindre effekt vilket gör dem väl lämpade för små utrymmen som balkonger.

Bordsvärmare kan vara en bra lösning för uteserveringar. Det finns propan- och gasmodeller tillgängliga. Dessa värmare kan enkelt ställas på bordet utan någon speciell installation. Om du bara vill tillföra lite värme till ditt utematbord kan en bordsvärmare räcka för dig. Restaurangägare föredrar bordsvärmare framför skrymmande terassvärmare som en tillfällig uppvärmningslösning för sina utomhusbord.

Overhead uteplatsvärmare

En overhead terassvärmare fästs i allmänhet på en vägg och är avsedd för permanent användning. Dessa utrymmesbesparande modeller kräver ingen extra golvyta och lämnar gott om plats för möbler och gäster. En monterad terassvärmare är idealisk i små utrymmen som ett solrum, veranda eller däck.

Overhead uteplatsvärmare inkluderar värmare som kan monteras på väggar, tak och till och med utomhusparasoler.

Luftvärmare är säkrare, särskilt i områden med hög trafik. Eftersom takvärmare installeras från marken är de ur vägen och skapar ingen fara i områden med hög trafik som till exempel restauranger. Det är också en bra idé att välja en takvärmare om du har små barn eller husdjur för att minska risken att de vidrör heta ytor eller välter.

De stör inte heller utformningen av utrymmet lika mycket som fristående modeller gör. Vissa elektriska takvärmare kan till och med vara infällda i taket och vara nästan osynliga.

Luftvärmare kan vara en underbar idé om du letar efter en mer permanent uppvärmningslösning för dina utomhusytor.

Tänk på att du förmodligen kommer att behöva mer än en värmare för att täcka hela ditt område. Du kan se värmetäckningen på varje värmares beskrivning. Den informationen hjälper dig att planera hur många enheter du behöver och var du bäst kan hitta dem.

Stående terassvärmare

En stående terassvärmare lämpar sig väl i många miljöer tack vare sin upprättstående profil och snygga siluett. Tillgänglig i olika stilar och storlekar, en stående terassvärmare är ofta bärbar.

Generellt sett skulle du välja en fristående modell om det inte finns någon struktur att fästa en takvärmare på eller om du vill ha mer värme på en lägre nivå utöver takvärmare som du har högt upp.

Det finns flera fördelar med fristående modeller och vi kommer att diskutera dem nedan.

Den största nackdelen med dem alla jämfört med takvärmare är att värmen inte används lika effektivt. Eftersom värmen inte är väl riktad går mycket av den till spillo. Det betyder bortkastat bränsle och bortkastade pengar.

Bärbara fristående värmare är en utmärkt tillfällig lösning. De kräver ingen installation. De flesta av dem drivs av flytande propan och några av dem är elektriska. Mycket lätt att använda. Den största nackdelen med dessa bärbara fristående värmare är att de tar upp mycket golvyta. De är också tunga att flytta och skrymmande att förvara.

Permanenta terassvärmare tar upp mindre golvyta och välter inte. De kan vara en bra lösning för platser som måste gå med en fristående modell men som vill eliminera de största nackdelarna som kommer med de bärbara fristående värmarna.

Funktioner att leta efter i terassvärmare

Miljövänlig: Enligt EPA-standarder har uteplatsvärmare en design som är energieffektiv, vilket sparar bränsle som visar sig vara ekonomiskt för kunderna.

Vältbrytare: När terassvärmaren lutas förbi en viss vinkel utlöser vält-omkopplaren en automatisk avstängning för ökad säkerhet.

Säkerhetsavstängning: I nödsituationer stänger en säkerhetsavstängning bekvämt av bränslereserven för att förhindra brandrisker.

Hur du säkert underhåller och sköter din terassvärmare

För att förhindra brandrisker, placera uteplatsvärmare borta från brandfarliga material som tyger och löv.

Se till att stänga av alla gasventiler medan du rengör din värmeenhet.

När det håller på att bli dåligt väder, täck och säkra din värmeenhet med ett möbelskydd för att skydda den från utomhuselement. Att flytta det till ett skyddat område hjälper också till att behålla dess värde.

Att använda ett altanskydd rekommenderas för att skydda din värmeenhet och motverkar att damm och skräp kommer in i värmaren när den inte används.

Att ta bort reflektorn rekommenderas starkt när du förvarar din värmeenhet eftersom reflektordelen kan sticka ut. För att undvika potentiella skador och för att underlätta förvaringen, skruva helt enkelt loss vingmuttrarna som fäster reflektordelen på plats.

Rengöring av värmare gjorda av rostfritt stål: För att ta bort vattenmärken, använd ett rengöringsmedel för rostfritt stål och en borste för att ta bort fläckar som är svårare att ta bort.

Rengöring av värmare med pulverlackering: På grund av den skyddande pulverlackeringen kräver dessa typer av värmare minimalt underhåll. Tvätta helt enkelt med en mild tvål och skölj med vatten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!